Isnin, 15 November 2010

JAGALAH MARUAH...RAKYAT DAN PENGUNDI TAHU...BUKAN SEMUA BODOH....MALAH ADA YANG LEBIH TINGGI KELULUSAN DARI YB2 DAN ADA YANG LEBIH TAQWA...DARI YB2

Pengakuan kasyaf Nor Idris dianggap sesat
Hafiz Irwan
KOTA BHARU, 15 Nov: Pelbagai pihak menyifatkan bekas Ketua Penerangan Umno Kelantan, Ustaz Mohd Nor Idris yang mendakwa dirinya sebagai kasyaf sebagai sesat.

Timbalan Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Ahmad Yakob menyifatkan kenyataan pemimpin Umno boleh diketawakan orang yang waras.

“Sahabat yang termasyhur di zaman Rasulullah saw tidak pernah mengakui diri mereka kasyaf.

"Sejarah mencatat seorang sahabat bernama Uwais Al-Qarni mempunyai kelebihan spiritual sehingga baginda menyuruh Saidina Omar meminta ulama itu berdoa.

"Tak tahulah saya kalau Ustaz Nor boleh mengaku diirinya kasyaf secara terbuka," katanya sebagai mengulas pengakuan pemimpin Umno terbabit yang disebarkan melalui facebook baru-baru ini.

Pada kenyataan melalui laman tersebut Ustaz Nor memberitahu enggan bersalam dengan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat kerana menganggap tangan Menteri Besar sebagai syaitan.

Ketika kempen pilihan raya kecil Dun Galas baru-baru ini Ustaz Nor juga menengking keras Tuan Guru Nik Abdul Aziz ketika kunjungan Menteri Besar ke rumah bekas Adun Galas, Omar Mohamad di RPT Sungai Terah.

Ahmad yang juga Timbalan Menteri Besar Kelantan berharap orang ramai tidak terpengaruh dengan pengakuan kasyaf Ustaz Nor yang dianggap sebagai sesat.

Beliau juga mempertikaikan tulisan Awang Selamat dalam ruangan Bisik-Bisik Mingguan Ahad lalu yang mengangggap Tuan Guru Nik Abdul Aziz enggan bersalam dengan Ustaz Nor.

“Sedangkan perkara sebenar yang berlaku ketika Menteri Besar menghulur tangan untuk bersalam, Ustaz Nor enggan kerana menganggap tangan pemimpin PAS itu ada syaitan,” katanya.

Oleh itu beliau berharap pengarang akhbar terbabit lebih beretika dalam setiap tulisan dan bukannya menjadi jaguh menyebarkan fitnah.

Anggota Exco kerajaan negeri, Dr Mohamed Fadzli Hassan berkata, Utusan sebagai lidah rasmi Umno sekali lagi cuba memfitnah Menteri Besar Kelantan dengan menyebarkan kenyataan yang tidak berasas.

Katanya, gambaran yang diberi kononnya Tuan Guru Nik Abdul Aziz enggan bersalam dengan Ustaz Nor jauh menyimpang jauh terhadap perkara sebenar yang berlaku.

“Mengapa pengarang terbabit cuba menyembunyikan perkara sebenar apabila seorang menteri besar dimaki hamun di hadapan orang ramai ketika berkunjung ke rumah seorang pemimpin bekas Semangat 46.

“Ramai menjadi saksi kepada sikap gelojoh dan tidak beradab yang ditunjukkan Ustaz Nor. Semua rakyat di Kelantan tahu cerita sebenar dan Utusan tidak mampu untuk menyembunyikan,” katanya.

Menurutnya Utusan perlu membetulkan dan memohon maaf secara terbuka kepada Menteri Besar Kelantan.

Kata beliau sekiranya akhbar terbabit terus berdegil tindakan selanjutnya termasuk mendapatkan keadilan di mahkamah.

Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Kelantan, Ahmad Fadhli Shaari berkata, serangan Utusan sengaja dilontarkan akhbar terbabit dengan harapan dapat menjatuhkan karier politik Tuan Guru Nik Abdul Aziz.

“Semua itu kerja sia-sia belaka, prinsip Tok Guru tidak pernah tunduk pada sebarang tekanan. Malah ini bukan satu perkara baru bagi Tok Guru. Selama 20 tahun memerintah Kelantan sudah terlalu banyak pengalaman pahit manis dilaluinya.

“Saya tidak nampak rasional atau apa untungnya di sebalik serangan itu. Bahkan, seringkali tuduhan mahupun tomahan terhadapnya akan menambah kuatkan lagi semangat Mursyidul Am,” katanya.

Beliau juga berharap Awang Selamat jangan berselindung di sebalik nama murahannya untuk melacurkan pena wartawan demi kepentingan perut semata-mata


Adun PR bidas kenyataan exco Perak
Hazayani Zakaria
KUALA LUMPUR, 15 Nov: Adun Titi Serong, Khalil Idham Lim membidas kenyataan Exco Kanan Kerajaan Negeri Perak, Datuk Hamidah Osman bahawa Pakatan Rakyat memulakan kekcohan setiap kali persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun).

Khalil berkata, Hamidah sepatutnya terlebih dahulu menegur Umno Barisan Nasional (BN) yang ternyata mengamalkan politik berpuak-puak sebelum mencampuri urusan PAS dan Pakatan Rakyat.

"Saya anggap kenyataan Hamidah itu untuk menutup kelemahan dan tindakan rampasan kuasa di Perak.

"Jangan ingat rakyat Perak sudah lupa di Perak berlaku rampasan kuasa pada 6 Februari 2010, dan saya yakin ianya masih segar dalam ingatan rakyat yang cintakan demokrasi.

"Nasihat saya Hamidah jagalah parti Umno di Perak yang nampaknya jelas berpuak-puak dan saling menjatuhkan. Pandai-pandailah pimpinan PAS jaga parti kami," kata beliau yang juga Ketua Penerangan PAS Perak.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Hamidah yang disiarkan sebuah akhbar hari ini bahawa kerajaan negeri memang berhasrat memanjangkan tempoh sidang DUN kali ini selama tiga atau empat hari.

Namun katanya ia bergantung kepada perjalanan sidang pada hari berkenaan sama ada berlangsung secara aman atau sebaliknya.

Beliau turut mendakwa Pakatan Rakyat memulakan kekecohan dalam dewan sehingga tempoh bersidang terpaksa disingkatkan bagi mengelakkan sebarang perkara tidak diingini berlaku.

Khalil juga berkata, tindakan Umno BN tidak mahu memanjangkan sidang Dun sebelum ini bukan angkara Pakatan Rakyat namun mereka sebenarnya takut dengan Pakatan yang dilihat masih berpengaruh di negeri itu.

"Sebenarnya Umno dan BN takutkan Pakatan Rakyat yang masih dominan dan relevan untuk kembali berkuasa di Perak.

"Kalau tidak mahu serah kuasa kepada Pakatan, dan takut untuk membubarkan Dun, Hamidah janganlah tunjuk hebat nanti diketawakan orang," katanya.

Sidang Dun Perak akan berlangsung pada 30 November ini dan belum ditetapkan berapa hari tempoh persidangannya.

Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Parit, Kapten (B) Usaili Alias sebelum ini menggesa sidang Dun dipanjangkan tempohnya
Tiada ulasan: