• Kad prabayar sepatutnya tak kena GST Antara gambar yang dikongsi di laman Facebook
1 / 1
SHAH ALAM - Walaupun perlaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST) yang bermula hari ini belum sampai 24 jam, namun telah banyak reaksi negatif mengenainya telah diluahkan menerusi laman-laman sosial.

Ini termasuk rasa tidak berpuas hati pengguna dengan tindakan pengusaha syarikat telekomunikasi yang mengenakan GST terhadap kad tambah nilai prabayar walaupun ia sepatutnya dikecualikan GST.

Antara komen-komen di laman Facebook ialah  "aku beli top up RM10 kena tambah lagi 60 sen menyusahkan aku.

" Aku baru sahaja topup.. Memang kena GST... kata seorang pengguna Facebook.

Sementara itu seorang Timbalan Menteri Kewangan dalam twitternya berkata, berlaku salah faham di antara syarikat telco dengan kerajaan.

"Surat kastam telah dihantar kepada syarikat telco tentang top-up prabayar sebelum ini. Tindakan susulan akan segera diambil agar diikuti arahan harganya", tulisnya.

Bermula hari ini, Malaysia menjadi negara kelapan dalam kalangan 10 negara Asean yang melaksanakan GST.

GST berkadar enam peratus menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) sebanyak 16 peratus yang diguna pakai selama ini, merupakan kadar terendah dalam kalangan negara Asean.
Hari Tiada Satu Pun Rahsia Tersembunyi - Ustaz Shamsuri Hj AhmadFirman Allah berkaitan keadaan semasa ditiup sangkakala kali pertama.. menandakan berlakunya hari kiamat.. Menggerunkan..~ Tujuan dihidupkan semula semua manusia~ Saat dimana bukit dan gunung-ganang dihancurkan~ Malaikat mula berdiri ditepi langit..~ Peluang menghadap raja~ Perhitungan dihadapan Allah..
Posted by Zonkuliah on Wednesday, 1 April 2015