Isnin, 8 Mac 2010

SEBAGAI MAKLUMAT......PASTU NILAILAH...

DUNIA

Pengasas Facebook didakwa godam e-mel


MARK ZUCKERBERG


LONDON - Pengasas laman web perkongsian sosial Facebook di Internet, Mark Zuckerberg didakwa menggodam akaun e-mel beberapa saingannya dan wartawan, lapor akhbar Mail On Sunday semalam.

Ketua pegawai eksekutif laman perkongsian sosial yang paling berjaya di dunia itu didakwa melanggar sekurang-kurangnya dua privasi dalam satu siri artikel yang disiarkan oleh BusinessInsider.com.

Sebagai sebahagian daripada siasatan yang dilakukan selama dua tahun mengenai pengasas Facebook itu, majalah tersebut mendedahkan apa yang didakwanya sebagai satu penggodaman pada 2004.

Pada satu kejadian, majalah itu melaporkan bahawa Zuckerberg mendapati bahawa akhbar Universiti Harvard, The Crimson merancang untuk menyiarkan artikel mengenai dirinya pada 2004.

Dia dituduh menggunakan kata laluan beberapa pemberita akhbar berkenaan untuk menggodam akaun mereka.

Pada satu lagi kejadian, majalah BusinessInsider.com mendakwa Zuckerberg menggodam akaun beberapa saingannya di Universiti Harvard yang menuduhnya mencuri idea mereka bagi mewujudkan laman perkongsian sosial tersebut.

Dia kemudian didakwa cuba untuk mensabotaj rangkaian saingannya yang telah mereka wujudkan.

Majalah itu mendakwa Zuckerberg mengetahui akhbar The Crimson merancang untuk menulis satu artikel apabila dia dipanggil untuk ditemu ramah pada 2004.

Akhbar itu merancang untuk menyiasat dakwaan yang dilakukan oleh beberapa pelajar Universiti Harvard bahawa Zuckerberg telah mencuri idea rangkaian sosial mereka.

Dakwaan itu kini telah didokumenkan dan menjadi satu tuntutan undang-undang bernilai AS$65 juta (RM218 juta).

Pada 2004, Facebook yang kini mempunyai pengguna lebih 40 juta orang di seluruh dunia dan nilainya ialah berjuta-juta dolar masih dianggap merupakan satu rangkaian yang terhad kepada pelajar-pelajar Universiti Harvard yang dikenali sebagai Thefacebook.com.

Pada ketika itu, Zuckerberg terlibat dalam satu perbalahan dengan tiga lagi pelajar Universiti Harvard yang telah memintanya untuk membantu mereka mewujudkan satu laman web sosial.

Pelajar-pelajar lain Universiti Harvard itu, Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss, dan Divya Narendra telah menuduh Zuckerberg dengan sengaja untuk menyalahfahamkan mereka mengenai kesediaannya untuk membantu mereka mewujudkan laman web mereka, HarvardConnection.com.

Ketiga-tiga mereka telah mendekati akhbar itu, The Crimson berhubung dakwaan yang dibuat ke atas Zuckerberg.

Menurut akhbar tersebut, pemberita-pemberita The Crimson kemudiannya bercakap berhubung dakwaan ke atas Zuckerberg.

Zuckerberg dilihat cuba untuk meyakinkan akhbar berkenaan bahawa rangkaian sosial yang sedang diciptanya itu berbeza dengan HarvardConnection.com.

Pada awalnya, dia menganggap HarvardConnection.com sebagai satu laman temu janji.

Akhbar itu menarik artikel berkenaan.

Bagaimanapun, selepas beberapa dakwaan lain muncul, Zuckerberg menjadi bimbang bahawa akhbar berkenaan akan menyiarkan berita mengenainya semula.

Majalah BusinessInsider.com mendakwa, Zuckerberg kemudian memberitahu seorang rakannya bahawa dia telah menggodam akaun kakitangan akhbar The Crimson.

Zuckerberg didakwa memberitahu rakannya itu bahawa dia menggunakan TheFacebook.com untuk mencari anggota yang merupakan kakitangan akhbar The Crimson.

Dia kemudian memeriksa satu laporan mengenai kesilapan kata masuk untuk melihat jika terdapat sebarang anggota-anggota akhbar The Crimson telah menggunakan kata laluan yang tidak betul ke dalam TheFacebook.com.

Majalah itu mendakwa bahawa Zuckerberg pernah berkata bahawa dia cuba menggunakan kata laluan yang tidak betul untuk mengakses e-mel akaun anggota-anggota pelajar Universiti Harvard di Amerika Syarikat.

Dalam dua kejadian, majalah itu mendakwa, dia berjaya dan mampu untuk membaca e-mel antara kakitangan akhbar The Crimson yang membincangkan kemungkinan untuk menulis artikel berhubung tuduhan yang berlaku ke atas dirinya.


SEORANG lelaki Indonesia memeriksa laman Facebooknya di sebuah kafe Internet, Jakarta pada 17 Februari lalu.


Dengan perkataan lain, dakwa majalah itu, Zuckerberg dilihat menggunakan data masuk peribadi dari TheFacebook untuk menggodam ke dalam e-mel akaun berasingan daripada beberapa pengguna TheFacebook.

Ia bukannya kali pertama Zuckerberg melanggar privasi.

Dalam satu artikel berasingan, majalah itu menuduh bahawa Zuckerberg telah menggodam beberapa saingannya di HarvardConnection.com - iaitu pada Mei 2004, ia dinamakan semula ConnectU.

Walaupun Facebook telah popular pada musim panas 2004 dengan mencapai berjuta-juta pengguna, Zuckerberg, menurut majalah tersebut masih berasa bimbang mengenai persaingannya itu.

Kebimbangan itu menyebabkannya menggodam ke dalam laman ConnectU dan membuat beberapa perubahan bagi memperbanyakkan profil pengguna termasuk salah seorang daripada pengasasnya dan seorang rakan yang menuduhnya mencuri idea Facebook, Cameron Winklevoss.

Majalah BusinessInsider.com menuduh Zuckerberg mencipta satu akaun palsu yang dipenuhi dengan maklumat palsu Winklevoss.

Zuckerberg turut didakwa memasuki akaun beberapa pengguna ConnectU dan mengubah setting privasi yang dilihat untuk menjadikan sukar bagi orang ramai mencari rakan di rangkaian itu.

Majalah itu mendakwa, Zuckerberg menjadikan 20 akaun ConnectU tidak aktif.

Apabila Facebook didekati dengan banyak dakwaan oleh majalah BusinessInsider.com, syarikat tersebut memberitahu akhbar Mail Online di Britain: "Kita tidak akan berbahas mengenai pergelutan perbicaraan dan sumber-sumber tanpa nama yang mahu menulis semula sejarah awal Facebook atau memalukan Zuckerberg dengan beberapa tuduhan." - AgensiLAGIPolis 'cemari' ulangtahun Pakatan


Mac 7, 10 10:20pm

Satu kekecohan berlaku sebentar tadi apabila polis cuba menyuraikan perhimpunan sambutan ulang tahun kedua, Pakatan Rakyat di Kampung Baru, Kuala Lumpur.

Lebih seribu penyokong yang menghadiri upacara berkenaan berang dan melaungkan slogan 'reformasi' sambil bertakbir.

Beberapa penyokong juga mencerca polis yang cuba mengagalkan ceramah yang sedang mereka ikuti.

Antara pemimpin Pakatan yang hadir ialah Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, dan naib presiden PAS, Mahfuz Omar.

Turut dijadualkan berucap pada malam ini ialah Ketua Umum, PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Lebih 20 anggota polis bersama Unit Simpanan Persekutuan (FRU) tiba kira-kira jam 9.50 malam dan terus menyerbu pentas ceramah ketika naib presiden PKR, Azmin Ali sedang berucap.

Apabila melihat kehadiran polis, Azmin tidak membuang masa dan terus 'menyapa' mereka.

"Tempat yang kita kumpul malam ini dimiliki oleh kerajaan Selangor, bukannya Umno ataupun (Datin Seri) Rosmah Mansor. Ini tanah persendirian, pemiliknya adalah MB (Tan Sri) Khalid Ibrahim.

"Kita kumpul sini dengan aman, Umno jangan takut (kepada) rakyat, polis marilah berkawan dengan rakyat," katanya.

Ceramahnya kemudian ditangguhkan ketika jawatankuasa "Majlis Ulangtahun Pakatan Rakyat' berbincang dengan pihak polis.

Pada masa yang sama dua truk FRU yang dilengkapi meriam air juga kelihatan berada di Kelab Sultan Sulaiman ini.

Selepas perbincangan kira-kira 15 minit, ceramah berkenaan dibenarkan diteruskan tetapi orang ramai diminta berpindah ke dalam bangunan kelab.

Pasukan polis dilaporkan terus berada di sekitar kawasan bagi memantau keadaan.

Azmin kemudiannya meneru

skan ceramahnya di sebuah bilik yang sesak dengan penyokong Pakatan Rakyat.

Kira-kira jam 10.25 malam, Anwar tiba bersama isterinya, Datin Seri Wan Azizah.

Ketika ceramahnya Azmin mendakwa "tadi ada beberapa pemimpin dibelasah oleh polis".Penyelidik USM temui kaedah beza daging ayam dan babi

PULAU PINANG - Sekumpulan penyelidik Universiti Sains Malaysia (USM) menemui kaedah untuk membezakan antara daging ayam dan daging babi dengan menggunakan sejenis campuran gula dinamakan 'ribose'.

Melalui kaedah itu, daging kedua-dua haiwan berkenaan akan bertukar kepada warna tertentu apabila bertindak balas dengan bahan tersebut.

Ketua Penyelidik USM, Prof Azhar Mat Easa berkata, proses ujian itu amat mudah dan boleh dilakukan di rumah jika mempunyai peralatannya.

"Seseorang hanya perlu secebis daging dan mencampurkannya dengan gula berkenaan dan campuran ini kemudian dipanaskan dalam suhu tertentu untuk menukarkan warnanya," katanya pada sidang akhbar di USM hari ini yang turut dihadiri penyelidik bersama, Tan Thuan Chew dan Dr Abbas F.M Alkarkhi.

“Indah khabar dari rupa”

KUALA LUMPUR - Pakatan Rakyat (PR) mempertikaikan tindakan kerajaan mengumumkan Model Ekonomi Baru (MEB) semalam, yang dikatakan indah khabar dari rupa dan juga membelakangkan kepentingan Parlimen.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa kerajaan telah ‘mencedok’ idea MEB daripada kandungan Agenda Ekonomi Malaysia (AEM) Pakatan.

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu berkata, PR telah mengenal pasti beberapa kandungan utama dalam MEB yang mempunyai persamaan dengan AEM.

Antaranya ialah keperluan mencapai pendapatan tinggi, pembinaan ekonomi yang utuh secara berterusan dan menjamin kesaksamaan dan tumpuan memberi bantuan kepada rakyat tanpa mengira kaum.

Sementara itu, Penasihat DAP Lim Kit Siang berkata, kerajaan sepatutnya membentangkan dasar tersebut di Parlimen terlebih dahulu sebelum diumumkan.

Menurutnya, kerajaan juga perlu mendapatkan pandangan wakil rakyat melalui penubuhan jawatankuasa khas Parlimen untuk meneliti dasar berkenaan, sebelum ia diumumkan kepada rakyat.

“Ini menunjukkan kerajaan tidak serius dengan kedudukan Parlimen dan pengasingan kuasa,” katanya dalam sidang media di bangunan Parlimen, semalam.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pula berkata, MEB yang dibentangkan kerajaan kelmarin, menunjukkan bahawa kepimpinan semasa kembali kepada dasar yang pernah diamalkan Tun Dr Mahathir Mohamad.

“MEB itu juga menjadi imbasan kembali kepada konsep pensyarikatan dan penswastaan dilaksanakan Tun Dr Mahathir.

“Di mana pihak kerajaan akan melepaskan kepentingannya sedikit demi sedikit dalam sektor perkhidmatan rakyat kepada pihak swasta,” katanya.

Kelmarin, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan MEB yang sememangnya dinanti-nantikan yang akan mengubah ekonomi menjadi ekonomi berpendapatan tinggi yang mampan dan inklusif serta menempatkan negara pada landasan betul untuk mencapai status negara maju menjelang 2020.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, MEB akan menjadikan Malaysia lebih kompetitif pada peringkat serantau dan global yang menghasilkan manfaat bagi semua rakyat Malaysia di mana pendapatan per kapita masing-masing boleh meningkat kepada AS$15,000 (RM48,910) menjelang akhir dekad, daripada AS$7,000 (RM22,824) sekarang ini.
ADUN Pakatan cuba bangkitkan isu pelantikan Ganesan


IPOH - Persidangan Dewan Rakyat Pertama, Penggal Ketiga Mesyuarat ke-12 Dewan Negeri Perak, hari kedua, semalam, kecoh apabila Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) daripada Pakatan Rakyat (PR) cuba membangkitkan isu pelantikan Yang Dipertua Dewan yang disandang oleh Datuk R Ganesan dikatakan tidak mengikut Perintah Tetap.

Kekecohan dimulakan oleh ADUN Pantai Remis, Nga Kor Ming kerana cuba membangkitkan isu berkenaan dan disambung oleh ADUN Pakatan.

Sementara itu, pertelingkahan semakin hangat apabila ADUN PR menunjukkan sepanduk kertas bersaiz A4 yang tertera perkataan ‘Penyamun, Penyangak, Pencuri, The World is Watching, UMNO katak’.

ADUN Pengkalan Hulu, Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali berang apabila terdapat ADUN PR yang menunjukkan logo UMNO.

“Jangan biadab, jangan tunjuk lambang UMNO dalam Dewan,” kata Tajol.

ADUN PR mulai meninggalkan Dewan pada jam 10.58 pagi kerana permintaan mereka yang mahu isu pelantikan Speaker tidak dilayan.

Persidangan ditangguhkan oleh Speaker ke satu tarikh yang akan ditetapkan, selepas diusulkan Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir.

Sementara itu di luar Dewan, ADUN PR mencabar Barisan Nasional (BN) Negeri meneruskan Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) selama lima hari, bagi membahaskan titah perasmian Pemangku Raja Perak, Raja Dr Nazrin Shah pada perasmian pembukaan sidang berkenaan semalam.

ADUN Pasir Panjang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, titah baginda perlu dibahaskan pada sidang berkenaan kerana titah itu dilihat banyak memberi manfaat kepada rakyat.

“Saya memberi jaminan bahawa semua ADUN PR akan hadir sekiranya perbahasan sidang berkenaan diteruskan selama lima hari demi membuktikan bahawa kami (PR) benar-benar mahu berkhidmat kepada rakyat,” katanya.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pangkor yang juga Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir kesal dengan tindakan ganas dan liar Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pakatan Rakyat yang cuba menjadikan Dewan seperti ‘kandang’.

Beliau berkata demikian ketika mengulas tindakan ADUN Kuala Sepetang, Tai Sing Ng yang dikatakan cuba memukulnya dengan menggunakan fail setelah bertindak melintas garisan pihak lawan, ke arah beliau.

Tiada ulasan: