Jumaat, 23 Julai 2010

AGAK2 LAH USTAZ...AWAK TU USTAZ...TAK KAN DE SABAR...

Bogel 6 murid dalam kelas

Oleh Alias Abd Rani
lias@hmetro.com.my
2010/07/23

SIMUNJAN: Lima murid lelaki tahun tiga di sebuah sekolah di sini terpaksa menahan kesakitan di dubur masing-masing selepas mendakwa dicucuk lidi penyapu oleh ustaz mereka disebabkan gagal menghafaz surah al-Quran seperti diarahkan.

Selain itu, seorang lagi murid lelaki mendakwa dikasari apabila lehernya dijerut dengan wayar, manakala seorang murid perempuan yang turut dihukum, mengaku kemaluannya diraba ustaz terbabit selepas diarahkan berbogel.

Menurut sumber, enam murid lelaki terbabit juga diarahkan berbogel dalam kelas dengan disaksikan rakan, manakala murid perempuan itu dibogelkan dalam bilik berasingan sebelum dia mendakwa dicabul ustaz berusia 30-an itu.

“Lima murid lelaki dihukum dengan duburnya dimasukkan lidi penyapu selepas diarahkan berbogel, manakala seorang lagi dikasari dengan lehernya dijerut menggunakan wayar. Seorang murid perempuan pula dibogelkan dalam bilik berasingan sebelum kemaluannya diraba ustaz itu,” katanya.

Menurutnya, kejadian menjijikkan itu berlaku pada minggu lalu dan laporan sudah dibuat kepada guru besar sekolah berkenaan, namun tiada tindakan diambil. Bagaimanapun, kes kemudian dibawa ke Pejabat Pelajaran Daerah.

“Susulan kejadian itu, semua murid berkenaan diiringi ibu bapa masing-masing membuat laporan di Balai Polis Simunjan,” katanya

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Simunjan, Deputi Superintendan Choo Yin Kok ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu, namun enggan mengulas lanjut.

Ini kerana, katanya, polis masih belum mendapat maklumat lengkap dan siasatan masih dijalankan berhubung kejadian itu.

Difahamkan, ustaz yang mengajar di sekolah berkenaan sejak tujuh tahun lalu ditahan polis untuk membantu siasatan berhubung kejadian itu, semalam.

Pada masa sama, semua murid terbabit dihantar ke Hospital Umum Sarawak (HUS) untuk menjalani pemeriksaan.

Perkara itu turut sudah dibawa ke pengetahuan Jabatan Pelajaran Negeri dan difahamkan, pihak berkenaan turut ke sekolah berkenaan untuk membuat siasatan.Perbuatan menyimpang daripada ajaran Islam2010/07/24

KUALA LUMPUR: Perbuatan seorang ustaz membogelkan anak murid kerana gagal menghafaz surah al-Quran cukup memalukan, malah tindakan itu jauh menyimpang daripada ajaran Islam.

Setiausaha Agung Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), Mohamad Raimi Ab Rahim berkata, perbuatan itu tidak sepatutnya berlaku kerana ia bukan saja menjatuhkan imej agama malah seorang guru tidak boleh memaksa murid membuka aurat.


“Tidak ada justifikasi dalam Islam, seorang guru memaksa murid membuka aurat apatah lagi menyentuh. Ini bukan ajaran Islam malah satu perbuatan amat memalukan agama,” katanya yang dihubungi semalam.


Beliau berkata demikian ketika mengulas laporan Harian Metro semalam mengenai tindakan seorang ustaz di sebuah sekolah di Simunjan, Sarawak yang memaksa lima murid lelaki tahun tiga bogel dan dubur masing-masing didakwa dicucuk kayu penyapu disebabkan gagal menghafaz surah al-Quran seperti diarahkan.


Sehubungan itu, Mohamad Raimi meminta siasatan terperinci dilakukan pihak berkuasa dan jika ustaz terbabit memang bersalah mengambil kesempatan terhadap muridnya.


“Tidak ada dalam Islam hukuman keterlaluan seperti itu, jadi saya berharap tindakan tegas perlu dikenakan jika dakwaan itu terbukti benar bagi memastikan ia tidak berulang.


“Pihak sekolah dan pentadbiran juga perlu memantau kaedah pengajaran bagi memastikan ia selari dengan ajaran Islam,” katanya

Tiada ulasan: