Selasa, 2 Disember 2014

HUKUM BERLAWAK...KITA MELIHAT PERKARA LAWAK...FIKIR2KAN


Keadaan Neraka !!!
 


Diriwayatkan daripada Umar bin Al-Khatab r.a. bahawa Jibril telah datang berjumpa Rasulullah SAW bukan di waktu ia selalu datang.
Rasulullah SAW menghampiri Jibril dan berkata : "Hai Jibril, mengapa wajahmu berubah ?"
Jawab Jibril : "Aku diperintahkan datang untuk menerangkan tentang semburan api neraka"
Rasulullah SAW berkata :"Terangkan kepadaku tentang keadaan Neraka dan Jahannam'
Jawab Jibril : "Sesungguhnya Allah memerintahkan agar jahanam dinyalakan apinya selama 1000 tahun, sehingga berubah warnanya menjadi putih. Kemudian diperintahkan agar dinyalakan 1000 tahun lagi, lalu apinya menjadi merah. Setelah itu diperintahkan supaya dinyalakan selama 1000 tahun lagi, maka apinya menjadi hitam pekat dan tidak padam-padam. Demi Tuhan yang mengutusmu dengan kebenaran, sekiranya lubang neraka itu dibuka sebesar lubang jarum, maka terbakarlah bumi dan segala isinya kerana betapa panasnya. Demi Tuhan yang mengutusmu dengan kebenaran, sekiranya salah seorang dari penjaga-penjaga neraka ini diutuskan ke bumi ini, nescaya matilah semua manusia kerana wajahnya hodoh dan baunya terlalu busuk. Demi Tuhan yang mengutusmu dengan kebenaran, jika satu lingkaran daripada rantai neraka diletakkan di atas sebuah gunung, maka tembuslah gunung itu hingga ke dasar bumi yang paling bawah sekali.
Rasulullah SAW berkata : "Nasib baik aku tidak mati kerana pecah jantung kerana mendengar keteranganmu ini"
Rasulullah SAW melihat Jibril menangis dan beliau turut menangis sambil berkata ; "Mengapa engkau menangis, sedangkan kedudukan engkau begitu rupa di sisi Allah SWT"
Jawab Jibril : "Bagaimana aku tidak menangis, malah akulah yang lebih berhak untuk menangis, kerana siapa yang tahu tentang keadaanku dalam ilmu Allah tidak seperti yang aku ketahui. Saya tidak tahu adakah saya akan mengalami cubaan seperti iblis, sedangkan iblis itu adalah golongan Malaikat. Dan aku tidak tahu apakah aku akan mengalami apa yang dialami oleh Malaikat Harut dan Marut"
Kemudian kedua-dua mereka terus menangis sehingga datanglah seruan dari langit yang berbunyi : "Wahai Jibril, wahai Muhammad, sesungguhnya Allah Azza Wajalla telah menjamin engkau berdua tidak akan derhaka".
Lalu Jibril naik ke langit dan Rasulullah SAW meneruskan perjalanan beliau sehingga berjumpa dengan sekelompok orang-orang Ansar yang sedang bermain dan ketawa.
Lalu Rasulullah SAW berkata kepada mereka : "Apakah kamu ketawa, sedangkan di belakang kamu Neraka Jahannam. Sekiranya kamu tahu apa yang aku tahu, nescaya kamu akan ketawa sedikit dan banyak menangis, kamu tidak akan makan dan tidak minum, malah akmu akan pergi ke tempat yang tinggi untuk memohon dan meminta pertolongan Allah SWT.
Diriwayatkan oleh Ahmad daripada Anas bin Malik bahawa Rasulullah SAW menanya Jibril : "Kenapa saya tidak pernah melihat Malaikat Mikail ketawa ?"
Jawab Jibril : "Mikail tidak pernah ketawa sejak Allah menjadikan Neraka"


Soal Jawab : Hukum Komedi / Melawak/ Buat Lawak
Salam…
Rasanya belum terlambat lagi untuk Ustaz Love mengucapkan tahniah kepada kumpulan Sepah kerana memenangi Maharaja Lawak baru2 ni. Lawak bertiga ini memang evergreen.. The Three Stooges, Do Re Mi, Bujang Lapok dsb sentiasa menjadi pilihan para penonton berbanding lawak sorang2. Tapi, bagi Ustaz Love, pemenang sebenar rancangan tersebut adalah Nabil.. sebab berjaya membawa pulang RM150k.. sedangkan Sepah, walaupun memenangi RM350k, terpaksa berkongsi 3 orang.
Pehh.. panjang plak intro. Jadi, Ustaz Love terus masuk kepada persoalan utama.. iaitu persoalan yang diajukan oleh Mama Zharfan :
ustaz, nak mintak pandangan ustaz psl hukum komedi/lawak/buat lawak dlm islam..sbb me selalu dgr my mom ckp (my mom suka dgr ceramah agama kat masjid), hukum nya haram sbb melalaikan…and nabi muhammad SAW tak pernah gelak2 mcm yg kita gelak2 tu, paling byk pun baginda senyum sampai nampak gigi ajer..mohon komen Ustaz. syukran
Sebenarnya, hukum melawak, buat komedi, bergelak dan bergembira ini adalah harus. Ianya memang menjadi fitrah manusia.. tanpa sifat humor, seseorang itu bakal menjadi seorang yang sangat membosankan. Sebab itu, ramai yang suka menjadi pelawak, tak kira la lawak tu menjadi ke, tak jadi ke, lawak bodoh ke.. yang penting, bila orang yang diceritakan lawak itu gembira dan suka dengan lawak yang dilakukan, ianya menjadi suatu kepuasan bagi seseorang yang membuat lawak.
Dengan melawak, bukan saja boleh menggembirakan hati, bahkan bisa mengubat hati yang sedang lara. Bahkan ada pepatah Inggeris yang mengatakan “Laughter is the best medicine”.. ianya bukan dalil, sebaliknya ianya relevan dengan situasi berlawak ini.
Seorang Ustaz yang menyampaikan ceramah dalam suasana santai dan diselangi dengan lawak jenaka, mampu menarik perhatian ramai pendengar untuk mendengar ceramahnya.. contohnya mcm Ustaz Azhar Idrus. Bukanlah nak kata Ustaz2 yang tak pandai melawak itu tak menarik, sebab setiap orang ada daya tarikan masing2, tetapi Ustaz2 yang suka melawak ini nampak lebih mesra dan lebih dekat dengan pendengar.
Islam merupakan agama yang harmoni. Ada masanya perlu bersedih, ada masanya perlu marah, ada masa perlu gembira, senyum, gelak dsb. Bukanlah agama Islam ni agama yang serius.. kena berkerut setiap masa.. kena serius sentiasa..
Sebab itu perlakuan Nabi s.a.w. sangat wajar diteliti kerana Nabi s.a.w. adalah seorang manusia yang paling bertakwa kepada Allah, tetapi Baginda juga merupakan seorang manusia yang sangat menyenangkan hati kawan dan lawan. Nabi s.a.w. akan serius pada tempatnya, dan juga ada masanya Baginda membuat lawak, ada masanya Baginda akan tersenyum dengan lawak para sahabat..
Cuma, seperti biasa, perkara harus ini, jika dilakukan berlebih2an dan melampaui batas, boleh menyebabkan ianya menjadi haram.
1. Lawak yang menghina sifat manusia.
Kebiasaan lawak orang kita, suka merendah2kan dan menghina sifat manusia yang secara tak langsung menghina ciptaan Allah. Banyak contohnya seperti tajuk drama Halimah Jongang, Fatimah Juling dsb.. juga menjadikan sifat2 manusia yang agak kurang sempurna sebagai ejekan seperti tempang, gemuk, hitam, rongak, ketiak berkerak dsb.
2. Lawak Penyerupaan Jantina.
Islam melarang lelaki menyerupai wanita dan begitu juga sebaliknya. Penyerupaan ini termasuklah seorang lelaki membuat suara wanita, memakai pakaian wanita, membuat lenggok wanita (spt pondan), memakai perhiasan wanita (subang, gelang, rantai) dsb.
3. Lawak Yang Menyentuh Sensitiviti Agama
Lawak juga boleh menjadi medium penyampai kepada masyarakat.. lawak2 yang mempertikaikan kredibiliti para mufti, fatwa2, syariat Islam dsb adalah dilarang dan amat berbahaya.. kerana ianya boleh menyebabkan akidah rosak kerana mempermain2kan hukum agama.
4. Lawak Tak Kena Tempat
Dalam melawak pun, perlu berhikmah. Kena tengok suasana. Sekalipun kita seorang yang sangat kelakar dan hensem plak tu, sekiranya suasana itu memerlukan kita untuk bersedih dan bersimpati, maka kita kena ikut suasana tersebut. Contohnya suasana dalam majlis pengebumian, tatkala para waris bersedih dengan kematian ahli keluarga, jangan la plak kita membuat lawak yang boleh menyinggung perasaan mereka. Sekalipun waktu itu kena melakukan sesuatu supaya mereka tak melayan sangat perasaan sedih, tetapi ada baiknya kita memberikan khabar2 gembira berkenaan syurga dan pahala.
Bagi yang mendengar lawak juga, seboleh2nya kawal suara gelak. Jangan sampai gelak mengilai2 macam orang kena rasuk, ataupun gelak berdekah2 sampai tergolek2.. Sekalipun gelak itu dibenarkan, namun kita masih lagi tertakluk dengan adab dan akhlak Islam. Gelak2 yang melampau boleh menjatuhkan maruah kita sebagai seorang Muslim. Kecualilah kalau kita gelak dalam bilik.
Namun begitu, dalam bergelak ketawa, kita jangan lupa menangis. Menangis memohon keampunan kepada Allah di malam hari, kerana mungkin di siang hari kita banyak bergelak dan menggelakkan orang sehingga tak perasan kita dah mengguris hati orang lain.
Sudah tentu senyum itu lebih baik berbanding gelak. Namun, jika tak dapat nak tahan (Ustaz Love sendiri tak mampu nak tahan gelak), maka kena kawal gelak tu supaya lebih berpada2. Kita ini cuma manusia biasa.. tak mampu nak mengikuti kesemuanya, namun kita masih punya usaha dan ikhtiar.


(Video) 12 Soalan Untuk Ustaz Azhar Idrus Oleh Zizan Raja Lawak Pada Sambutan Tahun Baru 2012

Jan 022012
 
Bertuah siapa yang pergi sambutan tahun baru bersama Ustaz Azhar di Dataran Shah Alam pada malam 31 Disember lepas. Zizan Raja Lawak pun ada, Ustaz Akhil Hayy ada, Sham Kamikaze ada dan ramai lagi lah…

10 Soalan Agama Ustaz Azhar Idrus Zizan Raja Lawak Sambutan Tahun Baru 2012

Bagi yang terlepas, di bawah ni ada sedutan video-video yang menarik sepanjang program sambutan tahun baru di Dataran Shah Alam tersebut berlangsung.

1. Video 12 soalan berkaitan agama untuk Ustaz Azhar Idrus dan dibacakan oleh Zizan Raja Lawak:

Soalan 1:
Apakah hukum countdown newyear?

Soalan 2:
Apakah hukum main bunga api?

Soalan 3:
Langgar lampu merah dibolehkan?

Soalan 4:
Betulkah alat muzik itu najis?

Soalan 5:
Kalu suara isteri xsedap..kena nyanyi hiburkan suami jugak ke?

Soalan 6:
Pendapat Ustaz mengenai hiburan?

Soalan 7:
Orang perempuan xwajib pakai tudung?

Soalan 8:
Batalkah solat jika anak kecil naik atas riba ketika sedang tahiyat awal?

Soalan 9:
Bakpe Ustaz ngn Zizan tak masuk Raja Lawak?

Soalan 10:
Hukum tengok cerita hantu?

Soalan 11:
Nak derma RM10..tp termasuk RM50. Boleh minta balik tak duit tersebut?

Soalan 12:
Kenapa wanita suka berbelanja?2. Ustaz Azhar Idrus main gitar..


3. Zizan tiru gaya Ustaz Azhar Idrus (Rujuk video ZIZAN Raja Lawak rujuk Ustaz Azhar Idrus ni dahulu):


Memang terbaik ar sambutan tahun baru macam ni. Lebih beristiqamah dan lebih berhikmah untuk menjaga akhlak anak muda sekarang. Dan aku terkilan program ni tak keluar dalam berita TV.

Apa pun diharap program sambutan tahun baru berteraskan Islam seperti ni dapat diteruskan. Thumbs up Ustaz Azhar Idrus dan Zizan Raja Lawak!

Keadaan Neraka !!!
 


Diriwayatkan daripada Umar bin Al-Khatab r.a. bahawa Jibril telah datang berjumpa Rasulullah SAW bukan di waktu ia selalu datang.
Rasulullah SAW menghampiri Jibril dan berkata : "Hai Jibril, mengapa wajahmu berubah ?"
Jawab Jibril : "Aku diperintahkan datang untuk menerangkan tentang semburan api neraka"
Rasulullah SAW berkata :"Terangkan kepadaku tentang keadaan Neraka dan Jahannam'
Jawab Jibril : "Sesungguhnya Allah memerintahkan agar jahanam dinyalakan apinya selama 1000 tahun, sehingga berubah warnanya menjadi putih. Kemudian diperintahkan agar dinyalakan 1000 tahun lagi, lalu apinya menjadi merah. Setelah itu diperintahkan supaya dinyalakan selama 1000 tahun lagi, maka apinya menjadi hitam pekat dan tidak padam-padam. Demi Tuhan yang mengutusmu dengan kebenaran, sekiranya lubang neraka itu dibuka sebesar lubang jarum, maka terbakarlah bumi dan segala isinya kerana betapa panasnya. Demi Tuhan yang mengutusmu dengan kebenaran, sekiranya salah seorang dari penjaga-penjaga neraka ini diutuskan ke bumi ini, nescaya matilah semua manusia kerana wajahnya hodoh dan baunya terlalu busuk. Demi Tuhan yang mengutusmu dengan kebenaran, jika satu lingkaran daripada rantai neraka diletakkan di atas sebuah gunung, maka tembuslah gunung itu hingga ke dasar bumi yang paling bawah sekali.
Rasulullah SAW berkata : "Nasib baik aku tidak mati kerana pecah jantung kerana mendengar keteranganmu ini"
Rasulullah SAW melihat Jibril menangis dan beliau turut menangis sambil berkata ; "Mengapa engkau menangis, sedangkan kedudukan engkau begitu rupa di sisi Allah SWT"
Jawab Jibril : "Bagaimana aku tidak menangis, malah akulah yang lebih berhak untuk menangis, kerana siapa yang tahu tentang keadaanku dalam ilmu Allah tidak seperti yang aku ketahui. Saya tidak tahu adakah saya akan mengalami cubaan seperti iblis, sedangkan iblis itu adalah golongan Malaikat. Dan aku tidak tahu apakah aku akan mengalami apa yang dialami oleh Malaikat Harut dan Marut"
Kemudian kedua-dua mereka terus menangis sehingga datanglah seruan dari langit yang berbunyi : "Wahai Jibril, wahai Muhammad, sesungguhnya Allah Azza Wajalla telah menjamin engkau berdua tidak akan derhaka".
Lalu Jibril naik ke langit dan Rasulullah SAW meneruskan perjalanan beliau sehingga berjumpa dengan sekelompok orang-orang Ansar yang sedang bermain dan ketawa.
Lalu Rasulullah SAW berkata kepada mereka : "Apakah kamu ketawa, sedangkan di belakang kamu Neraka Jahannam. Sekiranya kamu tahu apa yang aku tahu, nescaya kamu akan ketawa sedikit dan banyak menangis, kamu tidak akan makan dan tidak minum, malah akmu akan pergi ke tempat yang tinggi untuk memohon dan meminta pertolongan Allah SWT.
Diriwayatkan oleh Ahmad daripada Anas bin Malik bahawa Rasulullah SAW menanya Jibril : "Kenapa saya tidak pernah melihat Malaikat Mikail ketawa ?"
Jawab Jibril : "Mikail tidak pernah ketawa sejak Allah menjadikan Neraka"


Keadaan Dan Gambaran Tentang Suasana Di Dalam Neraka
Segala puji bagi Allah yang menciptakan syurga bagi orang beriman serta beramal soleh dan menciptakan neraka untuk orang kafir atau orang jahat. Selawat dan salam dicurahkan kepada insan yang diutus sebagai rahmat bagi seluruh alam iaitu Nabi Muhammad SAW. Sesungguhnya ada diantara ulama salaf yang mengigil dan meremang bulu roma apabila mendengar azab Allah. Apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayat suci Al-Quran terutamanya menceritakan tentang keadaan di neraka. Hati mereka sememangnya lembut dan cepat mengambil iktibar dan pengajaran. Namun, generasi masa kini yang hanya mengikut hawa nafsunya yang suka mengabaikan solat, derhaka kepada ibu bapa serta melebihkan urusan dunia daripada urusan akhirat. Generasi yang lupa daratan dan sentiasa abaikan suruhan Allah akhirnya akan merugikan diri sendiri mereka juga.

Pernahkah anda menangis kerana menbayangkan diri anda dimasukkan ke dalam neraka?Pernahkah anda menbayangkan jeritan atau tangisan orang yang diseksa didalam neraka?Tidakkah anda takut tergelincir daripada titian As-siratal Mustaqim lalu terjatuh ke dalam neraka yang menyala-nyala?Pernahkah juga anda membayangkan buah zaqqum yang menjadi makanan penghuni neraka?Fikirkanlah betapa ruginya bagi setiap makhluk-makhluk ciptaan Allah yang dimasukkan ke dalam neraka. Oleh itu, di sini saya ingin menceritakan tentang keadaan di dalam neraka Jahannam yang azabnya sungguh dahsyat. Semoga huraian saya ini dapat memberi keinsafan kepada setiap individu yang membacanya. Sesungguhnya Allah itu Maha Pengasih dan lagi Maha Penyayang. Wallahualam..
NERAKA
Neraka ialah tempat balasan seksa yang disediakan oleh Allah SWT kepada orang kafir dan orang Islam yang mengingkari perintahNya. Hukum beriman pada kewujudan neraka adalah wajib. Mereka yang tidak meyakini akan kewujudan neraka adalah dalam kalangan golongan murtad. Firman Allah SWT:

MAKSUDNYA:…peliharalah dirimu dari neraka yang bahan bakarnya manusia dan batu yang disediakan bagi orang kafir.
Allah SWT menceritakan kepada kita mengenai pintu neraka Jahannam dengan firmanNya yang bermaksud:”Jahannam itu mempunyai tujuh pintu. Setiap pintu (telah ditetapkan)untuk golongan tertentu daripada mereka. ”(AL-HIJR:44)
Firman Allah SWT yang bermaksud:“Orang kafir dibawa ke neraka Jahannam berombong-rombongan. Sehingga apabila mereka sampai ke neraka itu, dibukakanlah pintu-pintunya dan berkatalah kepada mereka penjaga-penjaganya :Apakah belum pernah datang kepada kamu rasul-rasul diantara kamu yang membacakan kepada kamu ayat-ayat Tuhan kamu dan memperingatkan kepada kamu akan pertemuan dengan hari ini?Mereka menjawab:Benar(telah datang). Tetapi telah pasti berlaku ketetapan azab terhadap orang kafir.
Dikatakan (kepada mereka):Masuklah pintu-pintu neraka Jahannam itu, sedang kamu kekal di dalamnya. Maka neraka Jahannam itulah seburuk-buruk tempat bagi orang yang menyombong diri. ”(AL-ZUMAR:71-72)

Neraka paling tinggi ialah neraka Jahannam. Jahannam ini disediakan adalah tempat untuk orang Islam yang berdosa.
Nama-nama neraka:
Jahannam
Laza
Al-Huthamah
Sa’ir
Saqar
Jahim
Hawiyah

Neraka Jahannam:
Neraka ini dinamakan Jahannam kerana ia bermuka masam atau bengis sewaktu menyambut mangsanya yakni orang yang berdosa. Jahannam akan memakan daging(membakar) orang yang memasukinya. Namun, di antara neraka yang tujuh itu, neraka Jahannam lebih terkenal kerana neraka ini adalah tempat kembalinya orang Islam yang berdosa.

Neraka Laza:
Keadaan neraka Laza pula telah dinyatakan didalam Al-Quran surah Al-Maarij ayat 15 hingga 16 yang bermaksud:”Sekali-kali tidak dapat. Sesungguhnya neraka Laza adalah api yang bergejolak, yang mengelupaskan kulit kepala. ”

Neraka Saqar:
Bagi keadaan di dalam neraka Saqar pula Allah SWT telah berfirman didalam surah Al-Muddathir(27-28) yang bermaksud:”Tahukah kamu apa neraka Saqar itu?Saqar itu tidak meniggalkan dan tidak membiarkan. ”
Tidak meninggalkan dan tidak membiarkan membawa maksud apa yang dilemparkan ke dalam neraka itu diazabnya sampai binasa kemudian dikembalikannya semula untuk diazab kembali.

Neraka Al-Huthamah:
Untuk mengetahui keadaan di dalam neraka Al-Huthamah perhatikan firman Allah SWT yang bermaksud:
“Dan tahukah kamu apa Huthamah itu?Iaitu api(yang disediakan)Allah yang dinyalakan, yang membakar sampai ke hati. (Al-Humazah:5-7)
Api didalam neraka Al-Huthamah itu membakar tulang-tulang mereka serta membakar sampai terasa sakit di hati atau jantung. Mereka diseksa bermula daripada tumitnya dan api menjalar sampai ke hati dan membakar kulit mereka dan juga seluruh tubuh mereka. Mereka menangis sekuat-kuatnya tetapi tiada sesiapa yang menolong. Mereka berterusan menangis sehingga kehabis air mata. Disebabkan kehabisan air mata maka darahlah yang keluar melalui mata mereka. Darah itu mengalir berterusan sehingga banyak dan dapat menghanyutkan sebuah sampan.

Neraka Jahim:
Neraka Jahim adalah neraka yang besar bara apinya. Firman Allah dalam surah Al-Syu’ra:9
Maksud:“Dan diperlihatkanlah dengan jelas neraka Jahim kepada orang yang sesat. ”

Neraka Hawiyah:
Firman Allah SWT menceritakan neraka Hawiyah yang bermaksud:
Dan adapun orang yang ringan timbangan kebaikannya, maka tempat kembalinya adalah neraka Hawiyah. Dan tahukah kamu apa neraka Hawiyah itu?iaitu api yang sangat panas. (Al-Qari’ah:8-11)

Neraka Sa’ir:
Firman Allah yang menyebut neraka Sa’ir:

Ertinya:”Sesungguhnya orang yang memakan harta anak yatim secara zalim, sebenarnya mereka itu menelan api sepenuh perutnya, dan mereka akan masuk ke dalam api yan menyala-nyala(neraka Sa’ir). (Al-Nisa’:10)
Untuk mengetahui keadaan api neraka, api itu pada mulanya dinyalakan selama seribu tahun sehingga ia menjadi merah. Dibiarkan menyala selama seribu tahun lagi sehingga ia menjadi warna putih. Dibiarkan lagi menyala seribu tahun lagi sehingga ia berwarna hitam. Maka jadilah ia hitam gelap.
LUASNYA JAHANNAM DAN KEADAAN APINYA.
Alangkah luasnya neraka Jahannam itu dan alangkah besar pagarnya. Al-Suradiq ialah pagar yang mengelilingi orang yang di dalam neraka Jahannam.
Ibnu Abbas bertanya kepada Mujahid:”Tahukah engkau bagaimana luas neraka Jahannnam itu?setelah Mujahid menjawab tidak kepada soalan itu lalu Ibnu Abbas berkata:Mungkin anda belum tahu bahawa orang yang masuk ke dalam neraka itu menjadi besar badannya. Antara telinga mereka dengan tengkuknya perjalanan tujuh puluh tahun, yang mana di situ ada lembah tempat mengalir kahak dan darah.
Mujahid bertanya:Adakah disana sungai?Ibnu Abbas menjawab:Tidak, di sana hanya ada lembah. Ibnu Abbas bertanya lagi:Tahukah anda luas titian Jahannam?Mujahid menjawab:Tidak. Ibnu Abbas berkata:Aisyah RA bercerita kepadaku bahawa beliau bertanya kepadaRasullulah tentang maksud ayat:
Dan mereka tidak mengagungkan Allah dengan pengagungan yang semestinya, pada hal bumi seluruhnya dalam genggaman-Nya pada hari kiamat, dan langit digulung dengan tangan kanan-Nya. (Al-Zumar:67)
Mendengar ayat itu Aisyah bertanya:Kalau begitu di mana manusia ketika itu?Rasulullah menjawab:Diatas titian neraka Jahannam. Disebabkan luas dan besarnya pagar neraka Jahannam itu maka tiada siapa pun dapat lari daripadanya. Panas neraka Jahannam, sememangnya jauh lebih panas daripada api di dunia iaitu 1 pertujuh puluh daripada api neraka Jahannnam. Rasulullah berkata:Api neraka itu digandakan lagi 69 kali daripada panas api didunia.

GEMURUH NERAKA DAN GELEDAKNYA.
Jahannam itu neraka yang kabut, berasap dan hitam. Keseluruhan neraka itu hitam gelap, airnya hitam, pokoknya hitam serta orang yang diseksa di dalamnya juga hitam. Sesuai dengan firman Allah SWT yang bermaksud:
Pada hari yang diwaktu itu ada muka yang putih berseri, dan ada pula muka yang hitam muram. (Ali Imran:106)

Wajah dan badan mereka semua hitam terkena asap dan debu Jahannam. Tidak ada sesuatu yang menyejukkan, sama ada yang menyejukkan hati atau badan. Semuanya dalam keadaan panas dan menyakitkan. Dalam surah al-furqan ayat 12, ada disebut kata-kata Al-Zafir. Al-Zafir bermaksud suara keras. Contoh seperti orang sedang bersin. Dalam surah Al-Mulk pula ada kalimah Shahiq, bermaksud suara keras seperti suara himar atau keldai. Dalam ayat itu juga ada kalimah Tamayyazu, ertinya suara keras seperti suara orang sedang marah. Tegasnya neraka Jahannam itu menggelegak seperti suara air mendidih dalam periuk.
UKURAN KEDALAMAN NERAKA
Dengan kuasa Allah SWT neraka itu pun pandai berkata-kata seperti manusia. Neraka bercakap dan mengadu kepada Tuhannya. Firman Allah yang bermaksud:Dan ingatlah akan) hari yang hari itu Kami bertanya kepada Jahannam:Apakah kamu sudaj penuh?Neraka itu menjawab:Masih adakah tambahan?(Qaf:30)
Sememangnya kita akan hairan melihat orang yang ingin diselamatkan daripada neraka tetapi mereka masih lagi nyenyak tidur dan tidak beramal. Begitu juga orang yang ingin masuk syurga akan tetapi mereka masih juga tidak beramal malah sentiasa menghabiskan masanya dengan tidur.
Neraka Jahannam itu sememangnya sungguh dalam. Seandainya dicampakkan batu ke neraka itu , tujuh puluh tahun barulah batu itu sampai ke dasarnya.

Riwayat Abu Hurairah yang mengatakan:Pada suatu hari kami berada di sisi Rasulullah, tiba-tiba beliau mendengar suara kuat yang memeranjatkan. Beliau berkata:Tahukah kamu suara apa itu?Kami menjawab:Allah dan Rasul-Nya yang lebih tahu. Beliau berkata:Ini adalah suara batu yang dilemparkan ke neraka semenjak tujuh puluh tahun yang lalu dan sekarang ia baru sampai ke dasarnya.
Neraka itu panasnya bersangatan, dasarnya jauh, alat pukulnya besi dan azabnya bersangatan.
Pintu-pintu neraka Jahannam ditutup rapat, neraka mengepung dan membakar mereka daripada segenap penjuru. Ini menandakan bahawa penyeksaan yang bermula di dalam neraka Jahannam itu bermula dengan sungguh-sungguh. Mereka diseksa dengan azab yang amat dahsyat. Begitulah keadan neraka dan sesungguhnya neraka itu juga mempunyai kedalaman yang jauh dan setiap yang membuat dosa akan dicampakkan ke dalam neraka. Allah menjadikan neraka itu dalam supaya setiap makhluk Allah yang mengingkari perintah Tuhannya, semuanya akan diseksa dan tidak ada yang terkecuali melainkan mereka yang beriman dan yang beramal soleh.

RANTAI DAN CAMBUK DI NERAKA
Di neraka juga tersedia alat-alat seksaan yang terdiri daripada kekang, belenggu, rantai, cambuk besi dan sebagainya. Sesungguhnya kekang neraka itu besar. Satu kekang neraka sahaja ditarik oleh 70, 000 malaikat. Firman Allah SWT yang bermaksud:Ketika belenggu dan rantai dipasang di leher mereka, sambil mereka diseret ke dalam air yang sangat panas, kemudian mereka dibakar dalam api. (Ghafir:71-72)
Firman Allah yang bermaksud: (Allah berfirman):Peganglah dia, kemudian belenggulah tangannya ke lehernya. Kemudian masukkanlah dia ke dalam api neraka yang menyala-nyala. Kemudian belitlah dia dengan rantai yang panjangnya tujuh puluh hasta. (Al-Haqqah:30-32)
Kata Ibnu Abbas, ukuran hasta ialah hasta malaikat dan rantai yang membelit itu masuk melalui duburnya kemudian terus ke dalam perut dan keluar daripada halkumnya, kemudian ia dibengkok melengkung terus bercantum ubun-ubun kepalanya dengan kedua-dua tapak kakinya sehingga ia tidak dapat bergerak. Ada orang yang dicampakkan ke dalam neraka dalam keadaan tangan berikat pada lehernya. Kedua-dua tangan mereka dihimpunkan ke leher kemudian diikat dengan kuat.
Orang yang diazab di dalam neraka itu diikat atau dibelunggu bukan bermaksud Allah takut mereka lari, tetapi sebagai penghinaan bagi mereka. Sama seperti penjahat yang dibawa ke mahkamah, tangannya digari walaupun dia dikelilingi oleh pengawal. Selain daripada yang disebutkan itu, neraka Jahannam juga ada alat pemukul daripada besi besar, yang mana gunung pun akan hancur jika dipukul dengan pemukul itu. Oleh itu bertaubatlah kita sebelum terlambat.

LEMBAH DAN GUNUNG DI NERAKA JAHANNAM.
Kalau disebut neraka, mungkin kita akan terbayang api yang besar dan tinggi sahaja. Sebenarnya di dalam neraka Jahannam juga terdapat lembah dan gunung. Dalam Al-Quran banyak disebut kalimah Al-Wail. Ramai ulama terdahulu yang mengatakan Al-Wail itu bermaksud lembah atau wadi.
Ata’ bin Yasar berkata:Al-Wail maksudnya lembah daripada api neraka Jahannam, yakni tempat membakar orang kafir. Seandainya gunung yang ada di dunia dicampakkan ke lembah itu akan menjadi debu kerana panasnya.
Di neraka Jahannam juga ada terdapat gunung yang dalam Al-Quran diistilahkan dengan Al-Sa’ud. Syafi Al-Asbahiy berkata:Di neraka Jhannam ada gunung yang disebut Al-Sa’ud. Orang kafir akan disuruh mendaki gunug itu, sesuai dengan firman Allah yang bermaksud:Aku akan membebaninya mendaki pendakian yang menyusahkan. (Al-Muddathir:17)
Di neraka Jahannam juga menpunyai istana yakni istana api yang dipanggil Hawa’. Dicampakkan padanya orang kafir, yakni ke atasnya, kemudian empat puluh tahun barulah sampai ke dasarnya.
Di neraka Jahannam juga ada wadi(lembah)yang dipanggil Atsam dan di situ banyak ular dan kala. Pada mulutnya dapat memuat tujuh puluh kolah racun berbisa. Kala yang ada di neraka itu besar seperti keldai. Kala itu mengigit penghuni neraka. Kala itu tahan dengan keadaan panasnya api neraka kerana ia dicipta Allah untuk menyeksa penghuni neraka.
Dineraka Jahannam ada juga lembah yang dipanggil Ghayya. Ia menampung nanah dan kahak orang yang diseksa di dalam neraka Jahannam.
PAKAIAN DAN TIKAR AHLI NERAKA.
Sesungguhnya pakaian penghuni neraka itu adalah pakaian yang dibuat daripada api dan Allah telah menciptakan tikar daripada api buat penghuni neraka. Di neraka Jahannam tersedia tikar tempat tidur dan juga selimut. Tikar atau tilamnya bukan daripada span tetapi daripada api. Selimutnya juga bukan daripada kain tetapi daripada api.
Firman Allah SWT yang bermaksud:Mereka mempunyai tikat tidur daripada api neraka dan di atas mereka ada selimut(api neraka). Demikianlah Kami memberi pembalasan kepada orang yang zalim. (Al-A’raf:41)
Hasan Basri berkata ketika ada orang menyebut tentang neraka di hadapannya:Dipakaikan kepada mereka terompah atau selipar daripada api, baju daripada tar yang panas. Makanan mereka daripada api, minuman mereka daripada api, tikar mereka daripada api selimut daripada api dan rumah daripada api. Itulah tempat yang paling malang dan menyakitkan.
Sedangkan Wahab bin Munabbih mengatakan:Adapun orang yang diazab di dalam neraka itu, mereka betul-betul sengsara. Mereka tidak pernah tidur, mereka tidak akan mati, mereka berjalan di atas api, duduk di atas api, minum daripada peluh dan nanah penghuni neraka. Makanan mereka adalah buah zaqqum(buah berduri) yang panas. Tikar dan selimut mereka daripada api, baju mereka daripada tar panas dan mereka dikepung oleh api.
ULAR DAN KALA NERAKA JAHANNAM.
Firman Allah SWT yang bermaksud:Orang yang kafir dan menghalangi manusia daripada jalan Allah, Kami tambahkan untuk mereka seksaan di atas seksaan disebabkan mereka selalu membuat kerosakan. (Al-Nahl:88)
Ibnu Mas’ud berkata seksaan itu maksudnya kala besar yang lehernya panjang seperti pohon kurma.
Diriwayatkan oleh Mujahid RA, bahawa neraka Jahannam itu mempunyai telaga yang didalamnya ada ular sebesar leher unta dan juga kala sebesar keldai.
BADAN MEREKA DIBESARKAN ALLAH
Orang yang diseksa didalam neraka sengaja Allah besarkan badannya supaya mereka lebih merasaka perit azab neraka itu. Daripada Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda:Ertinya:Gigi geraham orang kahir seperti gunung Uhud dan tebal kulitnya perjalanan tiga hari bagi penunggang yang cepat. (Muslim)
Sesungguhnya azab api neraka itu sangatlah sengsara. Oleh itu marilah kita memohon ampun dan bertaubat kepada Allah SWT supaya kita terhindar daripada azab api neraka. Atha’ bin Yasar Al-Khurasany menyeru kawan-kawanya yang sama-sama musafir dengannya:Wahai polan. wahai polan…malam hendaklah kita solat malam dan siang kita berpuasa. Itu semua jauh lebih ringan lagi daripada dipaksa mium peluh dan nanah di neraka dan memakai pakaian api. Bayangkan kita sekarang seolah-olah berdiri di hadapan pintu neraka Jahannam menyaksikan asapnya yang emngepul, apinya yang membara dan juga suaranya yang menggelegak. Anda sangat menyesal kerana dahulu membuat maksiat dan tidak mengerjakan printah Allah. Untunglah ini masih khayalan dan belum berlaku. Kita masih berpeluang untuk menyelamatkan diri daripada neraka yang azab itu. Oleh itu, marilah kita banyak-banyak memohon supaya dijauhkan daripada neraka itu. Sekadar berdoa tidak cukup, tetapi harus disertai dengan usaha atau amalan
Disediakan untuk : Ustaz Abd Aziz bin Harjin
Disediakan oleh : Zeti Norasila Bte Zainal

Tiada ulasan: