Khamis, 25 Disember 2014

DAH 90 RIBU DIPINDAHKAN

Lebih 90,000 mangsa banjir lima negeri dipindahkan
  • Pemandangan dari udara menunjukkan sebahagian bangunan, premis dan kediaman di Kampung Kuala Tahan ditenggelami banjir berikutan limpahan air Sungai Tembeling di Jerantut, hari ini. - Foto Bernama Pemandangan dari udara menunjukkan sebahagian bangunan, premis dan kediaman di Kampung Kuala Tahan ditenggelami banjir berikutan limpahan air Sungai Tembeling di Jerantut, hari ini. - Foto Bernama
1 / 1
KUALA LUMPUR - Keadaan banjir tidak menampakkan tanda-tanda reda sehingga menyaksikan 90,250 penduduk di Kelantan, Pahang, Terengganu, Perak dan Perlis terpaksa berpindah, jumlah yang amat besar dalam sejarah bencana banjir di negara ini.

Kelantan mencatat jumlah mangsa banjir paling tinggi melibatkan 32,343 orang, diikuti Terengganu (28,991), Pahang (24,316), Perak (4,335) dan Perlis (265).
Di Kelantan, jumlah mangsa terbaharu itu menyaksikan peningkatan 5,190 orang berbanding 27,153 mangsa malam tadi, menurut portal banjir kerajaan negeri.
Pertambahan mangsa berlaku di Tanah Merah dan Kota Baharu, dan ibu negeri Kelantan itu kini lumpuh akibat limpahan Sungai Kelantan sejak semalam.
Selain kedua-dua jajahan itu, mangsa banjir tersebut membabitkan tujuh lagi jajahan iaitu Gua Musang, Jeli, Kuala Krai, Machang, Pasir Mas, Pasir Puteh dan Tumpat.
Sebanyak 15 lagi laluan ditutup pagi ini akibat banjir, menjadikan keseluruhan 37 laluan di Kelantan ditutup kepada lalu lintas berikutan banjir.
Di Terengganu, 28,991 mangsa daripada 6,975 keluarga kini berada di 124 pusat pemindahan setakat pagi ini, dengan Kemaman daerah paling teruk terjejas dengan 19,405 mangsa daripada 6,975 keluarga.
Sejumlah 5,022 mangsa di Dungun dipindahkan ke 33 pusat pemindahan, diikuti Kuala Terengganu (3,203/14 pusat), Hulu Terengganu (640/11 pusat), Besut (562/lapan pusat), Marang (115/dua pusat) dan Setiu (44/tiga pusat).
Di Pahang, jumlah mangsa banjir di Pahang yang membabitkan lapan daerah bertambah 8,372 orang kepada 24,316 orang pagi ini berbanding 15,944 orang daripada 4,015 keluarga malam tadi.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pahang berkata daerah Kuantan masih merekodkan jumlah pemindahan paling banyak iaitu 14,350 mangsa melibatkan 4,119 keluarga di 44 pusat pemindahan.

Di Maran, 2,744 mangsa ditempatkan di 17 pusat pemindahan diikuti Jerantut (2,478/34 pusat), Lipis (2,319/26 pusat), Pekan (1,402/18 pusat), Temerloh (649/15 pusat), Rompin (265/empat pusat) dan Bera (109/empat pusat).
Di Perak, jumlah mangsa banjir yang dipindahkan di tiga daerah iaitu Kuala Kangsar, Hulu Perak dan Perak Tengah meningkat kepada 4,335 orang daripada 1,079 keluarga.

Menurut jurucakap Majlis Keselamatan Negara Negeri Perak, kawasan Perak Tengah menjadi lokasi terbaharu dilanda banjir selepas dinaiki air petang semalam dan enam lagi pusat pemindahan banjir di Bota dan Kampung Gajah dibuka hari ini.

Daerah Kuala Kangsar yang meliputi kawasan Sungai Siput mencatat bilangan tertinggi mangsa banjir setakat ini iaitu 2,767 orang daripada 659 keluarga dan 23 pusat pemindahan masih dibuka.

Hulu Perak yang melibatkan kawasan Lenggong pula mencatat 615 mangsa manakala Perak Tengah menyaksikan 953 mangsa pagi ini.

Di Perlis, keadaan banjir di utara Perlis masih bertahan namun jumlah yang dipindahkan meningkat berbanding malam tadi.

Bilik Operasi Bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat Perlis melaporkan sebanyak 265 mangsa daripada 81 keluarga yang dipindahkan setakat 9 pagi ini berbanding 253 mangsa daripada 71 keluarga malam tadi.

Mereka kini berada di lima pusat pemindahan iaitu Maktab Rendah Sains Mara Beseri, Sekolah Menengah Kebangsaan Abi, Dewan Malau, Dewan Beseri Dalam dan Dewan Seri Pilihan.  - Bernama

tesco kota bharu

Bilangan mangsa banjir di Perak terus meningkat

IPOH : Bilangan mangsa banjir di Perak dipindahkan ke pusat pemindahan meningkat kepada 1,650 orang dari 414 keluarga sehingga jam 12 tengahari tadi.
Penolong Setiausaha Majlis Keselamatan Negeri (MKN), Norhafizah Zainuddin berkata, sebanyak 20 pusat pemindahan di dua daerah di Hulu Perak dan Kuala Kangsar dibuka untuk menempatkan mangsa banjir.
"Seramai 1,291 mangsa ditempatkan di 12 pusat pemindahan di daerah Kuala Kangsar.
"Seramai 359 mangsa banjir di Hulu Perak ditempatkan di lapan pusat pemindahan.
"Pada jam 8.15 pagi tadi, pusat penempatan sementara di daerah Kinta iaitu Dewan Orang Ramai Kampung Tasek telah ditutup dan orang ramai telah kembali ke kediaman masing-masing," katanya.
Katanya, pihaknya masih menunggu status terkini mangsa banjir yang dipindahkan ke pusat pemindahan.


ANGGOTA keselamatan menaiki bot untuk melihat keadaan banjir di Lembah Kuala Kangsar serta meninjau sekitar kampung yang terbabit. - Foto Farhan Najib


Anak, cucu rai majlis kahwin
  • Pasangan pengantin baharu, Mohd Kasim menyerahkan mas kahwin kepada isterinya, Norisah. Pasangan pengantin baharu, Mohd Kasim menyerahkan mas kahwin kepada isterinya, Norisah.
1 / 1
PORT DICKSON – "Jodoh pertemuan ketentuan ALLAH, hadirnya di luar jangkauan dan kita sebagai manusia yang di beri kesempatan dan peluang itu wajib mensyukurinya."

Itulah yang diberitahu mempelai, Mohd Kasim Mohd Tahir, 74, sebaik sahaja sah bergelar suami kepada Norisah Karim, 47.

Mohd Kasim seorang penceramah agama berkata, dia sendiri tidak menyangka perkenalannya dengan Norisah pada 2011 akhirnya membawa kepada ikatan perkahwinan.
Johor dijangka alami hujan lebat berterusan
JOHOR BAHRU – Orang ramai dinasihatkan bersiap sedia menghadapi kemungkinan berlaku banjir susulan ramalan Jabatan Meteorologi menjangkakan Johor akan mengalami luruan monsun pada 28 hingga 30 Disember ini.

Keadaan itu akan menyebabkan hujan lebat monsun yang boleh berterusan lebih tiga hari yang mungkin mencetuskan banjir.

Pemangku Setiausaha Keselamatan Negeri Johor, Azura Muhammed Kifli berkata jabatan meteorologi masih memantau situasi ini dan akan mengeluarkan amaran dari masa ke semasa.

Beliau berkata, semua agensi keselamatan dan memberi bantuan telah bersiap sedia malah bilik gerakan juga telah dibuka meskipun bencana bah belum melanda.

“Kita dimaklumkan bilik gerakan di daerah Segamat telah dibuka dan ia merupakan inisiatif pegawai daerah itu sendiri dan dimaklumkan daerah-daerah lain juga telah bersedia untuk menghadapi kemungkinan banjir.

“Semua pegawai juga telah dihantar ke setiap daerah untuk memantau dan mengerakkan kerja dalam menghadapi sebarang kemungkinan,” katanya kepada Sinar Harian, di sini, semalam.

Azura juga menasihatkan orang awam sentiasa peka dengan sistem amaran banjir selain memeriksa longkang dan lubang najis di kawasan rumah tidak tersekat di samping mengetahui lokasi pusat pemindahan atau bantuan berdekatan selain menyediakan bekalan kecemasan dan makanan secukupnya.

“Langkah awal yang boleh diambil dengan memindahkan barangan elektrik ke tempat yang selamat selain memastikan dokumen penting sentiasa dibawa yang ditempatkan dalam bekas kalis air.

“Jika berlaku banjir, berpindah ke pusat pemindahan seperti diarahkan sebelum air meningkat dan mengikut laluan yang ditetapkan kerana laluan singkat mungkin terhalang atau merbahaya,” katanya.

“Perkahwinan ini sebagai satu amanah besar dan saya akan sentiasa memastikan semuanya berjalan dengan baik termasuklah tanggungjawab terhadap keluarga anak-anak dan isteri pertama,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui selepas majlis pernikahan yang diadakan di Masjid Jamek Dato’ Haji Abdullah Sijang, di sini.

Mohd Kasim sah menjadi suami Norisah dengan dua kali lafaz selepas dinikahkan oleh mantan Mufti Negeri Sembilan, Datuk Mohd Murtadza  Ahmad mewakili bapa pengantin perempuan.

Hadir sama kesemua enam anak-anak Mohd Kasim serta cucunya, adik beradik dan sahabat handainya dan keluarga pengantin perempuan.

Mohd Kasim berkata, dia mahu melakukan perubahan yang positif yang pastinya tidak melanggar syariat Islam.

“Tadi (semalam) saya sendiri bangun memberi khutbah nikah yang lazimnya disampaikan oleh juru nikah ataupun individu lain. Saya menyampaikan khutbah mengupas tentang pernikahan dan Islam.

“Saya memberanikan diri untuk berbuat demikian dan Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar,” katanya.

Sementara itu, Norisah ketika ditemui mengakui dia sangat berdebar menanti detik dinikahkan.

“Ini adalah pernikahan pertama saya dan memang sangat berdebar. Rombongan kami tiba agak lewat namun bersyukur kerana ALLAH sentiasa memudahkan perjalanan urusan pernikahan ini,” katanya.

Norisah anak keenam daripada sembilan beradik berkata, dia terbuka pintu hati untuk hidup berpasangan dengan Mohd Kasim apabila mimpi yang selama ini mengganggu tidur malamnya terungkai.

“Sejak tahun 1987, seorang lelaki yang tidak di

Ngapa Muhyiddin, JKB & Wajdi ziarahi Tok Guru?

SUBKY LATIF | .
SAYA ditanya Tok Guru Nik Aziz semasa mengunjunginya, ‘Mengapa pemimpin-pemimpin Umno mengunjunginya?’
      
Dalam masa sebulan setengah lalu, tiga ahli Majlis Tertinggi Umno mengunjungi bekas Menteri Besar Kelantan itu iaitu Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, Brig. Jen. (B) JKB – Jamil Khir Baharom dan Senator Asyraf Wajdi.
     
Wallah wa’lam. Pertama ia adalah kunjungan muhibbah demi bersilaturrahim. Satu amalan baik sesama umat Islam kunjung-mengunjung, apatah lagi Tok Guru adalah seorang tua, ulama yang disegani dan tidak sihat pula.
    
Menziarahi sedemikian berpahala. Menziarahi orang tua, ulama dan uzur lagilah banyak pahalanya.
     
Tetapi Tok Guru adalah orang politik berprestasi tinggi dan yang mengunjunginya itu pula adalah orang-orang politik yang berpolitik tinggi juga.
    
Mengapa baru sekarang dan mereka saja pula? Apakah ia politik dan mereka berpolitik? Sebagai orang politik, maka itulah agaknya Tok Guru mahu tahu diplomasi di sebalik kunjungan itu.
    
Allah dan mereka saja yang tahu. Justeru mereka orang politik, mungkin kunjungan itu kerana Allah semata-mata dan mungkin juga tidak terlepas daripada dorongan politik.
     
Pertama, siapa bertiga yang mengunjungi Tok Guru itu?
     
Tan Sri Muhyiddin adalah anak seorang tok guru dan demikian juga Asyraf Wajdi, anak Datuk Dasuki Ahmad yang berkelusan tinggi agama. Wajdi dan ayahnya juga boleh jadi tok guru. Manakala Brig. Jen. (B) JKB pula selain berkelulusan tinggi agama adalah anak seorang veteran PAS.
      
Latar belakang mereka ialah keluarga orang-orang beragama, maka dorongan agama itulah yang membuka peluang berkunjung itu.
     
Selain daripada hikmah bermuhibbah  dan bersilaturrahim tadi, ada rahmat politiknya. Mereka boleh dilihat oleh khalayak umum sebagai orang yang lepas laku dalam berpolitik. Mereka boleh dilihat sebagai orang terbuka.
     
Dalam atmosfera orang Melayu/Islam dikatakan berada di ambang pintu bangsa Red Indian, maka mungkin ia permulaan bagi melakar bagaimana nasib Red Indian itu tidak terjelma, jika ia diikuti oleh kunjungan yang berterusan yang tidak terhad terhadap TG itu saja.
     
Setakat kunjungan yang dilakukan itu belumlah ada apa-apa hikmat politik yang sudah terhasil.
     
Dalam suasana politik perkauman yang berkecamuk sekarang, banyak pendeta yang meniupkan angin perlunya disatukan Umno dan PAS supaya nasib ke arah Red Indian itu terbantut. Penyatuan yang tidak nampak PAS akan lebih bernasib baik daripada Umno, tidak pernah menarik selera PAS.
   
Belum terbuka pintu hati PAS untuk terpesona dengan saranan dan rayuan sekalian pendeta yang hendak mengelakkan sial Red Indian itu.
   
Politik besar daripada silaturrahim itu adalah demi memprojekkan bahawa besarnya keinginan Umno bersatu dengan PAS tetapi PAS hidung tidak mancung. Jika jadilah Melayu itu Red Indian nanti, jangan salah Umno lagi, tetapi seranah sajalah PAS.  PASlah yang mahukan terus berpecah.
     
PASlah yang amat sayangkan Pakatan Rakyat hingga sanggup membiarkan Melayu senasib dengan Red Indian.
     
Politik tinggi yang Umno cuba tonjolkan itu tidaklah setinggi mana. Bukanlah jadi Red Indian itu yang ditakutinya, tetapi ancaman Pakatan Rakyat yang padulah yang amat menakjubkannya. PAS lebih suka jadi sepat yang tidak makan pancing emas.
    
Hari itu tiada selesa untuk bercakap panjang dengan Tok Guru seperti di ruang ini. – HARAKAHDAILY 25/12/2014
 
Ngapa Muhyidin, JKB & Wajdi ziarahi Tok Guru?

SUBKY LATIF

SAYA ditanya Tok Guru Nik Aziz semasa mengunjunginya, ‘Mengapa pemimpin-pemimpin Umno mengunjunginya?’
      
Dalam masa sebulan setengah lalu, tiga ahli Majlis Tertinggi Umno mengunjungi bekas Menteri Besar Kelantan itu iaitu Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyidin Yassin, Brig. Jen. (B) JKB – Jamil Khir Baharom dan Senator Asyraf Wajdi.
     
Wallah wa’lam. Pertama ia adalah kunjungan muhibbah demi bersilaturrahim. Satu amalan baik sesama umat Islam kunjung-mengunjung, apatah lagi Tok Guru adalah seorang tua, ulama yang disegani dan tidak sihat pula.
    
Menziarahi sedemikian berpahala. Menziarahi orang tua, ulama dan uzur lagilah banyak pahalanya.
     
Tetapi Tok Guru adalah orang politik berprestasi tinggi dan yang mengunjunginya itu pula adalah orang-orang politik yang berpolitik tinggi juga.
    
Mengapa baru sekarang dan mereka saja pula? Apakah ia politik dan mereka berpolitik? Sebagai orang politik, maka itulah agaknya Tok Guru mahu tahu diplomasi di sebalik kunjungan itu.
    
Allah dan mereka saja yang tahu. Justeru mereka orang politik, mungkin kunjungan itu kerana Allah semata-mata dan mungkin juga tidak terlepas daripada dorongan politik.
     
Pertama, siapa bertiga yang mengunjungi Tok Guru itu?
     
Tan Sri Muhyiddin adalah anak seorang tok guru dan demikian juga Asyraf Wajdi, anak Datuk Dasuki Ahmad yang berkelusan tinggi agama. Wajdi dan ayahnya juga boleh jadi tok guru. Manakala Brig. Jen. (B) JKB pula selain berkelulusan tinggi agama adalah anak seorang veteran PAS.
      
Latar belakang mereka ialah keluarga orang-orang beragama, maka dorongan agama itulah yang membuka peluang berkunjung itu.
     
Selain daripada hikmah bermuhibbah  dan bersilaturrahim tadi, ada rahmat politiknya. Mereka boleh dilihat oleh khalayak umum sebagai orang yang lepas laku dalam berpolitik. Mereka boleh dilihat sebagai orang terbuka.
     
Dalam atmosfera orang Melayu/Islam dikatakan berada di ambang pintu bangsa Red Indian, maka mungkin ia permulaan bagi melakar bagaimana nasib Red Indian itu tidak terjelma, jika ia diikuti oleh kunjungan yang berterusan yang tidak terhad terhadap TG itu saja.
     
Setakat kunjungan yang dilakukan itu belumlah ada apa-apa hikmat politik yang sudah terhasil.
     
Dalam suasana politik perkauman yang berkecamuk sekarang, banyak pendeta yang meniupkan angin perlunya disatukan Umno dan PAS supaya nasib ke arah Red Indian itu terbantut. Penyatuan yang tidak nampak PAS akan lebih bernasib baik daripada Umno, tidak pernah menarik selera PAS.
   
Belum terbuka pintu hati PAS untuk terpesona dengan saranan dan rayuan sekalian pendeta yang hendak mengelakkan sial Red Indian itu.
   
Politik besar daripada silaturrahim itu adalah demi memprojekkan bahawa besarnya keinginan Umno bersatu dengan PAS tetapi PAS hidung tidak mancung. Jika jadilah Melayu itu Red Indian nanti, jangan salah Umno lagi, tetapi seranah sajalah PAS.  PASlah yang mahukan terus berpecah.
     
PASlah yang amat sayangkan Pakatan Rakyat hingga sanggup membiarkan Melayu senasib dengan Red Indian.
     
Politik tinggi yang Umno cuba tonjolkan itu tidaklah setinggi mana. Bukanlah jadi Red Indian itu yang ditakutinya, tetapi ancaman Pakatan Rakyat yang padulah yang amat menakjubkannya. PAS lebih suka jadi sepat yang tidak makan pancing emas.
     
Hari itu tiada selesa untuk bercakap panjang dengan Tok Guru seperti di ruang ini. – HARAKAHDAILY 25/12/2014
kenali sering hadir dalam mimpi saya berulang-ulang kali. Sehinggalah beberapa bulan lalu, saya yakin bahawa lelaki itu adalah suami saya sekarang ini yang telah saya kenal sejak 2011 kerana saya menyewa di kedainya.

“Untuk membuat keputusan ini, saya telah melakukan solat istikharah dan yakin dengan jodoh yang ditentukan ALLAH ini,” katanya.

Cecah 66,000 mangsa

Oleh Helmy Abd Rahman; Syah Rul Aswari Abdullah; Muhamaad Razis Ismail dan Zatul Iffah Zolkiply

am@hmetro.com.my

Kuala Lumpur: Jumlah mangsa banjir di tiga negeri pantai timur mencatatkan peningkatan ketara, petang ini, manakala Perak berkurangan sedikit berbanding pagi tadi.
Sekurang-kurangnya 66,029 mangsa banjir kini berada di pusat pemindahan sementara di empat negeri - Kelantan, Terengganu, Pahang dan Perak.
Di KELANTAN, jumlah mangsa di pusat pemindahan sementara (PPS) naik kepada 26,854 orang sehingga 6 petang ini, berbanding 22,937 orang pagi tadi.
Sementara itu, 23 jalan ditutup sepenuhnya kepada semua jenis kenderaan dan enam sungai dilaporkan melepasi paras bahaya.
Di TERENGGANU, bilangan mangsa banjir kini meningkat kepada 22,933 daripada 5,560 keluarga berbanding 21,630 membabitkan 5,003 keluarga, pagi tadi.
Beberapa laluan masih ditutup seperti Jalan Chukai/Air Putih, Jalan Teladas dan Bukit Mentok/Kampung Tempurung di Kemaman serta Jalan Durian Mentagau-Citrus Valley di Dungun.
Di PAHANG, jumlah mangsa banjir turut meningkat kepada 14,662 orang petang ini berbanding 10,825 orang pagi tadi.
Selain itu, operasi menyelamat 120 pelancong dan kakitangan yang terkandas di Mutiara Taman Negara, Jerantut, akibat banjir menggunakan helikopter TUDM dan bot bomba bermula pagi ini, turut tergendala kerana keadaan cuaca yang tidak mengizinkan.
Di PERAK, jumlah mangsa banjir menurun kepada 1,650 daripada 414 keluarga kepada 1,580 daripada 385 keluarga di PPS di daerah Hulu Perak, Kuala Kangsar dan Kinta.
KEMASKINI 24 Disember 2014, 7.30 malam.

Kuala Lumpur: Jumlah mangsa banjir di empat negeri mencatatkan peningkatan ketara, pagi ini, berbanding tengah malam tadi.
Sekurang-kurangnya 56,083 mangsa banjir kini berada di pusat pemindahan sementara di empat negeri - Kelantan, Terengganu, Pahang dan Perak.
Di KELANTAN, jumlah mangsa di pusat pemindahan sementara (PPS) naik kepada 22,937 orang, pagi ini, berbanding 22,225 pada tengah malam tadi.
Air Sungai Kelantan dekat Tambatan Diraja juga mula melimpah masuk pinggir bandar Kota Bharu sejak 9 pagi ini.
Di TERENGGANU, bilangan mangsa banjir kini meningkat kepada 21,630 daripada 5,003 keluarga berbanding 16,452 membabitkan 3,728 keluarga, tengah malam tadi.
Di PAHANG, jumlah mangsa banjir turut meningkat kepada 10,825 orang daripada 2,768 keluarga di lapan daerah pagi ini berbanding 6,286 orang daripada 1,614 keluarga, tengah malam tadi
Selain itu, operasi menyelamat 120 pelancong dan kakitangan yang terkandas di Mutiara Taman Negara, Jerantut, akibat banjir menggunakan helikopter TUDM dam bot bomba bermula 8.30 pag ini.
Di PERAK, jumlah mangsa banjir meningkat daripada 415 kepada 691 mangsa yang dipindahkan ke 11 pusat pemindahan di daerah Hulu Perak, Kuala Kangsar dan Kinta.
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 24 Disember 2014 @ 1:07 AM
AIR mula memasuki bandar daerah Chukai di kawasan SMK Chukai hingga ke Kampung Pengkalan Pandan. FOTO ihsan pembaca

Tiada ulasan: