Selasa, 29 September 2015

RESDUNG

Khamis, 9 Julai 2009


APA ITU RESDUNG?

Resdung,sekiranya tidak segera dirawat boleh membawa maut!!!APA ITU RESDUNG?Istilah Perubatan Tradisional - Ia merupakan kerengsangan hidung yang boleh menyebabkan hidung dan organ-organ lain menjadi gatal dan menimbulkan ketidakselesaan.


Istilah Saintifik - Merupakan virus kanser yang hidup di bawah lapisan kulit. Ia mengalirkan darah kotor yang menjadi punca kepada kerosakan kulit muka. Virus ini turut mengalir bersama darah yang boleh menjadi punca kepada kerosakan organ-organ tertentu dalam badan.RESDUNG atau seduan(sinusitis) adalah sejenis penyakit yang mudah berjangkit dalam waktu yang singkat apabila daya tahan penyakit atau antibodi seseorang itu lemah dan tidak dapat menahan kuman resdung / hama) yang terus merebak dalam tubuh pesakit.

Percayakah anda resdung adalah penyakit yang berpunca dari parasit demodex atau apa yang dipanggil sebagai ulat resdung. Terdapat kira-kira 44 jenis resdung! Masalah resdung berpunca dari alahan terhadap habuk,debu, pemakanan, pencemaran dan sebagainya. Penyakit resdung boleh membawa MAUT!!!


Resdung adalah perkataan yang digunakan untuk menggambarkan pelbagai penyakit hidung.Salah satu punca gejala resdung adalah akibat jangkitan bakteria keatas hidung dan rongga disekelilingnya.

Dianggarkan hampir 25% penduduk negara ini mengalami penyakit resdung yang serius. Diantara tanda-tanda resdung ialah gatal-gatal, hidung berhingus atau tersumbat, sakit kepala terutama di dahi dan pipi, kelumumur yang berterusan walaupun bermacam syampu dan ubat telah digunakan. Penyakit resdung juga dikenali 'sinusitis'. Ramai yang tidak memandang serius tentang penyakit ini tapi sebenarnya boleh mendatangkan bahaya kepada penghidapnya. Untuk kanak-kanak, ia boleh sebabkan jangkitan sellulitis dan merah pada bahagian mata. Akhirnya boleh menyebabkan buta. Manakala untuk orang dewasa, ia boleh menyebabkan nanah daripada sinus frontal tidak dapat keluar daripada hidung dan akan masuk serta memenuhi ruang dalam otak. Ini akan menyebabkan dinding pemisah akan menjadi semakin tebal dan boleh mengakibatkan sinus mudah tersumbat.

APAKAH SINUS ?

Sinus merupakan rongga atau ruang udara yang berada di tulang muka. Rongga ini bersambung ke hidung melalui saluran yang sangat kecil.Biasanya lendir dihasilkan oleh rongga ini setiap masa dan disalirkan kedalam hidung.

Ramai beranggapan tulang muka padat (solid) sebenarnya mengandungi ruang-ruang udara.Ruang-ruang udara ini, menjalankan fungsinya bagi meringankan tulang-tulang kepala untuk dengungan (resonance) normal suara manusia.

Ruang-ruang sinus ini sebenarnya mempunyai pintu yang terbuka yang menghubungi ruang tersebut dengan hidung.Sehubungan itu, pintu-pintu perhubungan ini menyebabkan penyakit di hidung boleh masuk ke dalam sinus di mana ia sering keluar ke ruang hidung.

Jika aliran dari sinus ini tersumbat maka lendir ini akan berkumpul seterusnya kumam (bakteria) akan membiak didalam rongga sinus ini.Ini menyebabkan penghasilan nanah dan juga bengkakkan didalam lapisan hidung.

APA YANG TERDAPAT PADA SINUS YANG NORMAL

Pada sinus yang normal, terdapat ruang udara dan sedikit cecair yang sentiasa dihasilkan oleh dinding sinus.Seperti dinding ruang hidung, ia sentiasa dibasahi bagi mengawal kelembapan(humidity) yang terdapat dalam paru-paru mengikut kesesuaian paru-paru manusia.Bagaimanapun, cecair ini tidak statik sentiasa mengalir keluar dari sinus melalui pintu dan terus ke hidung.

Dari hidung ia akan mengalir masuk ke belakang hidung terus masuk ke dalam tekak.Kebanyakan penyakit sinus disebabkan oleh penyakit-penyakit hidung.


Terdapat empat ruang sinus utama iaitu :

* Sinus maxilla
* Sinus ethmoid
* Sinus frontal
* Sinus sphneoid

APAKAH RESDUNG(SINUSITIS)

Resdung merupakan sejenis penyakit di mana terjadinya radangan pada rongga sinus yang disebabkan oleh jangkitan kuman.Sinusitis merupakan keradangan pada selaput sinus. Apabila berlakunya Sinusitis, mukus seperti hingus tidak dapat mengalir keluar dengan baik dari sinus. Oleh yang demikain ia akan dipenuhi oleh rembesan. Biasanya, "penyapu-penyapu" kecil dalam sinus yang dipanggil silia akan menolak mukus keluar dari sinus ke dalam hidung. Apabila kerosakan berlaku pada fungsi silia atau bila bukaan yang terletak di antara sinus dengan laluan hidung tersumbat anda akan mendapat Sinusitis.

Selalunya, Sinusitis disebabkan oleh jangkitan bakteria yang akan berakhir dalam beberapa hari. Kadang-kadang ia bermula dengan jangkitan virus yang mencetuskan selesema dan menyebabkan berlakunya kesesakan dalam sinus yang akhirnya membawa kepada jangkitan sinus oleh kuman bakteria. Sinusitis jenis ini dipanggil Sinusitis akut.

Sinusitis yang kronik (kadangkala disebut sebagai Sinusitis berterusan) ialah merujuk keradangan sinus yang berlaku beterusan sehingga berbulan-bulan atau kadang kadang bertahun-tahun. Jika anda sering diserang Sinusitis atau jangkitan tersebut berlarutan hingga lebih dari 3 bulan, ia mungkin merupakan Sinusitis kronik. Gejala Sinusitis kronik mungkin tidak seteruk Sinuisitis akut tetapi Sinusitis kronik boleh mencetuskan komplikasi yang serius seperti jangkitan pada otak dan kebutaan.

Apakah Yang Menyebabkan Sinusitis Dan Gejalanya?

Sinusitis biasanya berlaku selepas mendapat selesema dan selalunya dikaitkan dengan demam alergi atau demam alahan (rinitis alergik), asma atau pencemaran udara yang boleh menyebabkan keradangan. Ia boleh terjadi kepada semua kumpulan umur.

Petanda yang klasik penyakit ini ialah sakit di bahagian muka, sakit gigi, tekanan di muka, hidung tersumbat, sakit kepala, keluar hingus yang berwarna kuning kehijauan dan berbau busuk. Sakit kepala sinus akan terasa apabila bangun dan menjadi teruk apabila membongkok. Seseorang itu merasakan dirinya tidak sihat. Membran mukus dalam hidungnya kelihatan merah dan bengkak dan mungkin terdapat nanah terkeluar dari hidung.

Di kalangan kanak-kanak, simptom yang lazimnya berlaku ialah pengap hidung. Ini akan menyebabkan sakit di mata dan bengkak di sekitarnya. Keadaan ini memerlukan rawatan kecemasan.
Sakit tekak dan batuk adalah sangat lazim bagi kedua-dua Sinusitis akut dan kronik.

Antara kuman yang menjadi punca penyakit ini ialah:

* Streptococcus
* Staphylococcus


Pada keadaan normal, kedua-dua jenis kuman ini sememangnya sedia ada terdapat pada rongga hidung tetapi ia tidak menyebabkan apa-apa penyakit.

Malah, dengan sistem pertahanan tubuh yang kuat ia dapat dikawal. Sebaliknya, sekiranya berlakunya kepincangan pada pertahanan tubuh bakteria ini dapat membiak tanpa kawalan dan menyebabkan resdung.

GEJALA RESDUNG(SINUSITIS)

• Hidung selalu tersumbat
• Lender dari hidung dan tekak
• Sakit atau rasa berat muka terutama kawasan diantara mata
• Sakit tekak yang berpanjangan dan berulang
• Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan
• Gejala alahan hidung seperti bersin,gatal hidung dan sebagainya

KEMUDRATAN RESDUNG(SINUSITIS)

• Jangkitan nanah dikawasan sekeliling mata
• Jangkitan otak
• Sakit tekak yang kronik
• Jangkitan tulang muka
• Menerukkan keadaan lelah
• Berdengkur secara kronik
• Menyebabkan jangkitan telinga dan tonsil
• Alahan hidung
• Selsema biasa yang melarat

PUNCA BAKTERIA MEMBIAK

Punca utama yang menyebabkan bakteria membiak apabila pintu-pintu rongga sinus tersumbat. Ia tersumbat apabila berlakunya:

a. Radangan pada hidung.

Faktor-faktor yang menyebabkan radang hidung ialah apabila berlakunya:

* Jangkitan kuman dan alergi (alahan).

Sekiranya keadaan ini berlaku dinding hidung membengkak. Apabila lapisan ini membengkak ia akan menutup pintu sinus.

b. Ketumbuhan atau polip pada hidung di mana tumor ini menutup pintu rongga sinus (ostia) seperti ketumbuhan malignant (kanser di hidung)

Apabila ostia tertutup cecair daripada rongga sinus tidak dapat keluar dan bertakung.Apabila berlakunya takungan ini, bakteria akan membiak yang menyebabkan terjadinya resdung.

c. Jangkitan pada gigi geraham atas

Akar umbi gigi geraham atas berada di sinus maxilla. Apabila seseorang mengalami sakit gigi, ia akan menjangkiti akar gigi dan keluar ke sinus. Keadaan ini berlaku sekiranya gigi yang berpenyakit tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya oleh doktor gigi. Ada kalanya dalam proses mencabut gigi, akarnya terpatah dan tertinggal.

d. Genetik

Resdung bukanlah penyakit genetik, tetapi alahan yang diwarisi yang menyebabkan sinusitis itu merupakan genetik.

JENIS RESDUNG(SINUSITIS)

* Akut
* Kronik

AKUT

Ia berlaku dalam tempoh dua minggu bermula dengan jangkitan rhinitis atau serangan alahan yang berulang-ulang yang serius pada hidung. Keadaan ini menyebabkan tersumbatnya hidung.Sekiranya resdung akut tidak dirawat dengan sempurna, cairan dalam rongga sinus itu tidak dapat dikeluarkan dengan rawatan. Sehubungan itu jangkitan akan berlaku berterusan, tetapi tahap keterukannya tidak seteruk resdung pada peringkat kronik.

Antara ciri-cirinya ialah :


* Hidung berair, tersumbat dan terjadinya rasa sakit berdenyut di muka dan bahagian depan kepala terutama di dahi dan pipi.
* Serangan biasanya berlaku pada waktu pagi dan semakin berkurangan pada waktu petang.
* Rasa sakit apabila seseorang tunduk dan sujud.

KRONIK

Serangan resdung akut yang kerap berlaku akan menyebabkan penyakit ini berubah menjadi kronik.Seseorang yang menghidap resdung pada peringkat kronik, pesakit akan mengalami:

• Kegatalan pada bahagian muka yang teruk
• Jerawat yang banyak, ada juga individu yang tak berjerawat.
• Kerap bersin pada waktu pagi
• Ada kalanya hidung tersumbat
• Tanpa demam tetapi hingus bertambah
• Sakit pada bahagian muka berkurangan tetapi selalu sakit kepala
• Cecair hingus berwarna hijau dan berbau busuk

Ada kalanya bau busuk ini tidak dapat dirasai atau disedari oleh pesakit tetapi disedari oleh ahli keluarga atau rakan-rakan sekeliling.

INDIVIDU BERISIKO

* Mereka yang alah kepada habuk dan makanan yang menyebabkan hidung mereka tersumbat
* Mereka yang mempunyai ketumbuhan dalam hidung
* Mereka yang mempunyai kelainan (abnormality) dalam hidung seperti septum dinding pemisah hidung yang bengkok
* Turbinate dinding tepi hidung terdiri daripada tiga turbinate iaitu tulang-tulang dinding yang mempunyai para. Mereka yang mempunyai turbinate yang besar, berisiko untuk mendapat resdung kerana ia menyumbat sinus.

KOMPLIKASI

Resdung yang tidak dirawat dengan sempurna boleh mengakibatkan komplikasi serius kepada kanak-kanak dan orang dewasa.


* Kanak-kanak

Resdung di kalangan kanak-kanak menyebabkan ia merebak ke dalam mata, mengakibatkan jangkitan sellulitis dan nanah (abses) mata. Sekiranya ia dibiarkan, ia boleh menyebabkan mata menjadi buta.Punca yang menyebabkan kanak-kanak berisiko menjadi buta kerana dinding pemisah ethmoid dengan mata sangat tipis di mana sinus frontal mereka masih belum terbentuk.Sehubungan itu nanah akan dikeluarkan dari rongga mata.

Pada tahap kritikal doktor akan membuat satu laluan supaya cecair dari sinus ethmoid dapat dikeluarkan dari hidung dan ia tidak bertakung lagi.


* Dewasa

Bagi orang dewasa, nanah dari sinus frontal tidak dapat keluar dari hidung dan akan masuk memenuhi ruang dalam otak. Dinding pemisah ini menjadi semakin tebal dan sinus frontal telah terbentuk dengan sempurna.Bagaimanapun, keadaan ini mengakibatkan ostia mudah tersumbat. Bahagian sinus maxilla merupakan kawasan yang sering dijangkiti resdung, tetapi komplikasinya amat jarang berlaku.Ini kerana nanah tidak boleh menembusi dinding maxilla yang tebal. Namun, sekiranya nanah merebak ke dalam otak, pesakit perlu menjalani pembedahan sinus frontal dan pembedahan neurosurgery. Bagi kes-kes seumpama ini, kadar kematian meningkat hingga 40 peratus.

Pencegahan

• Apabila terkena selesema dapatkan rawatan segera. Hembuskan hidung anda perlahan-lahan
• Banyakkan meminum cecair apabila anda diserang selesema, untuk mencairkan mukus dan mengalirkannya keluar.
• Jauhkan diri anda dari asap tembakau/rokok dan udara yang tercemar. Ia boleh meradangkan laluan hidung anda. Perokok lebih mudah mendapat Sinusitis.
• Jangan pergi berenang atau menyelam ketika anda diserang Sinusitis kerana bahan klorin yang terdapat pada air di kolam renang itu akan mengganggu pengalas lapisan hidung dan sinus. Penyelam biasanya akan mengalami kesesakan hidung.

Penjagaan Diri

• Minum lebih banyak cecair untuk mencairkan mukus. Minum segelas air atau jus setiap jam.
• Menyedut Balm Resdung Madinatul Asrar adalah sangat baik. Ia meningkatkan pergerakan silia hidung untuk menyapu kekotoran keluar.
• Jangan membeli penyembur hidung dari mana mana kedai ubat tanpa nasihat atau preskripsi dari doktor. Jika digunakan 7 hari berturut-turut ia akan memburukkan lagi simptom anda.
• Makanlah ubat seperti yang dinasihatkan, terutamanya ubat antibiotik. Adalah penting anda mematuhi regimen pengubatan ini.
• Anda boleh membeli ubat penghilang kesakitan untuk mengurangkan sakit kepala dan sakit di muka disebabkan oleh keradangan sinus.
• Berehatlah secukupnya.
Makan makanan seimbang dan banyakkan memakan buah-buahan.

BERJUMPALAH PAKAR RESDUNG MADINATUL ASRAR JIKA...

Kadangkala begitu sukar untuk mendiagnoskan Sinusitis kerana simptomnya hampir seakan-akan sama dengan simptom selema dan alahan. Anda perlu menilai semula dan memastikan tanda-tanda dan simptomnya. Anda perlu berjumpa Perawat Madinatul Asrar, jika:

• anda mendapat lebih dari 3 kali serangan Sinusitis.
• simptom selesema anda berpanjangan sehingga melebihi dari 10 hingga 14 hari atau semakin lama semakin teruk
• mendapat sakit kepala yang kuat, berbeza dengan yang pernah anda alami dan tidak dapat hilang dengan ubat analgesik yang anda biasa belikan. 7 tekanan di bahagian muka.
• terdapatnya hingus yang berwarna kuning-kehijauan atau bercampur darah.
• Demam dan batuk
• Kesesakan hidung atau hidung tersumbat
• Bengkak di sekeliling mata dan dahi. Jika anda didiagnoskan dengan betul dan mengambil ubat rawatan yang diberi, simptom Sinusitis anda - seperti rasa sakit dan dedar, akan hilang. Anda akan bernafas dengan lega semula.

Alahan

'Alahan' bermaksud 'perubahan aktiviti'. Ia juga dikenali sebagai tindak balas hipersensitif dan berlaku apabila sistem pertahanan badan bertindak balas terhadap bahan asing yang memasuki badan melalui kulit, paru-paru, tertelan atau tercucuk. Reaksi ini sebenarnya tidak perlu berlaku. Ia lebih kerap terjadi kepada mereka yang mempunyai sejarah keluarga menghidap alahan.

Reaksi alahan boleh jadi ringan atau serius dan berlaku dalam sekelip mata atau beberapa minit selepas terdedah kepada alergen, tetapi sebahagiannya boleh berlaku selepas beberapa hari atau beberapa minggu. Anafilaksis merupakan tindakbalas alahan yang sangat teruk dan boleh berlaku secara tiba-tiba dalam masa beberapa minit selepas terdedah kepada alergen. Ia membawa kepada kejutan Anafilaksis dan boleh menyebabkan kematian dalam masa 15 minit jika tidak mendapat rawatan perubatan.

Penyebab

• Tumbuh-tumbuhan.
• Makanan.
• Ubat-ubatan.
• Debunga.
• Sengatan lebah.
• Gigitan.

Alahan Rhinitis (demam alahan)

Ia merupakan gejala yang berlaku selepas terdedah kepada debunga tumbuhan bermusim yang berterbangan di udara. Demam alahan melibatkan reaksi alahan terhadap debunga seperti kulat kulapuk, bulu binatang dan habuk. Debunga yang dibawa oleh angin adalah kecil dan lebih kerap menyebabkan demam alahan. Cuaca yang sangat panas, kering dan berangin meningkatkan jumlah debunga di udara.

Tanda-tanda dan gejala

• Penghasilan mukus (lendir).
• Gatal-gatal di :
o Tekak
o Hidung
o Mulut
o Mata
o Kulit
• Batuk.
• Sakit kepala.
• Hidung berair/Bersin.
• Asma/bunyi ronkus (pernafasan berbunyi).

Rawatan

• Pencegahan merupakan rawatan yang terbaik.
• Mengambil antihistamin untuk melegakan gejala yang ringan ke sederhana.
• Dekongestan juga dapat menolong meredakan gejala seperti penyumbatan rongga hidung.
Pengurusan sendiri
• Di bawah disenaraikan beberapa cara untuk mengurangkan pendedahan kepada debunga dan kulapuk.
• Tutup tingkap pada waktu malam untuk menghalang debunga atau kulapuk daripada masuk ke dalam rumah. Jika boleh gunakan penyaman udara yang dapat membersih, menyejuk dan mengeringkan udara.
• Pakai topeng/pelindung debu semasa memesin rumput, memungut daun-daun atau semasa membersihkan halaman dan makan ubat-ubatan tertentu sebelum melakukan aktiviti tersebut.
• Jangan mengambil ubat melebihi dos dengan tujuan untuk mengurangkan gejala yang berlaku.
• Jangan terlalu menyiram tumbuh-tumbuhan di dalam rumah jika anda alah terhadap kulapuk. Tanah yang lembap menggalakkan tumbesaran kulapuk.
• Tutup tingkap kereta semasa dalam perjalanan.
Bercuti di kawasan yang bebas debunga seperti di tepi pantai atau laut.

Alahan terhadap makanan

• Keadaan di mana gejala akan berlaku disebabkan reaksi imun dan dicetuskan oleh sesetengah jenis makanan. Alahan terhadap makanan boleh ditunjukkan dengan keadaan seperti:
• Intolerans terhadap makanan.
• Sindrom gangguan usus.
• Tekanan fizikal.
• Keracunan makanan.

Apabila alahan telah terjadi, anda harus mengelakkan makanan yang menyebabkan alahan tersebut untuk mencegah ia dari melarat.

Gejala

• Tekak terasa gatal.
• Anafilaksis (boleh menyebabkan kematian).
• Sakit perut.
• Loya.
• Muntah.
• Kekejangan otot perut.
• Gatal-gatal di dalam mulut, tekak, mata dan kulit.
• Gatal-gatal/urtikaria.
• Angioedema pada kelopak mata dan bibir.
• Penyumbatan rongga hidung/hidung berair.
• Sesak nafas/bunyi ronkus.
Rawatan

Matlamat utama rawatan adalah untuk mengurangkan gejala dan mengelakkan reaksi alahan dari berulang lagi. Gejala yang ringan tidak memerlukan sebarang rawatan. Ia akan surut dalam masa yang singkat. Krim penyaman kulit boleh diguna untuk melegakan ruam. Gejala yang teruk memerlukan rawatan dengan mengguna Kortikosteroids.

Pengurusan sendiri

• Elakkan memakan makanan yang mendatangkan alahan kepada anda.
• Bertanya atau pastikan terlebih dahulu kandungan/ramuan makanan untuk menjauhi bahan alergen yang tersembunyi di dalam makanan.
• Membaca label makanan dan mengenali istilah saintifik dan teknikal mengenai makanan (susu dikenali sebagai kasein, protein susu dan lain-lain).
• Bersedia untuk rawatan kecemasan. Reaksi Anafilaksis disebabkan alahan terhadap makanan berpotensi menyebabkan kematian.
• Memakai gelang amaran perubatan yang menerangkan tentang alahan yang dihidapi.

Alahan terhadap ubat-ubatan

Alahan terhadap ubat-ubatan adalah disebabkan sistem imun yang hipersensitif. Badan menjadi sensitif apabila kali pertama terdedah kepada ubat. Pendedahan kali kedua atau seterusnya akan mencetuskan tindak balas imun. Reaksi alahan boleh dibahagikan dari kesan sampingan yang merengsakan atau ringan (ruam kulit, gatal-gatal, loya) kepada kesan yang boleh membawa kepada kematian seperti kejutan anafilaksis.

Penisilin dan antibiotik yang berkaitan adalah penyebab yang lazim di dalam kes alahan ini. Cara yang terbaik untuk mengelakkan alahan ialah mengelakkan dari mengguna ubat-ubatan ini.

Gejala

• Gatal-gatal.
• Ruam kulit.
• Gatal-gatal pada kulit atau mata.
• Bunyi ronkus.
Bibir membengkak.
Gejala-gejala anafilaksis termasuklah:
• Penyumbatan rongga hidung.
• Sukar bernafas.
• Batuk.
• Kulit menjadi kebiru-biruan, termasuklah bibir atau kuku.
• Pening.
• Keliru.
• Sakit/kekejangan otot abdomen.
• Loya, muntah.
• Cirit-birit.

Rawatan

Matlamat utama rawatan adalah untuk melegakan gejala. Penggunaan Antihistamin ialah untuk melegakan gejala yang biasa (ruam, Urtikaria, gatal-gatal). Kortikosteroids oral atau topikal (disapu di kawasan setempat di kulit) mungkin disyorkan juga.

Alahan Konjunktivitis

Alahan Konjunktivitis yang bukan berjangkit merupakan reaksi terhadap bahan seperti debunga. Mata akan menjadi kemerahan dengan cepat diikuti dengan gatal-gatal dan keluar air mata.

Gejala

• Mata merah.
• Salur darah yang mengembang (menjadi besar) dalam sklera.
• Gatal-gatal yang sangat teruk-mata rasa terbakar.
• Keluar air mata.
• Kelopak mata bengkak/sembab.

Rawatan

Rawatan yang terbaik adalah mengelakkan pendedahan terhadap bahan alergen. Menuam dengan penuam sejuk di mata atau mengambil Antihistamin dapat melegakan ketidakselesaan yang dirasai.

Pengurusan sendiri
• Duduk di dalam rumah apabila bilangan debunga atau kelembapan dilaporkan lebih tinggi dari biasa atau ketika hari berangin.
• Ambil ubat yang dicadangkan oleh pakar alahan mengikut dos yang disarankan.
• Pastikan tingkap cermin ditutup ketika dalam perjalanan.
• Elakkan dari menyentuh mata dengan tangan anda.
• Hentikan penggunaan kosmetik untuk mata dan gantikan/nyahjangkit kanta lekap anda.
• Tuam mata dengan penuam sejuk untuk melegakannya.

Jerawat

Jerawat merupakan masalah kulit yang menyebabkan terhasilnya bengkak-bengkak pada muka, dada atau belakang badan. Ia kemudiannya membentuk jerawat putih yang kecil mengandungi nanah atau jerawat hitam atau bonjolan berwarna merah.

APAKAH YANG MENYEBABKAN JERAWAT?

• Gabungan faktor-faktor seperti genetik, hormon, bakteria, liang tersumbat dan keradangan akan menyebabkan jerawat.
• Folikel rambut atau liang pada kulit mengandungi kelenjar sebum yang menghasilkan sebum (minyak). Semakin banyak sebum dikeluarkan, peluang untuk mendapat jerawat semakin tinggi.
• Apabila liang ini tersumbat dengan sebum dan keratin (sel kulit yang mati) jerawat hitam (komedo) akan terbentuk.
• Jika liang yang tersumbat kekal tertutup dan ia membengkak, kita gelarkannya sebagai jerawat putih (whitehead).
• Jika liang yang tersumbat kekal terbuka dan permukaan atasnya (pada kulit) menjadi gelap, ia dikenali sebagai jerawat hitam.
• Dinding folikel mungkin pecah lalu membentuk bonjolan berwarna merah.

FAKTOR-FAKTOR YANG MENGGANGGU KULIT

• Gangguan hormon disebabkan oleh:
o Tekanan psikologi.
o Pra-haid.
• Faktor persekitaran seperti:
o Kelembapan yang tinggi lalu menyebabkan kulit membengkak.
o Menggunakan kosmetik seperti sesetengah jenis pelembap, bedak asas dan minyak rambut.
o Pekerjaan yang melibatkan minyak dan gris (contoh memasak kentang goreng).
o Pakaian yang kasar.
• Ubat-ubatan seperti pil perancang kehamilan dan ubat tertentu (dapatkan nasihat doktor atau pegawai farmasi).

GEJALA

• Ruam kulit atau lesi (luka) pada muka, dada, leher, bahagian atas belakang badan, bahu atau bahagian-bahagian lain.
• Komedo (jerawat putih atau jerawat hitam bergantung kepada warnanya).
• Lesi atau kulit di sekeliling lesi menjadi kemerah-merahan.
• Radang di sekeliling tompokan pada kulit.
• Tompokan pada kulit menjadi berkerak.
• Kulit menjadi berparut.
• Pigmentasi.

PENGURUSAN SENDIRI

• Basuh muka dengan air dan sabun yang lembut atau gunakan pencuci antiseptik 2 kali sehari dan lap kering dengan tuala yang lembut.
• Sikat atau ikat rambut supaya tidak menutup muka.
• Gunakan pelembap berasaskan air (dapatkan nasihat doktor atau pegawai farmasi).
• Jangan menggunakan bahan-bahan kosmetik yang berminyak seperti bedak asas atau pelindung cahaya matahari.
• Jangan mencucuk, menggaru dan memicit jerawat, noda hitam atau noda putih. Ini boleh menyebabkan kulit muka berparut.
• Jangan meletakkan/merehatkan muka di atas tangan seperti berteleku/ menongkat dagu dan lain-lain kerana ini boleh merengsakan kulit muka.
• Gunakan ubat jerawat yang dapat menghalang liang daripada tersumbat dan menanggalkan noda hitam dan noda putih.
• Patuhi arahan penggunaan ubat jerawat dengan berhati-hati.
• Hentikan penggunaan ubat jerawat jika mendatangkan kesan sampingan yang teruk.
• Pakai pakaian yang longgar dan nipis jika jerawat terdapat di belakang badan atau dada.

KOMPLIKASI

1. Fizikal - parut yang kekal di muka.
2. Psikologikal - gangguan psikologi terhadap keyakinan diri, harga diri, personaliti dan kehidupan sosial.

PUSAT RAWATAN MADINATUL ASRAR…merupakan satu-satunya tempat yang mendedikasikan sepenuh usaha bagi membantu menghilangkan jerawat dan resdung. Tahniah kerana akhirnya, anda sudah menjumpai tempat yang betul…dan tahniah sekali lagi; kerana mulai sekarang, masalah jerawat dan resdung anda akan SELESAI!

SEBELUM DAN SELEPAS
Mahukah anda memiliki transformasi wajah seperti ini dalam masa 2 minggu sahaja? Kalau ya, anda datang ke tempat yang betul.
...dan saya tidak membicarakan mengenai jerawat ringan gitu-gitu saja. Betapa dahsyat sekalipun ianya, insya Allah akan dapat dipulihkan!Menghilangkan Jerawat dan Resdung secara Maksimum
Dalam risalah ini, saya ingin dedikasikan cara yang betul untuk mengatasi masalah penyakit yang berkaitan dengan JERAWAT dan RESDUNG. Sememangnya resdung adalah suatu penyakit yang amat kompleks dan amat sukar di buang. Dan ia merupakan PUNCA UTAMA berlakunya JERAWAT!

Daripada saya bercakap panjang lebar mengenai apakah sebenarnya penyakit ini (di mana saya rasa anda sudah pun mengetahuinya), adalah lebih baik kita terus membincangkan bagaimana untuk mengatasinya. Saya akan jelaskan bagaimana untuk menyerang sarang pembiakan resdung supaya dengan itu; jerawat akan musnah dengan lebih berkesan!

Nota: menggunakan rawatan luaran semata-mata, hanya akan menahan atau menghilangkan jerawat buat seketika. Lepas tu ia akan timbul balik! Malahan, ia akan timbul dengan lebih banyak!

Sebelum tu, mari kita lihat apakah yang bakal terjadi sekiranya anda membiarkan saja penyakit tersebut tanpa mengambil apa-apa tindakan untuk mengubatinya:

BEGINILAH keadaan ulat yang akan bersarang dalam kepala anda sekiranya penyakit ini dibiarkan bermaharajalela. Di sebabkan ulat-ulat ini, anda akan merasa gatal, selsema dan pening kepala di kebanyakan waktu. Oleh itu, saya sarankan supaya anda yang mengalami gejala resdung ini,………………………..
Segera Bertindak Bagi Menghapuskan Kuman Tersebut!!!!!!!

Nota: Berbanyak-banyak maaf saya pinta kerana terpaksa menyiarkan gambar sebegini rupa untuk tatapan anda. Tapi niat saya: Adalah lebih baik anda mengetahui gambaran sebenar dari hanya beranggap-anggapan apakah penyakit resdung ini bahaya, serius, kronik, mahupun tidak. Atau pula; apakah ia penyakit main-main, ringan atau gitu-gitu saja? Melalui gambarajah ini, maka sekarang anda TAHU dengan JELAS bagaimana ulat-ulat yang menyebabkan kegatalan sedang bersarang dalam tubuh mereka yang tidak mengambil apa-apa langkah bagi membendungnya!


Resdung, adalah di antara penyakit paling susah untuk di atasi. Kemungkinan anda telah mencuba pelbagai produk dan mendapati ianya hanya membantu meringankan mahupun mengatasinya buat seketika. BUKAN membunuhnya! Di sinilah menjadi kekesalan serta kekecewaan kepada kebanyakkan penderita resdung. Kebanyakkan ubat, pill, produk yang dijual di luar sana hanya memberi kesan sementara.
GEJALA PENGABAIANIni satu lagi akibat dari pengabaian dalam menangani penyakit ini. Pesakit ini menggaru-garu dan menenyeh-nenyeh hidungnya yang gatal sehingga terjadi begini. Bukannya tiada ubat yang diambil tetapi semuanya adalah ubat yang SALAH dan tidak berkesan bagi memerangi bakteria resdung ini. Akibat dari kesedaran yang mendalamlah yang membuatkan saya begitu prihatin menghasilkan risalah ini khas untuk mereka yang ingin mengatasi masalah ini. Ini kerana saya faham betapa menderitanya pesakit yang mengalami masalah ini. Dan ANDA, sepatutnya bersyukur kerana telah menjumpai risalah ini.

Peringatan!: Saya Dr. Rizal telah melakukan pelbagai kaji selidik dan mendapati; bagi penghidap resdung apabila mengambil pill atau produk kesihatan yang salah / tidak bersesuaian, akan memudaratkan lagi penyakit tersebut!

Bukan semua penghidap resdung menghadapi masalah jerawat. Mereka ini dikategorikan sedikit bertuah. Pula, bukan semua penghidap jerawat disebabkan resdung tetapi kerana pola pemakanan yang tidak sihat / teratur. Jerawat jenis ini, boleh dihilangkan hanya dengan menggunakan pencuci muka tertentu,ubat jerawat atau apa-apa produk ringkas membasmi jerawat.

Tetapi risalah ini, MENGUTARAKAN tentang bagaimana untuk menghapus / menghilangkan jerawat diantara yang paling DEGIL sekali! Tidak kira apa jua jenis jerawat yang anda ada; ringan, berat, teruk, jeragat, maka ia akan hilang buat selama-lamanya! Dengan syarat: anda melakukan teknik saya mengikut panduan dan tatacara yang betul, seperti yang disediakan.

________________________________________


Sistem Badan

Melihat pada gambarajah di sebelah, sistem dalaman badan sebenarnya terdiri dari organ yang sama bagi setiap manusia (hati, jantung, usus dan sebagainya). Apa yang tidak sama adalah: cara penjagaannya. Itu sebab kita seringkali melihat ada manusia yang nampak lebih tua / tidak bermaya dan yang nampak sihat / muda di usia yang sama. Sistem dalaman memerlukan bahan yang sama bagi menjamin fungsi kesihatannya. Sama seperti kereta, memerlukan minyak / petrol bagi menjamin kelancaran sistem enjinnya. Oleh itu, Saya akan perkenalkan beberapa PRODUK HERBAL KELUARAN PUSAT RAWATAN MADINATUL ASRAR yang akan digabungkan dengan TEKNIK RAHSIA saya yang akan membuatkan semua keperluan kesihatan dalaman tubuh anda lengkap. Anda tidak perlu mencari di sana sini lagi kerana herbal ini terbukti berkesan dan merupakan cara paling mudah untuk menjamin kesejahteraan kesihatan.

Nota: Ia akan bertindak sebagai pencuci kotoran dalam badan sekaligus menyingkirkan semua daki-daki, bakteria yang melekat pada organ badan. Termasuk BERUPAYA mencuci kuman resdung yang bersarang dalam badan anda serta menghilangkan jerawat!
________________________________________Fakta Yang Perlu Anda Ketahui


Mungkin anda telah mendengar mengenai pelbagai-bagai cara, kaedah, petua dan apa saja yang dapat membantu mengurangi masalah ini. Tapi INGAT!:
Semua itu adalah untuk SEMENTARA (mengurangkan), bukan mengatasinya! Saya menghasilkan risalah ini bukan untuk memberi petua, jalan, nasihat atau apa saja cara yang boleh menyusahkan anda hanya semata-mata untuk mendapat keputusan SEMENTARA. Saya di sini adalah untuk membantu anda MENGHAPUSKANNYA...dan yang paling utama, ianya mudah, tepat, berkesan dan tidak menganggu kegiatan harian anda.

Nota: Dan yang paling istimewa sekali; anda boleh melakukan teknik ini dirumah secara peribadi! Melakukannya secara peribadi adalah penting bagi mereka yang mempunyai masalah jerawat kerana kerana bagi sesetengah tuan punya badan; ia sebuah perkara yang memalukan. Jangan risau kerana setelah melakukan teknik ampuh ini, kulit anda akan tampil begitu natural (semulajadi dan sihat).
Apa yang bakal saya dedahkan pada anda adalah sesuatu yang sangat berharga dan bernilai demi masa depan anda. Sebelum itu jujur saya katakan: Saya tidak akan mendedahkan Teknik Rahsia saya secara percuma kerana saya seorang Businessman. Sebagai seorang Ahli Perniagaan, saya sudah belajar selama bertahun-tahun yang bahawasanya barang free tidak akan dihargai...Kalau dihargai sekalipun, saya pula akan kelihatan bodoh kerana membazirkan usaha dan tenaga menyediakan sesuatu yang kalau orang lain dapat, akan menjualnya dengan harga ratusan ringgit. Minta maaf kerana ini kenyataan hidup. Peniaga tepi jalan pun tidak sanggup menyerahkan ubatnya secara percuma kepada orang ramai...apatah lagi teknik saya ini yang sudah PASTI dapat merubah hidup anda; dari wajah yang kasar, berjeragat, jerawat kepada suatu transformasi yang menakjubkan iaitu: memiliki kulit wajah yang sihat, seperti yang diidam-idamkan selama ini.
Tapi usah anda risau. Walaupun teknik saya ini mahal (kerana ia sungguh, sangat-sangat berkesan), saya tidak akan meletakkan harga yang tinggi. RM??? Adil? Saya dedahkan segalanya dengan lengkap dalam bentuk manual yang sangat mudah untuk difahami, besertakan gambarajahnya sekali supaya anda tahu dengan sepenuhnya setiap langkah dengan betul. Dan percayalah; IA SANGAT MUDAH. Tiada yang lebih mudah dari ini. Sekiranya anda merasakan RM??? terlalu mahal untuk menghilangkan penderitaan anda, tolong berhenti membaca kerana kalau begitu, anda tidak serius dalam menangani penyakit anda.

Nota: Saya tidak akan meminta anda menyiapkan daun sirih bercampur biji sawi, beras kunyit, pucuk paku, pegaga emas atau apa saja bahan yang anda sendiri pun akan pening kepala memikirkannya. Saya hanya akan menyatakan SATU PRODUK herbal MUJARAB dan beberapa teknik 'keras' menggunakan bahan yang betul dan sangat 'powerful' bagi menghapuskan jerawat itu sebaik mungkin. Sebaik saja anda menggunakan teknik 'keras' ini, saya PASTI anda akan merasa lega dan gembira. Tiada unsur-unsur menyusahkan, penggunaan dadah, pill atau bahan kimia. Bahkan, anda akan merasa PUAS dan SIHAT setiap kali selepas melakukannya.
Kebanyakkan pusat rawatan kesihatan mengenakan harga yang mahal bagi setiap rawatan resdung tetapi melalui teknik saya, anda tidak perlu lagi membazir duit membayar mereka! Anda boleh melakukan sendiri rawatan tersebut dirumah, jauh lebih baik dari segala pusat rawatan dapat tawarkan. Lakukannya berulang-ulang kali dan tiada 'charge' dikenakan. Malahan, doktor, pawang, pusat rawatan, hospital, tidak mengetahui mengenai teknik rawatan ini. Tiada yang dapat menawarkan perkhidmatan begini (melainkan kalau ia sudah tersebar dengan meluas). Semuanya dalam genggaman anda melalui teknik ini. Anda akan ketahui jalan pintas menghapus serta menghilangkan jerawat dan resdung di mana segala pakar tidak pernah menduganya...Dan kalau mereka tahu, mereka akan tersengih sendirian berkata pada diri sendiri: 'Mengapa aku tidak pernah terfikir akan teknik sebegini?...Kalau aku tahu, sudah tentu tidak terkira ramainya pesakit dapat dibantu!'

Namun bukan salah mereka tidak mengetahuinya kerana teknik ini sangat profesional. Dan Profesional bagi saya bermakna: sungguh berkesan dan dalam masa yang sama; dapat memudahkan pelanggan / pesakit sebaik mungkin.

Dan INGAT: Saya bercakap mengenai jerawat dan RESDUNG: punca segala jerawat. Lebih baik hapuskan sumber utama dan dalam masa yang sama; menyerang (merawat) melalui sudut luaran dengan cara yang begitu hebat sekali! Kulit anda akan merasa sedikit pedih, tetapi tidak akan rosak, biarpun berulang-ulang kali anda melakukannya. Ia adalah teknik serangan dari dalam dan luar. Lengkap! Dan setiap kali melakukannya, ia menuju ke arah MENGHILANGKAN JERAWAT serta meningkatkan KESIHATAN. Selamat.

Rawatan Menggunakan Facial Candling/Candle Burning / Rokok Resdung Keluaran Pusat Rawatan Madinatul AsrarBarangan yang bernama 'Rokok Resdung' ini digunakan oleh sesetengah pihak dan penggunaannya, tidaklah begitu meluas. Ini kerana ia sedikit sukar untuk didapati. Malahan, ramai yang kurang arif tentang cara penggunaannya. Ditambah lagi dengan cara pembuatannya yang menjadi 'misteri' kepada kepada kebanyakkan orang. Sememangnya rokok resdung ini dapat membantu dalam menghilangkan permasalahan resdung dan jerawat. Wap asapnya yang panas dapat melancarkan liang rongga yang tersumbat serta mengeringkan jerawat dengan cepat. Jerawat yang kemerah-merahan yang terkena wap ini, akan mengecut. Wap ini juga bertindak untuk mengeringkan kulit wajah yang sangat berminyak. Namun begitu, ada pihak yang mengatakan apabila menggunakan rokok resdung ini, ulat-ulat resdung akan terkeluar dari rongga muka.
Pada saya, 50% pernyataan itu betul dan 50% salah.

Biar saya jelaskan: Habuk-habuk kuning yang timbul meliputi muka semasa / selepas melakukan rawatan ini adalah kesan dari lilin ramuan yang membaluti rokok resdung tersebut. Tetapi sekiranya anda perhatikan betul-betul, akan ada benda-benda halus seperti bulu roma disebalik lapisan habuk kuning itu. Untuk lebih jelas lagi, perhatikan dibahagian tengkuk selepas rawatan ini selesai dilakukan. Akan terkeluar begitu banyak bulu-bulu halus yang rapuh sedangkan rawatan tidak dilakukan pada bahagian tengkuk! Sememangnya itu adalah ulat resdung yang mati kepanasan lalu terkeluar dari sarangnya. Oleh kerana rokok resdung menggunakan bahan yang panas, ia tidak keluar hidup.


Gambarajah di atas menunjukkan bagaimana rawatan menggunakan rokok resdung dilakukan. Sememangnya rokok resdung ini amat berkesan bagi merawat masalah resdung yang kronik tetapi; kebanyakkan pusat rawatan tidak menjual rokok resdung ini. Selalunya mereka mengenakan caj diantara RM30 hingga RM40 disetiap kali rawatan. Itu harga paling murah. Ada pusat rawatan yang mengenakan hingga RM60 disetiap kali rawatan! Dan harga sebegitu dikenakan dengan hanya menggunakan sebanyak 3-4 batang saja rokok resdung yang bersaiz sederhana! Di kedai perubatan tradisional pula, amat sukar didapati. Kalau ada sekalipun, saiznya sangat kecil dan dijual dengan harga yang agak mahal.

Berita baik untuk anda kerana: didalam manual saya, saya akan dedahkan bagaimana anda boleh mendapat bekalan rokok resdung ini dengan kuantiti yang banyak, saiz yang besar dan harga yang sangat murah. Kualitinya; sama saja sebagaimana yang digunakan oleh mana-mana pusat rawatan yang ada. Bahkan kemungkinan lebih berkesan kerana saiznya yang besar. Dan anda tidak perlu risau tentang kehabisan stok kerana anda boleh pesan bila-bila masa saja yang anda suka. Saya juga akan sertakan cara: bagaimana untuk anda menggunakan rokok resdung ini untuk mendapat kesan maksimum. Di manakah struktur wajah paling tepat untuk ditujukan wap asap supaya anda tidak membazir menggunakannya begitu saja!

Nanti dulu! Walaupun saya bercerita panjang lebar mengenai Rokok Resdung, namun jangan salah anggap. Ia hanya meliputi salah SATU saja dari teknik yang terkandung dalam manual saya. Terus-terang saya katakan: ia sememangnya salah satu teknik keras yang berkesan untuk rawatan luaran tetapi ia berkait rapat dengan rawatan dalaman yang bakal saya dedahkan... Rawatan dalaman yang berupaya menyerang sarang pembiakan resdung bagaikan simbahan asid penanggal! Dan juga, penawar luaran yang akan menghakis segala parut dan jerawat sebaik saja ia disapu ke wajah!

TEKNIK SAYA
Baiklah, biar saya beritahu di sini: Saya ingin memberi anda suatu pengetahuan bagaimana untuk menyerang resdung yang sedang bermaharajalela di bahagian tekak anda. Di setiap kali anda bersin, tentu sekali anda merasa sakit dan gatal tak terhingga (mencengkam) di bahagian dalaman tekak anda bukan? Ataupun merasa gatal tak terkira di bahagian hidung sehingga terasa ingin menenyeh-nenyehnya. Cuba anda jilat di bahagian lelangit anda. Sekiranya terasa gatal, maka itu petanda resdung sedang bermaharajalela di serata dalaman wajah anda. Saya mempunyai cara dan penawar bagi menghilangkan kegatalan tersebut. Teknik rawatan saya bagaikan asid yang menyimbah ke seluruh bahagian tersebut dan menanggalkan kuman-kuman yang sedang bersangkut. Tentu anda terkejut kerana selepas ini, apabila anda bersin, tekak anda tidak akan merasa sakit lagi dan sekiranya anda menjilat lelangit dan bibir anda, kegatalan itu terasa seperti beransur-ansur hilang! Bahkan, mata anda yang berair dan gatal itu akan hilang kegatalannya! Percaya atau tidak, inilah teknik rahsia saya! Inilah jua kenyataan yang anda nanti-nantikan selama ini.

Baiklah, kita ungkapkan semula dengan lebih teratur dan terperinci. Sekiranya anda:

merasa gatal di kelopak mata dan disetiap kali bangun tidur mengeluarkan tahi mata kuning yang seakan-akan nanah
Merasa gatal di bibir selepas memakan makanan tertentu (seperti durian, rambutan atau makanan laut)
Merasa gatal di bahagian lelangit terutamanya dibahagian celah gigi

Sentiasa bersin yang menjerumuskan kepada keadaan susah untuk dikawal

Batang hidung gatal seolah-olah ada 'sesuatu' yang sedang bersarang dengan kukuhnya di situ

Tekak merasa sakit dan tajam terutama di waktu bersin

Bahagian dalaman telinga merasa gatal dan adakalanya tersumbat

Jerawat degil timbul yang boleh mengakibatkan parut yang merunsingkan

Berita baik kepada anda yang mengalami semua gejala yang tidak menyenangkan ini kerana melalui teknik saya, semua itu dapat di atasi! Jadi, jangan berlengah lagi. Dapatkan 'Produk Herba Madinatul Asrar - Teknik Menghapuskan Resdung dan Jerawat' dengan harga RM??? sahaja, hari ini!
Sebelum itu, tanyalah diri anda: Apakah dengan harga RM??? anda akan merasa rugi untuk megetahui sesuatu yang tidak pernah anda ketahui selama ini? Apakah harga RM??? itu terlalu mahal untuk sebuah pengetahuan yang setelah anda miliki, akan membuatkan anda tidak takut lagi dengan masalah resdung?

Harga RM??? itu akan dinaikkan bila-bila masa saja dari sekarang kepada RM???. Ini kerana saya jamin: teknik saya bukan sebarang teknik. Teknik serta pengetahuan ini akan anda bawa sampai ke mati...sampai ke suatu ketika anda tidak akan menoleh ke belakang lagi...kerana selepas ini, tidak kira dimana saja anda berada, apa saja yang anda makan, dalam apa jua keadaan samaada kotor atau bersih persekitarannya, anda tahu anda ada teknik untuk menghentikan kuman resdung dari terus menyerang anda. Lakukan teknik ini dimana-mana saja, hari demi hari, bulan demi bulan dan tahun demi tahun dan hitunglah: ia akan menjadi semakin baik, baik dan baik! Dan teknik ini BOLEH dilakukan dimana-mana saja kerana ia terlalu mudah...tujukan pada sarangnya kerana disitulah punca utama ia membiak!
Jadi, jangan berlengah jadi lagi. Dapatkan ebook 'Produk Herba Madinatul Asrar - Teknik Menghapuskan Resdung dan Jerawat' hari ini juga!

Ini adalah contoh-contoh jerawat yang boleh dihapuskan menggunakan kaedah saya.

= Lebih dasyat dari ini pun BOLEH dihapuskan!

Keadaan Mata Yang Dijangkiti Resdung Dengan Teruk

Sila Ambil Perhatian!
Awas! Salah satu gejala yang mengerikan bagi jangkitan kuman resdung yang dibiarkan tanpa sebarang kawalan, mahupun menggunakan cara yang salah, akan mengakibatkan penyakit mata seperti ini. Bagi mereka yang mempunyai penyakit resdung, tentu sekali pernah merasa gatal di bahagian kelopak mata dan seringkali merasa tertarik untuk menggaru-garu bahagian tersebut. Seakan-akan terasa ingn terus menggaru dan menenyeh kelopak mata kerana merasa betapa 'sedap'nya melakukan sedemikian dengan harapan ianya akan hilang. Tidak, perbuatan tersebut kalau silap gaya akan mengakibatkan mata anda lama -kelamaan akan bertukar menjadi seperti ini. Oleh itu, berhati-hatilah. Atasi penyakit ini sementara peluang masih ada.

= Mesejnya di sini; Jangan melebih-lebih bila menggosok mata anda. Ia adalah bahagian paling halus lembu milik tubuh
SEKUTU RESDUNG


Kuman yang ditunjukkan adalah gambaran dekat menggunakan kaedah mikroskopik (microscophic). Kuman tersebut sebenarnya adalah hama yang selalu dikaitkan dengan gejala terasa ingin bersin. Ia kemudian akan membiakkan telurnya ke dalam tubuh sekiranya tiada apa-apa tindakan atau ubat diambil untuk memeranginya.Oleh itu, elakkan dari mencium / menghidu karpet, langsir atau tempat-tempat berhabuk. Juga diingatkan, kucing merupakan penyumbang terbesar mengenai kuman seperti ini. Elakkan dari mencium-cium kucing kesayangan anda dengan terlalu 'over'.
Mesej: Bayangkan kuman sebegini rupa dibiar berkeliaran, membiak dalam badan anda tanpa sebarang kawalan.


Tahukah anda bahawa resdung juga boleh merebak sehingga menyebabkan sakit jantung? Ya. Ini adalah fakta yang memang sepatutnya anda ketahui. Bakteria atau kuman resdung boleh merebak ke seluruh badan dan mencederakan bahagian-bahagian lain dalam tubuh. Seperti yang anda ketahui, resdung datang dalam bentuk 'ulat' dan bersarang di mana saja ia fikir sesuai. Sekiranya ia bersarang di bahagian jantung, lama-kelamaan jantung akan mula menerima bakteria-bakteria lain pula yang pada mulanya tidak dapat menembusi ketahanan jantung. Bermakna, dengan bantuan bakteria resdung, bakteria-bakteria yang sebelum ini tidak cukup kuat untuk mengakibatkan serangan jantung, kini berjaya. Oleh itu, jangan pandang resdung di sudut selesema, bersin dan gatal-gatal sahaja. Pandanglah dari sudut yang lebih jauh supaya anda dapat bersedia akan gejalanya.
Bersamalah Membantu

Bagi anda yang membaca risalah ini, saya meminta agar anda sebarkanlah ia pada orang ramai. Dengan melakukan yang sedemikan, bermakna anda membuat amal bakti, sesuatu perkara yang baik samaada untuk diri sendiri ataupun untuk mereka yang memerlukan. Ini kerana Madinatul Asrar adalah Pusat Rawatan yang memberi cara, idea dalam penjagaan kesihatan mengikut keadaan yang anda mampu untuk lakukannya sendiri. Jimat masa, jimat kos.
Bagi mereka yang mempunyai website, blog, sudi-sudilah membuat link ke laman ini. Terima kasih.

TRANSFORMASI

Jangan sampai wajah yang cantik, comel sebegini, tiba-tiba bertukar jadi begini!
= (Perhatikan bahagian hidungnya dengan teliti. Sudah bermula permukaan gerutu yang menggatalkan.)
Ini akibat dari pengabaian. Bermula dengan gatal-gatal hidung, buat tak tahu saja, kononnya tak ada apa-apa, lepas tu macam nilah jadinya. Saya sarankan bagi mereka yang mempunyai gejala gatal-gatal hidung, mata, cepat-cepatlah menyedarinya bahawa sekiranya ia dibiar berterusan tanpa sebarang tindakan pencegahan, akan membawa kepada keputusan yang tidak diingini. Oleh itu, lengkapilah diri dengan ilmu pengetahuan supaya anda tahu bagaimana untuk membanteras resdung dan jerawat di hari-hari mendatang. Cegahlah selagi ia boleh!
= Bagi saya, jerawat seperti ditunjukkan di atas, amat mudah dihapuskan. Tiada masalah.
Ringkasan Kandungan Ebook MADINATUL ASRAR
• Menyediakan anda dengan teknik untuk mengikis resdung di bahagian hidung dan tekak menggunakan cecair yang selamat, sah tetapi terbukti kuat. Sekiranya anda tahu membeli ebook ini, maka anda tahu bagaimana mendapatkannya.
• Memberitahu serta memberi jalan bagaimana untuk mendapatkan satu-satunya produk yang boleh membunuh kuman resdung yang sudah berkurun lama bersarang di kawasan permukaan wajah. Apabila produk ini disapu pada wajah, anda akan merasa pedih, gatal dan saksikan sendiri jerawat mengecut serta musnah dalam masa yang singkat. Parut resdung yang menempatkan kuman tersebut turut sama musnah, pudar. Kulit akan mengelupas buat seketika bagi menggantikan dengan lapisan baru dan diakhirnya mengembalikan seri wajah seolah-olah anda tidak pernah mempunyai masalah jerawat.
• Terdapat pelbagai produk yang menjanjikan keputusan maksimum di luar sana namun hampa. Sanggupkah anda menghabiskan wang beratus-ratus (atau beribu?) semata-mata nak 'test' mana berkesan atau tak? Melalui ebook MADINATUL ASRAR ini, anda akan dibawa (dipimpin tangan) kepada pembelian produk yang betul, TERBUKTI dan saya JAMIN; selepas ini anda tidak perlu apa-apa produk lagi. Keputusannya cepat dan anda tidak perlu menunggu selama sebulan untuk melihat hasilnya (hanya 2 minggu!). Tidak melibatkan produk yang mahal serta diluar kemampuan.
• Memberitahu langkah demi langkah menggunakan kombinasi rawatan luar dan dalam dengan tepat, MUDAH, CEPAT, serta BERKESAN. Tidak akan menganggu kegiatan harian.
• Dengan memiliki ebook ini, anda tidak perlu ke Pusat Rawatan atau Saloon untuk mendapat kulit wajah putih berseri serta bebas jerawat. JERAWAT TIDAK AKAN TUMBUH LAGI dan anda akan mula merasa kasihan pada mereka yang mengalami masalah resdung dan jerawat.
• Ebook ini TIDAK akan menyuruh anda berpantang larang dalam apa jua makanan. Makanlah apa saja makanan kegemaran anda (sotong, udang, rambutan, durian atau apa saja) tanpa batasan. Ini kerana sebaik saja memiliki ebook ini, anda akan sentiasa tahu bagaimana untuk menangkis serta menyerang resdung. Tiada lagi kegatalan yang selama ini merunsingkan anda!
• Tiada isi kandungan mengenai penjagaan serta rawatan wajah menggunakan set kecantikan. Tidak payah bersusah-payah sedangkan cara senang ada.Seumpama: orang lain mengambil jalan susah (mahal, meletihkan, membazir masa) untuk sampai ke tempat A (namun begitu, tak juga sampai-sampai), tetapi anda ambik shortcut dan terus sampai. Mudah, cepat dan berkesan. Dicipta untuk mereka yang malas menjaga muka, jaga pemakanan, tiada masa. Dan kalau untuk mereka yang rajin (ataupun tidak begitu malas), lagilah bagus. Sesuai untuk semua jenis golongan.

Cuma, agak sedikit terkilan sekiranya anda ni jenis rajin mencuci wajah; anda bakal tahu bahawasanya usaha menjaga wajah dengan begitu letih dan tekun selama ni, dapat ditandingi oleh seorang pemalas macam tu saja hanya kerana dia memiliki ebook Madinatul Asrar (dan menikmati hasil yang lebih baik!).
Melalui ebook MADINATUL ASRAR, anda tidak perlu lagi membuat kaji selidik mahupun terperangkap dalam usaha mencari jalan penyelesaian. Penyelesaian sudah berada di depan mata. Cuma tinggal samaada anda mahu atau tidak menyelesaikannya. Selepas ini, pencarian dan penderitaan anda tamat. Anda boleh tumpukan pada perkara lain yang penting pula. Teruskan kehidupan.
Dapatkan “ Program Rahsia Madinatul Asrar - Teknik Menghapuskan Resdung dan Jerawat' sekarang juga!
BEBERAPA SOALAN LAZIM
Mengapa saya perlukan “Rahsia Madinatul Asrar - Teknik Menghapuskan Resdung dan Jerawat' sedangkan muka saya licin?
Sebab dengan menggunakan teknik tersebut, wajah yang sedia licin akan bertukar menjadi sihat, cantik kerana teknik ini mengetengahkan 'pencucian dari dalam'. Walaupun tak ada jerawat, saya pasti anda mahu wajah anda dibersihkan dan segar dari dalam.
Apakah teknik pencucian luaran dalam “Rahsia Madinatul Asrar - Menghapuskan Resdung dan Jerawat' berbeza dari teknik lain yang ada?
Ya! Sebab pencucian luaran dalam ebook ini bukan mengenai cuci muka macam biasa, guna cleanser toner yang kebanyakkannya boleh dibeli di kedai. Sebaliknya mengenai menghapuskan jerawat yang bagaimana degil sekalipun. Maka kalau tak ada jerawat, maka kesannya lebih cepat dan terserlah! Apa yang boleh saya beritahu: saya bukan nak beri anda teknik yang anda boleh dapat anytime, anywhere secara senang macam tu saja...
Jerawat pesakit saya yang biasa mendapatkan rawatan saya di Pusat Rawatan Madinatul Asrar adalah kebanyakannya jerawat keturunan, begitu jua dengan resdung . Dan ianya begitu teruk dan hampir saja pesakit saya tidak percaya yang akan ada jalan dapat mengatasinya, melainkan mengurangkan untuk beberapa ketika...Apakah teknik ini berkesan untuk penyakit yang SEDAHSYAT itu?
Percayalah...Sememangnya teknik “Rahsia Madinatul Asrar’ adalah untuk jerawat dan resdung di antara yang paling sukar sekali. Ia asalnya dicuba ke atas mereka yang mempunyai jerawat dan resdung keturunan, di mana penyakit keturunan adalah yang paling susah diubati. Ia sesuai untuk semua jenis jerawat; berat atau ringan.
Dapatkan “Rahsia Madinatul Asrar - Teknik Menghapuskan Resdung dan Jerawat' sekarang juga!

Sekiranya anda masih belum habis pencarian, anda dipersilakan untuk terus mencari. Tetapi saya akan alu-alukan kedatangan anda semula sekiranya gagal...PRODUK HERBA ANUGERAH ALAM MADINATUL ASRAR

Bagaimana untuk merawat PENYAKIT melalui kaedah Semulajadi,Tanpa Ubat Kimia,Selamat dan Tanpa Kesan Sampingan?

HERBA ANUGERAH ALAM

Anugerah Alam Untuk Seisi Keluarga

SIHAT TANPA BAHAN KIMIA,RAWATAN SEMULAJADI

Produk Herba Anugerah Alam
Adalah selamat dan boleh diambil oleh semua golongan dan peringkat umur,sesuai diambil oleh mereka yang sihat atau yang mengalami masalah kesihatan.

100% HERBA
Tidak mengandungi DADAH
Tiada bahan PENGAWET
Diproses secara SEMULAJADI
Tiada Kesan SAMPINGAN
Ia adalah Produk KESIHATAN

MENCEGAH LEBIH BAIK DARIPADA MENGUBATI

HERBA ANUGERAH ALAM adalah 100% berasaskan tumbuhan semulajadi,herba asli tanpa campuran rempah-ratus.

Memperkenalkan kepada anda SET LENGKAP RAWATAN HERBA RESDUNG KELUARAN MADINATUL ASRAR,produk yang bakal memusnahkan resdung anda… sikit demi sedikit.

(1) MADINATUL ASRAR SINUSITIS HERBAL LIQUID

Fungsi:
Memerangi kuman resdung selama 24 jam
Bertindak sebagai pencuci ‘harmoni’ bagi sebarang kotoran dan bakteria yang ada.

Kesan:
Sekiranya resdung anda kuat,anda akan merasakan sakit dibahagian tekak,seolah-olah ada habuk yang sedang berterbaran di sana.
Selalunya,tiada apa-apa yang anda rasakan setelah Liquid ini dititiskan kedalam hidung.Cuma bagi sesetengah orang, sekiranya ada merasa pedih,tak selesa,sakit tekak,tidak mengapa kerana ia mengenai sasaran resdung yang banyak bersarang di tekak.


(2) CANDLE BURNING /FACIAL CANDLING
Kami di Pusat Rawatan Madinatul Asrar adalah PENGILANG/PEMBUAT dan PEMBEKAL KAIN BEKAM RESDUNG BERKUALITI TINGGI ( kain resdung, corong resdung atau bekam asap ) secara komersil kepada sesiapa sahaja. Kami bersedia menghantarkan Produk kami kepada anda.
1. BEKAM NATURAL HERB (Putih) - Kain tulen yang kami sadurkan Ramuan Herba dan lilin organik resepi turun temurun kami.
2. BEKAM BEE NATURAL HERB (Kuning) - Kain tulen yang kami sadurkan Ramuan Herba resepi turun temurun dan Lilin Lebah dari alam semulajadi.
Berkualiti dan kebersihan terjamin.
Harga:

RM 20.00 (harga biasa)
RM15(harga ahli)

Bilangan: 1 Kotak (ada 10 batang Rokok Resdung)
Ia adalah rawatan tradisi yang telah diamalkan berkurun lamanya di mana kain kapas berkualiti tinggi dimasukkan ke dalam rebusan akar-akar kayu dan herba terpilih .Corong herba yang dibakar di hujung atas ini akan mengeluarkan asap di bahagian bawah.
Asap tadi akan dihalakan di seluruh bahagian muka terutama hidung dan khasiat herba yang terkandung di dalam corong ini dipercayai dapat membantu untuk mengurangi atau membunuh kuman atau hama yang menyebabkan terjadinya alahan resdung.
Selain dari mengurangi masalah resdung dan alahan di bahagian wajah, penggunaan corong bekam asap ini juga dapat merawati jerawat, memudarkan parut dan menjadikan wajah lebih cerah dan bersih.
Pengguna yang mempunyai masalah resdung dan jerawat yang teruk boleh melakukan bekam asap ini seminggu sekali, manakala untuk rawatan kulit normal memadai 1 hingga 2 kali sebulan.
Setiap kali selepas menggunakan corong bekam asap, cuci muka menggunakan sabun Mior diikuti dengan sapuan Madinatul Asrar Face Treatment Powder.
FUNGSI
• Membantu untuk mengurangi atau membunuh kuman atau hama yang menyebabkan terjadinya alahan resdung.
• Merawati jerawat.
• Memudarkan parut.
Menjadikan wajah lebih cerah dan bersih.


(3) MADINATUL ASRAR FACE TREATMENT POWDER

RM 25.00(harga biasa)
RM20(harga ahli)

Bilangan: 1 Botol
Bedak berbentuk cecair pekat ini adalah gabungan herba semulajadi yang dirumus khas bagi membantu menambah keberkesanan Set Lengkap Resdung Madinatul Asrar. Ia merupakan rawatan tambahan kepada Corong Bekam Asap yang bertujuan untuk mengering dan membunuh kuman resdung yang berada di kawasan luar kulit muka dan hidung.
FUNGSI
• Mengurangi dan membunuh kuman resdung.
• Mengeringkan jerawat.
• Menghilangkan bintik-bintik hitam jeragat.
• Memudarkan parut.
• Menegangkan kulit muka.
(4) MADINATUL ASRAR BALM RESDUNG

Cara Penggunaan :

a) Ramuan Akar kayu Resdung, mampu menghilangkan gatal-gatal dimuka atau anda kerap bersin.
b) Sapukan Pada tempat yang gatal, terutama di hidung dan pipi. Jika terasa muka berhama dan gatal jangan digaru, sapukan balm ini ditempat tersebut.

Untuk Merawat:

 Jerawat Batu,Resdung,Acne Jerawat Bernanah.
 Gatal Hidung,muka bengkak pada pangkal hidung dan hidung berbau busuk.

Harga sebotol:

RM15(harga biasa)
RM11(harga ahli)

(5) TEH HERBA RESDUNG (Bio G-Detox)

Kapsul Bio G Detox diformulasikan oleh Dr.Rizal (pakar herba) dalam bentuk kapsul / serbuk teh untuk mengatasi pelbagai masalah penyakit. Bio G Detox adalah raja penawar yang mengubati pelbagai penyakit,membantu menguruskan badan sekaligus membetulkan sistem badan manusia secara sistematik. Sesuai digunakan untuk lelaki dan perempuan.100% herba asli tanpa menggunakan rempah ratus,tanpa bahan pengawet,tanpa bahan kimia dan selamat digunakan tanpa was-was.

Bio G Detox membantu mengatasi masalah perut buncit,lemak berlebihan dan sembelit yang dialami oleh lelaki mahupun wanita.
Membantu proses penghadaman dan mengeluarkan angin yang menyekat perjalanan darah.
Bertindak mengimbangi asid hidroklorik atau asid masam serta gastrik dan pedih ulu hati.

Harga produk:
RM50 sebotol(harga biasa)
RM30 sebotol(harga ahli)

(6) AIR SUMPAH RESDUNG
Air penawar sumpah resdung - Sifat penyahkuman telah diprogramkan dengan doa-doa yang berkekuatan tinggi telah menjadikan Air Sumpah Seduan satu bahan berkesan untuk menentang penyakit disebabkan oleh kuman resdung.

Sewaktu dalam penggunaan Air Sumpah Seduan, bakteria akan keluar dari liang-liang roma muka anda dan akan menyebabkan muka, hidung, mata dan telinga anda akan gatal. Jangan sesekali menggarunya. Biarkan begitu untuk sementara waktu sahaja.

Harga:
1 botol RM15/-(harga biasa)
1 botol RM10/-(harga ahli)

(7) SERBUK DEBU TUTUNG RESDUNG

Serbuk Debu Tutung Resdung ini adalah suatu kaedah rawatan herba dengan cara menarik, membersihkan dan mengeluarkan lendir yang kotor, beracun dan mengandungi berbagai-bagai kuman penyakit. Caranya dengan menitiskan / memasukkan ‘ramuan khusus’ ke dalam lubang hidung.
Khasiat ramuan tadi membuat semua syaraf tubuh bereaksi menekan, mendorong,menarik dan mengeluarkan lendir kotor yang mengandungi kuman penyakit serta mengandungi racun (dari: kopi,rokok,alkohol, gam dadah,pil-pil,benda kotor(ilmu hitam),dan lain-lain)
Lendir yang keluar melalui lubang hidung dan mulut sehingga seluruh saluran pernafasan,pencernaan dan darah akan bersih. Proses detox ini tidak menyakitkan dan hanya memerlukan waktu antara 15 hingga 30 minit mengikut keadaan orang yang digurah..

Ia membersihkan dan mengeluarkan lendir yang kotor dari dalam tubuh dengan cara menggunakan “kekuatan Bathiniah” disertai ramuan-ramuan khusus. Jadi dalam meng”GURAH” tidak hanya menitiskan ramuan ke dalam hidung namun ada persyaratan lain atau ritual tertentu yang harus dilakukan oleh Perawat, agar hasil dari detox tersebut berhasil / berjaya dengan hasil yang sangat memuaskan. Insya Allah. Kesemua mereka yang pernah mendapatkan rawatan Serbuk Debu Tutung Resdung ini, menyatakan dengan ikhlas merasakan perubahan yang sangat positif dalam pemulihan dan peningkatan kesihatan, lebih cergas, panjang nafas, dan tidak mudah letih dsbnya. Jadi ANDA bila lagi…….Cuba dulu, cuba rasakan pengalaman anda dalam rawatan menggunakan serbuk Debu Tutung Resdung ini, Anda pasti mengingatinya seumur hidup!

Harga sebotol:RM50
(sebotol Serbuk Gurah dapat digunakan untuk merawat 50-100 orang)

(8) KAPSUL HERBA RESDUNG

Ia adalah kapsul yang dibuat dari 100% persediaan herba dengan indikasi digunakan secara tradisional untuk melegakan simptom hidung tersumbat.
Hidung tersumbat adalah salah satu tanda gangguan resdung yang juga melibatkan masalah seperti hidung gatal, hingus tak berhenti, merah dan bengkak di pangkal hidung, kurang deria bau dan kerap bersin.
Kapsul Herba Resdung dengan racikan herba terpilih di dalamnya sangat berkesan untuk mengatasi masalah hidung tersumbat dan simptom yang berkaitan.
Ramuan herba di dalamnya yang telah digunakan secara turun temurun untuk membantu masalah resdung menjadikan Kapsul Resdung sangat berkesan untuk membantu mereka yang menderita simptom resdung. Walaupun begitu adakalanya terdapat reaksi awal yang menunjukkan simptom yang lebih teruk, namun ianya hanyalah pada peringkat permulaan sahaja. Teruskan pengambilannya sehingga sembuh dengan menggunakan dos yang biasa.
Sangat istimewa untuk mengatasi Masalah Gatal mata / hidung / telinga,Miang seluruh muka , Jerawat, Bersin ,Nafas berbau ,Sakit kepala,Rambut gugur, Hidung Berbau Pandangan Kabur dll, SANGAT BERKESAN
Produk kapsul resdung(herba Anugerah Alam) :
HARGA SATU BOTOL-RM55 (60 kapsul herba)
(9) MASKER TUTUNG RESDUNG

Manfaat:

a) Masker dengan Ejen Pemutih ini akan membantu menegang serta memudarkan parut-parut pada kulit wajah. Ianya bertindak lembut secara halus, merawat dengan membantu mengatasi masalah kulit.

(Merupakan ramuan herba yang digunakan pada zaman turun-temurun.Herba ini juga dipercayai menjadi pantang kepada ulat / hama resdung)

Harga sebotol:RM50
(sebotol Masker Tutung resdung dapat digunakan untuk merawat 50-100 orang)

(10) REMEDI HOMEOPATHY

Produk yang dirumus khas secara homeopathy sebagai penawar utama untuk:
1. Resdung
2. Alahan Kepada Makanan Laut
3. Selalu Bersin Pada Waktu Pagi
4. Hidung Selalu Tersumbat
5. Selsema Berpanjangan (SINUS)
6. Terdapat Lelahan Lendir Pekat Selepas Bersin
7. Gatal Mata, Hidung Dan Telinga

Cara makan:
Kemam 2 biji (sebelum makan). Boleh juga dikemam/hisap 4 kali sehari jika di perlukan

Harga Sebotol:RM20

(11) MASKER COLLAGEN

(12) AIR MAWAR PENAWAR SAKIT KULIT
Air mawar ini telah saya doakan dengan doa khusus yang sangat mustajab untuk merawat serta menawar sakit kulit.Sebarang jenis penyakit kulit seperti kurap, kudis, eczema, jerawat, resdung, alahan,bernanah,busuk dan sebagainya boleh digunakan kaedah Rawatan ini. Insya Allah sembuh.

Harga Sebotol:
RM30(harga biasa)
RM20(harga ahli)

PENYAKIT RESDUNG DAN TANDA-TANDANYA
Resdung merupakan antara penyakit yang biasa di kalangan masyarakat kita. Resdung juga dikenali sebagai penyakit sinusitis. Tapi yang menjadi masalah penyakit resdung ini sering dipandang remeh oleh masyarakat kita malah ada yang tidak menyedari menghidap penyakit resdung. Lebih teruk membiarkan penyakit itu bersarang tanpa sebarang rawatan.
Resdung ialah radang pada rongga-rongga sinus di dalam tulang muka yang bersambung dengan hidung. Biasanya lendir dihasilkan oleh rongga-rongga ini pada setiap masa dan akan mengalir kedalam hidung . Jika saluran sinus ini tersumbat, lendir tersebut akan terkumpul dan akan menjadi pekat seterusnya akan menyebabkan membiakkan kuman bakteria dan jika dibiarkan berterusan tanpa sebarang rawatan resdung akan menyebabkan kesihatan anda mula terjejas.
Kebiasaannya, penghidap penyakit resdung mempunyai masalah seperti kerap bersin, dengkuran yang kronik, batuk, gata-gatal hidung, mata, telinga dan muka, tidak sedap badan, letih dan berasa sakit kepala, manakala pada tahap yang kronik, penyakit resdung boleh memberi kesan kepada telinga sehingga menyebabkan seseorang itu pekak malah boleh menghilangkan deria bau.
Apa yang lebih menakutkan, jika dibiarkan tanpa sebarang rawatan, resdung sebenarnya boleh mengundang maut akibat masalah komplikasi pada otak.
Tanda-Tanda Penghidap Resdung:
☑ Hidung tersumbat dan berbau busuk
☑ Gatal-gatal di kawasan muka, telinga, mata dan hidung
☑ Hidung kerap berair walaupun tidak selsema
☑ Kerap bersin terutama di waktu pagi
☑ Rasa berat muka atau sakit terutama di kawasan antara mata
☑ Sakit tekak sacara berpanjangan serta berulang
☑ Mengalami demam atau rasa tidak sedap badan secara
berpanjangan
☑ Kerap sakit kepala
Tanda-tanda diatas muncul secara berulang terutama di waktu pagi, cuaca sejuk, tempat berhabuk, selepas mengambil makanan laut, belacan, budu, cencalok dan sebagainya. Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda tersebut, kebarangkalian anda mempunyai penyakit resdung dan jika dibiar belarutan, masalah resdung boleh menyebabkan kecacatan. Sehingga memerlukan rawatan pembedahan yang mana kosnya lebih tinggi.
Kepada anda yang mengalami tanda resdung seperti di atas, cepat-cepatlah bertindak sebelum penyakit resdung anda menjadi lebih kronik. Oleh itu bertindaklah segera, cegah sebelum parah dapatkan rawatan anda sekarang.
Mungkin ramai juga di antara anda yang telah mencuba pelbagai jenis rawatan di luar sana sama ada mendapatkan rawatan di pusat-pusat rawatan resdung, pengambilan tablet atau pil, penggunaan asap dan sebagainya.
NAMUN, ramai yang berhadapan dengan situasi seperti:-
☑ Belum temui kaedah rawatan atau penawar yang berkesan
☑ Kos rawatan yang tinggi dan ubat yang mahal
☑ Tidak selesa dengan kaedah rawatan (kaedah asap dan sebagainya)
☑ Tiada masa untuk mendapatkan rawatan
☑ Takut atau malu
☑ Ragu-ragu dengan bahan kimia serta kandungan dalam ubat-
ubatan
☑ Leceh dengan pantang larang rawatan
Bagaimana Untuk Merawat Resdung Atau Resah Hidung Anda Dengan Berksesan Tanpa Perlu Berhadapan Dengan
Situasi Diatas.
Memperkenalkan:-
BELLA FORMULA - UBAT RESDUNG MUJARAB!
Kelebihan Produk RESDUNG "BELLA FORMULA" :-
☑ Rawat Resdung Sepantas 3 hari!! Insyaallah!
☑ Memulihkan resdung 500% ganda berkesan !!
☑ Sinus Cure adalah berasaskan herba semulajadi
☑ Diformulasikan Khas untuk pesakit Resdung
☑ Stop Bersin2 & Berhingus !
☑ Tiada Lagi Gatal2 Badan,Muka,Mata & Hidung !
☑ Tiada Lagi Sengsara Migrain & Sakit Kepala !
☑ Wajah Mulus Tanpa Jerawat Resdung !
☑ Menghilangkan dan mengeluarkan hingus atau lendir
☑ Membaik pulih tisu-tisu yang rosak akibat jerawat
☑ Menghilangkan bau busuk dlm hidung/mulut akibat resdung
☑ SELAMAT ! HALAL! & ADA KELULUSAN
Diperbuat daripada Pati Ikan Haruan dan Campuran Herba.
Cara Makan:-
✍ 1 botol ada 30 biji extra lagi 10 Biji
✍ Makan 2 kali sehari selepas makan malam.
✍ Kanak-kanak berumur dari 3 Tahun Sehinggalah Org Dewasa.
✍ Cara Makan Untuk Kanak-kanak Berbeza.
Jangan Percaya 100% Cakap Kami .Tapi Lihat Apa Kata Pengguna:-
” Setelah bertahun2 tak boleh makan Seafood,akhirnya dapat jugak makan setelah pulih dari resdung dengan produk Bella Formula ni ”
-En Razak,Kedah
“Tiada lagi gatal muka dan hidung…tiada lagi bersin. Saya kini BEBAS RESDUNG!”…
-Puan Sofea,Perak
“Anak saya makan baru seminggu…Dia menderita sinus berbelas tahun…Tapi Alhamdulillah…
Dah seminggu ni langsung takde sakit dah”..
-Pn Linda,Selangor
Harga Asal : RM110 Sem / RM115 SS
Harga Promosi Sekarang RM60 Sebotol/ RM65 SS
Kos Penghantaran Percuma!!
Call/Sms/WhatsApp/Line : 01137189495
WeChat Id: sinuscure7
Instagram: Pengedarubatresdung
Email: sinuscure@yahoo.com
Facebook Add Friends : https://www.facebook.com/sinus.cure.7
Rujuk Blog kami untuk info yang lebih detail
Website : www.ubatresdungpower.com

Peringatan! Segala informasi yang dikongsikan disini adalah PERCUMA dan bahan-bahan yang digunakan adalah daripada 100% herba serta HALAL lagi SUCI
Adakah Anda Sedang Mengalami Masalah-masalah Seperti Berikut?
 • Sering mengalami hidung tersumbat?
 • Mempunyai lendir dari hidung dan tekak?
 • Sakit atau rasa berat muka terutama kawasan diantara mata?
 • Sakit tekak yang berpanjangan dan berulang?
 • Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan?
 • Gejala alahan hidung seperti kerap bersin terutamanya pada waktu pagi, gatal hidung?
 • Mengalami jerawat di muka dan badan?
 • Nafas berbau?
 • Kulit kepala berkelumumur, gatal dan rambut gugur?
 • Sering berasa sakit kepala, pening dan migrain?
.
Jika YA jawapan anda, anda sememangnya berada di laman web yang betul. Teruskan membaca…
Dari laptop Redza Ahmad (admin kesihatan.info)
Kepada: Sahabat-sahabat yang diingati
Perkara: Rawat Masalah Resdung Anda Dengan Herba Alami Yang Terbukti Mujarab, Selamat & Berkesan
Salam hormat buat anda. Biar apa pun yang berlaku kepada anda ketika ini, saya harap anda dapat bersabar dengan ujian penyakit ini. Jika masalah resdung ini terjadi kepada insan kesayangan anda, janganlah berputus asa untuk menggalakkannya mencuba untuk merawat sehingga masalah resdung tersebut sembuh.
Saya Redza dan hari ini saya ingin kongsikan bersama anda penawar kepada masalah resdung anda dengan amalan 100% herba alami dan semulajadi tanpa melibatkan bahan-bahan kimia yang merbahaya.
Sebelum kita pergi lebih jauh, mari kita kenali secara dekat apakah penyakit resdung?
.

Apakah Penyakit Resdung?

.
Resdung ialah radang pada rongga-rongga sinus di dalam tulang muka yang bersambung dengan hidung. Biasanya lendir dihasilkan oleh rongga-rongga ini pada setiap masa dan akan mengalir kedalam hidung . Jika saluran sinus ini tersumbat, lendir tersebut akan terkumpul dan akan menjadi pekat seterusnya akan menyebabkan membiakkan kuman bakteria dan jika dibiarkan berterusan tanpa sebarang rawatan resdung akan menyebabkan kesihatan anda mula terjejas.

Kebiasaannya, penghidap penyakit resdung mempunyai masalah seperti kerap bersin, dengkuran yang kronik, batuk, gata-gatal hidung, mata, telinga dan muka, tidak sedap badan, letih dan berasa sakit kepala, manakala pada tahap yang kronik, penyakit resdung boleh memberi kesan kepada telinga sehingga menyebabkan seseorang itu pekak malah boleh menghilangkan deria bau.
Apa yang lebih menakutkan, jika dibiarkan tanpa sebarang rawatan, resdung sebenarnya boleh mengundang maut akibat masalah komplikasi pada otak.
.

Tanda-tanda Resdung

.
 • Hidung tersumbat dan berbau busuk
 • Gatal-gatal di kawasan muka, telinga, mata dan hidung
 • Hidung kerap berair walaupun tidak selsema
 • Kerap bersin terutama di waktu pagi
 • Rasa berat muka atau sakit terutama di kawasan antara mata
 • Sakit tekak sacara berpanjangan serta berulang
 • Mengalami demam atau rasa tidak sedap badan secara berpanjangan
 • Kerap sakit kepala atau migrain
Tanda-tanda diatas muncul secara berulang terutama di waktu pagi, cuaca sejuk, tempat berhabuk, selepas mengambil makanan laut, belacan, budu, cencalok dan sebagainya. Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda tersebut, kebarangkalian anda mempunyai penyakit resdung dan jika dibiar belarutan, masalah resdung boleh menyebabkan kecacatan. Sehingga memerlukan rawatan pembedahan yang mana kosnya lebih tinggi.
.

Punca Resdung

.
 • Alahan.  Iaitu terhadap jenis makanan tertentu, habuk, parasit (demodex) dan kutu.
 • Apabila anda mengalami alahan, daging yang bertindak sebagai penapis udara didalam hidung akan membengkak. Seterusnya, ia menyebabkan pergerakan udara tak dapat dikeluarkan. Kalau udara tu tak dapat keluar, ia pastinya akan terkumpul kat dalam tu. Kesannya, kulat akan tumbuh dan kawasan dalam hidung menjadi semakin membengkak. Anda yang pernah mengalaminya pasti tahu tahap kesakitannya.
 • Struktur hidung yang tidak normal, yang mungkin diakibatkan oleh tulang hidung retak atau patah ketika kemalangan boleh menyebabkan seseorang mendapat penyakit resdung. Bagi sesetengah orang yang mempunyai struktur tulang hidung yang ” senget ” tidak lurus (deviated nasal septum), risiko untuk mendapat resdung adalah tinggi.
 • Kerosakan atau sakit gigi di bahagian gusi atas boleh menyebabkan resdung. Kuman atau bakteria yang berasal dari kerosakan atau sakit gigi boleh merebak dengan mudah ke rongga sinus dan menyebabkan resdung. Hal demikian kerana kedudukan gigi gusi atas amat berdekatan dengan rongga sinus. Rongga sinus yang terdapat di dalam tulang pipi (dikenali sebagai maxillary sinus) merupakan rongga yang paling kerap mendapat sinutisis akibat kerosakan gigi.
 • Di samping itu kajian menunjukkan tabiat menyelam dan menyelam di air sungai atau kolam yang kotor serta laut yang tercemar turut menyumbang dan mengakibatkan penyakit ini.
 • Lebih parah lagi, resdung ni boleh merebak ke bahagian mata. Akibatnya, anda boleh hilang deria penglihatan dan ia juga boleh menjangkiti otak.Tetapi, resdung ni tak berjangkit kat orang lain atau diwarisi oleh keturunannya.
.
Kita telah mengetahui serba ringkas mengenai apa itu penyakit resdung dan sekarang tibalah masanya untuk saya perkenalkan kepada anda penawarnya iaitu…
.
Setiap botol mengandungi 40 kapsul


.

Cara Pemakanan

Cara pemakanan adalah seperti berikut:
 • 15 tahun dan ke atas – makan 1 biji pagi dan 1 biji malam selepas makan setiap hari
 • 11 tahun – 14 tahun – makan 1 biji selepas makan setiap hari
 • 7 tahun hingga 10 tahun – makan 1/2 (separuh) biji selepas makan setiap hari

 

.

Testimoni Pengguna Sinus Cure

.
testimoni sinus cure testimoni sinus cure  testimoni sinus cure
Semua testimoni pengguna Sinus Cure di atas adalah 100% benar, bukan rekaan dan tidak direka untuk kepentingan promosi.

3 ulasan:

Unknown berkata...

artikel yang sangat menarik.

atasi masalah resdung

Hai saya Adibah! berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Hai saya Adibah! berkata...

Panjangnya artikel! Jenuh scroll nak baca hihi..<a href="https://www.safiahiskandar.com/petua-mudah-hilangkan-resdung-dengan-berkesan/>resdung boleh hilang</a> kalau betul caranya..saya pun mengalami resdung dulu..