Isnin, 23 Disember 2013

LAWAK....SAPE PEMBANGKANG DISELANGOR...TAK KAN BODOH SANGAT

Rabu, Disember 26, 2012


PENDEDAHAN INI MUNGKIN MENGELAKKAN PEMBACA DARIPADA DIPERDAYA

Beberapa hari selepas menukilkan entri ini, saya dihubungi oleh wanita melalui private message Facebook  dan memperkenalkan dirinya sebagai 'Elis', 26 tahun.
Saya kemudian menemuinya pada jam 4 petang semalam di Kuala Lumpur.
"Saya mula bekerja di agensi telemarketing, sebagai kerani pentadbiran kira-kira dua tahun lalu dan kemudian berhenti kerana agensi terbabit tidak membayar gaji saya. Ruang pejabat di tingkat dua dibahagikan kepada banyak partition diduduki telemarketer bertugas menghubungi pemegang kad kredit dan kad debit menggunakan telefon. Jumlah mereka mencecah lebih empat puluh orang, majoriti berbangsa Melayu dan India, tiada Cina. Lebih menarik, kebanyakkan mereka graduan institusi pengajian tinggi atau individu biasa tetapi mempunyai kemahiran bercakap secara berkesan. Sepanjang tempoh latihan seminggu, pihak pengurusan agensi memberikan bakal telemarketer skrip sebagai rujukan untuk membuat panggilan dan kaedah menjawab soalan untuk dihafal. Antara pengisian utama modul, cara untuk menyakinkan pelanggan agar  akhirnya bersetuju mendedahkan tiga nombor kod di belakang kredit kad dan debit mereka atau lebih dikenali sebagai security code bank," kata anak kelahiran Johor itu saya temui di restoran mamak.
"Baik, ini kad kredit. Nombor manakah awak maksudkan?," soal saya.
Elis kemudian spontan mengangkat kad kredit saya letakkan di atas meja.
"Nombor di belakang kad ini, di sebelah kanan tandatangan pemilik. Nombor tiga digit ini amat penting kepada telemarketer," responnya.
Saya mendengar dengan teliti sambil merakamkan kenyataan Elis menggunakan perakam suara jenis Sony.
"Sewaktu membuat panggilan, kami mulakan dengan kenyataan standard. Assalamulaikum encik! Saya Elis daripada bank A dan bekerjasama dengan syarikat insuran B untuk menawarkan skim insuran kepada pemegang kad kredit. Memang semua telemarketer tidak menggunakan nama sebenar. Kemudian kami sambung ... nama encik, Mazidul Akmal Sidik, terlebih dahulu saya ingin membuat semakan nombor kad pengenalan encik, 670319 ..... Betul? Pemilik kad lazimnya berkata 'ya' kerana kami memang dibekalkan semua perincian peribadi bakal mangsa seperti alamat, alamat rumah, nama pewaris dan termasuk nombor kad kredit visa dan mastercard mereka," jelas Elis.
"Kemudian?," celah saya.
Ternyata wanita itu amat petah berkomunikasi.
"Kemudian kita cakap, baiklah encik, sekarang saya ingin mengesahkan nombor kad kredit visa encik. Katalah 6080-0978-0800, bolehkah encik tolong bacakan tiga nombor di belakang kad, bersebelahan tandatangan? Sebenarnya ramai tidak mengetahui itu security code bank. Kami sengaja bertanya walhal selalunya kami memang mempunyai maklumat itu tersenarai," katanya.
"Kalau sudah memiliki nombor kad kredit dan security code mengapakah awak harus bertanya kepada pemilik kad?," tanya saya keraguan.
"Itu memang syarat ditetapkan oleh agensi. Sebelum itu saya terangkan kepada dia, skim insuran ditawarkan mengenakan bayaran RM399 untuk setahun. Apapun, ayat terakhir setiap telemarketer lebih kurang sama sahaja, jadi encik bersetuju kami akan cajkan RM399 ke akaun kad kredit encik? Penolakan amaun itu akan bermula pada awal bulan hadapan dan kami kemudian akan menghantarkan sijil insuran kepada encik. Kami mesti menunggu sehingga dia berkata, saya bersetuju atau ok terlebih dahulu, sebelum nombor kad kredit dan security code digunakan untuk tujuan pembayaran. Biarpun pada awalnya kami memaklumkan dia penolakan bermula pada bulan hadapan, sebenarnya kami akan caj kad kredit dia, pada hari sama. Setiap telemarketer dimestikan membuat minimum dua sale sehari. Setiap pemilik kad bersetuju dengan transaksi terbabit, telemarketer meraih komisyen RM100 manakala syarikat mengaut keuntungan berbekalkan modal air liur, RM299," ujar Elis.
"Sebenarnya wujudkah hubungan di antara agensi, bank serta syarikat insuran itu? Sijil insuran itu datang dari mana pula?," tanya saya sekaligus.
"Tidak! Itu semua penipuan! Sijil dijanjikan kepada mangsa dicetak sendiri di pejabat. Bertujuan mengelakkan pemilik kad datang menyerang, kami sedaya-upaya cuba untuk tidak akan memberikan alamat lengkap kepada mereka. Manakala nombor telefon digunakan oleh telemarketer bukan nombor talian tetap tetapi nombor telefon bimbit seperti 019, 017, 014 atau private number," jelas Elis. 
Kata Elis, purata bil telefon bulanan mencecah RM10,000 namun itu hanya sekelumit berbanding jumlah keuntungan diperolehi oleh pengusaha agensi.
Tambah bekas pekerja agensi penipuan itu, majoriti mangsa mereka, pengguna baru kad kredit atau kad debit.
Elis bekerja di antara jam 10 pagi dan 6 petang setiap hari dan diberikan senarai ratusan data perbankan pemilik kad untuk dihubungi.
"Semua individu kami telefon itu tidak semestinya memberikan layanan baik. Kebanyakkannya kami  attack pengguna kad kredit baru kerana mereka tidak begitu arif mengenai transaksi kad kredit jauh sekali  kegiatan sindiket penipuan. Tambahan pula barangkali sebilangan bank gagal memperingatkan pelanggan agar tidak mendedahkan security code kad kredit atau debit melalui panggilan telefon. Beberapa individu kami hubungi, acapkali melontarkan soalan, kalau benar awak daripada bank, mengapakah perlu bertanya dan mendapatkan security code kad kredit saya? Kami akan balas dengan kenyataan, kami ingin membuat pengesahan, betulkah encik pemegang sah kad kredit itu? Itu trick digunakan," responnya.
Menurut Elis, pengusaha agensi penipuan sebegitu meraih keuntungan ribuan ringgit setiap sehari. Tidak hairan jika mereka hidup senang-lenang dan memandu kereta mewah. Agensi terbabit lazimnya hanya beroperasi kurang setahun di pejabat sama sebelum berpindah ke lokasi lain dan sekaligus menukar nombor telefon untuk menjalankan kegiatan sama.
Di bawah, gambar bekas pejabat Elis. 
Kini pejabat di tingkat satu dan dua terbabit telah ditinggalkan.
"Tingkat dua tempat telemarketer beroperasi manakala tingkat satu bekas pejabat kakitangan pentadbiran termasuk bos.  Tiada papan tanda syarikat dipaparkan dan selalunya semua tingkap ditutupi tirai. Pejabat tempat saya bekerja dahulu, pernah diserbu oleh kakitangan Suruhanjaya Syarikat Malaysia. Sewaktu kejadian itu telemarketer diarahkan keluar dari pejabat. Ada sekali, wakil syarikat insuran datang ke pejabat secara mengejut. Mungkin berikutan terdapat aduan mengatakan agensi kami menggunakan nama syarikat itu secara tidak sah untuk memperdayakan orang ramai," katanya.
"Semasa awak bekerja, berapakah jumlah sale sehari?," soal saya.
"Satu atau dua sale sahaja SEBULAN sebab saya bekerja sebagai kerani pengurusan dan cuma sesekali diarahkan bertugas sebagai telemarketer.  Pekerja lain? Mereka memang seronok. Contohnya, andai telemarketer mampu menipu purata enam orang pemegang kad kredit baru, pendapatan harian mereka mencecah RM600  Kalau telemarketer tidak membuat sale langsung, mereka akan dibuang kerja. Kaedah digunakan oleh agensi, mudah. Bayar sahaja gaji pokok telemarketer tidak perform separuh atau jangan membayar langsung. Maka pekerja itu tidak akan mampu bertahan dan dengan sendirinya terpaksa berhenti," kongsi wanita itu.
Gaji pokok telemarketer, di antara RM800 dan RM1,500 sebulan dan majoriti pekerja, wanita.
"Adakah selama waktu bekerja, awak tahu agensi terbabit menipu ramai orang?," tanya saya lagi tanpa jemu.
"Saya tahu, sebab itu saya tidak suka membuat sale. Saya juga pernah berbual bersama kawan, bekerja sebagai marketer. Dia sudah berkeluarga dan mempunyai anak. Saya bertanya kepada dia, sampai bilakah awak hendak memberikan anak makan duit hasil penipuan?," balasnya.
Saya kemudian mengemukakan soalan berikut.
"Pernah terdengar rungutan di kalangan telemarketer? Mungkin mereka tertekan kerana terpaksa membuat terlalu banyak panggilan sehari?"


"Pernah! Namun kakitangan pihak pengurusan amat bijak memainkan peranan mereka. Untuk mengalihkan pandangan dan  tumpuan telemarketer, mereka mengajak kami makan dan berkata, hari ini awak semua  tidak perlu membuat panggilan, kita semua boleh berehat. Mereka juga membuat pekerja gembira  menggunakan elemen kejutan. Baiklah, minggu ini kita akan pergi melancong ke Melaka! Semua kos dibiayai sepenuhnya oleh agensi. Di samping itu, pakej insentif berkumpulan juga ditawarkan kepada telemarketer. Contohnya, jika sale mencecah sasaran, 60 sehari, pakej pelancongan lebih istimewa ditawarkan kepada mereka. Bagaimanapun melalui pengalaman saya, purata tempoh telemarketer bekerja di agensi itu hanya di antara lima dan enam bulan sahaja," kata Elis. 
"Adakah semua telemarketer menyedari mereka bekerja di agensi menipu orang ramai?," soal saya.
"Tidak semua. Saya lebih banyak tahu kerana bekerja sebagai kerani pengurusan tetapi itupun atas tujuan mencari rezeki, terpaksalah. Telemarketer tidak tahu langsung berhubung keuntungan ditangguk oleh agensi apatah lagi status nama bank dan syarikat insuran mereka gunakan untuk memperdaya pemegang kad kredit dan debit sewaktu menjalankan tugas. Pihak pengurusan terlebih dahulu memaklum dan menyakinkan telemarketer, operasi dijalankan itu kononnya sah dan dokumen peribadi pemilik kad dibekalkan oleh pihak bank," ujar Elis.
Tambah Elis, kebanyakkan telemarketer, pemegang diploma dan ijazah. Justeru mereka mampu berkomunikasi dalam dwi bahasa, bahasa Melayu dan Inggeris tatkala berkomunikasi dengan bakal mangsa.
"Kalau betul betul bekerja berbekalkan mulut manis, daya pujuk dan telinga tebal, mereka boleh meraih pendapatan bulanan di antara RM3,000 dan RM4,000. Andai kata bakal mangsa marah, telemarketer harus bersikap sabar kerana kakitangan pengurusan berkata, penjawab panggilan bukan berada di hadapan awak. Jadi, mengapakah awak harus berasa takut? Semua bertugas di pejabat agensi sama dilatih untuk menjawab pelbagai soalan dilontarkan oleh pemegang kad kredit dan debit, kekadang dihubungi berulang kali menggunakan teknik dicetak sebagai panduan. Adakalanya bakal mangsa bertindak bijak. Mereka memberikan alasan kononnya sedang bermesyuarat dan meminta untuk dihubungi kemudian dan selepas itu tidak akan melayan panggilan kami. Hanya mereka bersikap lalai sahaja terpedaya," kongsi Elis.
Jika kini tiba-tiba dihubungi telemarketer, apakah respon awak? Soalan itu saya lontarkan kepada wanita hanya meminum teh 'O' ais limau ketika saya temui.
"Saya pernah bekerja seperti kamu sebelum ini dan kamu tidak perlu menipu saya sebab kamu cuma ingin mendapatkan security code tiga digit itu, kan? Terima kasih," balasnya yakin.
Elis turut membawa saya ke lokasi agensi dipercayai masih beroperasi.
"Berikan saya tiga bank seringkali data peribadi pelanggan mereka diperolehi oleh agensi secara mudah," soal saya dengan debaran.
"M....., R..... dan C.... Itu bank paling popular dan mangsa sebelum ini, ramai pelanggan institusi kewangan terbabit," responnya tanpa kelihatan teragak-agak.
"Soalan terakhir, adakah senarai nama dan maklumat perbankan peribadi individu menjadi mangsa atau tidak, dibekalkan oleh kakitangan syarikat telekomunikasi  atau ...?," tanya saya.
Memang saya membiarkan soalan itu tergantung.
"Sekali, saya dan kakitangan pengurusan agensi pernah bertemu dengan lelaki mendakwa kakitangan bank. Kami bertemu di restoran mamak. Dia menyerahkan senarai kira-kira 200 nama, lengkap beserta data peribadi perbankan pelanggan dalam bentuk  pen drive. Setiap satu data dijual dengan harga di antara RM1 dan RM1.50. Apapun pastinya bukan semua kakitangan institusi perbankan terbabit," jelas Elis.
"Wow! Semurah itu?
Saya terkejut.
"Ya dan lazimnya dalam tempoh dua minggu, secara rutin agensi akan membeli senarai data lain pula, dibekalkan individu sama atau berbeza. Melalui pengalaman, saya boleh mengesahkan, syarikat telekomunikasi tidak terbabit dalam sindiket penipuan ini," balasnya.

Klik di sini, untuk melihat bukti dokumen diperolehi oleh agensi.
NOTA 
Perkataan 'telemarketer' dalam entri ini secara spesifik HANYA merujuk kepada pekerja di bekas agensi Elis pernah bertugas sekaligus BUKAN ditujukan kepada SEMUA telemarketer di seluruh negara.
Justeru telemarketer laintidak terbabit dengan kegiatan penipuan, usah terasa mahupun melenting.

SILA SEBARKAN KANDUNGAN ENTRI INI DI FACEBOOK, BLOG DAN TWITTER UNTUK MEMPERTINGKATKAN KESEDARAN MASYARAKAT AGAR TIDAK KERUGIAN AKIBAT DIPERDAYA.

 


Nik Abdul Aziz Nik Mat's photo.
[admin] TV Thailand menyiarkan keputusan siapa yg dipilih untuk jadi PM selepas PRU13 berdasar kajian yg dibuat oleh sebuah Universiti tempatan;
 

Dr Mahathir: Lepaskan kuasa, elak Umno dipenuhi ‘orang bodoh’

OLEH MD IZWAN
September 25, 2013
Latest Update: December 22, 2013 09:40 am
Dr Mahathir menjawab soalan wartawan selepas majlis di Pusat Belia Antarabangsa. Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 25 September, 2013.Dr Mahathir menjawab soalan wartawan selepas majlis di Pusat Belia Antarabangsa. Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 25 September, 2013.
Tun Dr Mahathir Mohamad (gambar) menasihati pemimpin Umno supaya tidak memegang kuasa terlalu lama bagi mengelakkan parti Melayu terbesar itu dipenuhi dengan lebih ramai “orang bodoh”.
Bekas Perdana Menteri paling lama berkhidmat itu berkata, seseorang pemimpin perlu mengetahui had masanya semasa berkuasa.
"Pemimpin perlu tahu hadnya, jangan terlalu lama memegang kuasa.
"Sebaliknya akan berlaku, kamu (parti) akan mempunyai lebih ramai orang bodoh dalam parti," kata Dr Mahathir dalam satu majlis di International Youth Centre (IYC) hari ini.
Beliau berkata, pemimpin Umno perlu bersikap terbuka untuk menerima mereka yang lebih bijak daripada mereka untuk menjadi pemimpin, bukannya mengamalkan sikap suka mencantas.
"Pemimpin yang teruk adalah apabila mereka menyekat pemimpin yang lebih pandai kerana takut tergugat," katanya.
Dr Mahathir menegaskan sekiranya seseorang pemimpin tersebut memberikan laluan bukan bermakna beliau lemah sebaliknya orang ramai akan lebih menghargainya.
"Setiap orang perlu menghormati masa mereka, tiba masanya untuk memberi laluan kepada orang lain.
"Sekiranya kamu bersara lebih awal, orang ramai akan lebih menghargai kamu," katanya lagi.
Menyentuh mengenai penamaan calon pemilihan Umno baru-baru ini, Dr Mahathir menyifatkan ia suatu petanda sihat berlaku dalam parti tersebut.
"Saya jangka ramai yang akan bertanding tapi ramai juga yang menarik diri.
"Tapi saya lihat ini sebagai satu petanda sihat, jika tidak ia pasti buruk untuk parti kerana orang akan mempersoalkan transformasi yang diperkatakan," ujarnya lagi.
Dr Mahathir juga menegaskan jawatan presiden dan timbalan presiden Umno yang tiada pertandingan adalah suatu yang baik bagi mengelakkan perpecahan berlaku.
Dalam pemilihan parti kali ini, Dr Mahathir juga mengesyorkan perwakilan Umno supaya memilih pemimpin yang mempunyai bakat dan potensi, bukannya kerana pengaruhnya.
"Saya harap pada pemilihan kali ini, perwakilan memilih pemimpin yang mempunyai potensi dan berbakat, bukan kerana pengaruhnya," tegas beliau lagi.
Bekas presiden Umno itu sebelum ini turut mencetuskan kontroversi apabila mengkritik Umno sebagai “sudah tua dan bakal mati”.
Katanya, dengan pemimpin muda, Umno akan dapat meneruskan legasinya memerintah negara ini meskipun ada pihak yang memandang serong malah menuduh dirinya mempunyai agenda sendiri.
Katanya, Umno dahulu sentiasa bersemangat dan bercita-cita besar demi bangsa termasuk menewaskan Malayan Union kerana pemimpin mereka kebanyakannya adalah golongan muda.
Ketika penggal kepimpinannya dari 1981 sehingga 2003, beliau berjaya membawa pembangunan melalui dasar-dasar dan perancangan yang diilhamkan dari kejayaan negara-negara luar sehingga mengangkat Malaysia ke pentas dunia sebagai salah sebuah negara yang berdaya maju di Asia Tenggara sehingga pernah dinamakan sebagai salah sebuah negara "Harimau Ekonomi Asia". - 25 September, 2013.

26 September 2013


Mahathir cakap UMNO padat dengan lembu2 bodoh,kecuali anaknya sekoq kot...


Dr M - Lepaskan kuasa, elak UMNO dipenuhi “orang bodoh”...

Dr Mahathir Mohamad (gambar) menasihati pemimpin Umno supaya tidak memegang kuasa terlalu lama bagi mengelakkan parti Melayu terbesar itu dipenuhi dengan lebih ramai “orang bodoh”.

Bekas Perdana Menteri paling lama berkhidmat itu berkata, seseorang pemimpin perlu mengetahui had masanya semasa berkuasa.

"Pemimpin perlu tahu hadnya, jangan terlalu lama memegang kuasa.

"Sebaliknya akan berlaku, kamu (parti) akan mempunyai lebih ramai orang bodoh dalam parti," kata Dr Mahathir dalam satu majlis di International Youth Centre (IYC) hari ini.

Beliau berkata, pemimpin Umno perlu bersikap terbuka untuk menerima mereka yang lebih bijak daripada mereka untuk menjadi pemimpin, bukannya mengamalkan sikap suka mencantas.

"Pemimpin yang teruk adalah apabila mereka menyekat pemimpin yang lebih pandai kerana takut tergugat," katanya - f/bk

Poooodaaaah...Lu sendri pun ada sekat sama itu Musa dan Anwar...sudah lupa kot? dan lu jadi mahafiraun lebih daripada 20 tahun,lu tak ingat..."kata dulang paku serpih"...


Let smart people rise in politics, says Mahathir...

Political party leaders should not overstay their welcome but instead encourage young people, who are smarter than them to rise up the ranks, Umno's longest-serving former president said today.

Without referring to any party, Dr Mahathir Mohamad said that, if leaders are afraid of their intelligent underlings, that party would become "a stupid party" over time and lose its standing.

"We must accept that it is a good thing that more intelligent people join the party and leadership quality will improve over time - or you will have more and more stupid people," Mahathir told some 600 youths at a talk at the International Youth Centre.

He explained the problem in detail.

"Those at the lowest ranks don't like anybody more intelligent than them. They think the best thing to do is to stop intelligent people from coming in...

"Only people more stupid than them can come into the party... so, over time, when the leaders die, the leadership becomes stupider."

Mahathir also dished out two pieces of timely advice, possibly aimed at next month's Umno elections, where six people are contesting for three posts of vice-president, five are battling for the Youth chief's post and three for the position of Wanita chief.

NONE"Accept people more intelligent than you ... lose gracefully and you will be remembered," he said.

Speaking to reporters later, Mahathir declined to mention his favourites, not even his own son Mukhriz (left), the Kedah menteri besar who is going for a vice-presidency.

"It's up to him, and the assessment of him by the others ... If I have to advise him, I can talk to him, not give advice in public," he said.

‘Healthy competition’

Mahathir was ambivalent about the  level of competition in Umno for posts this year.

NONE"I was expecting more people to contest. Obviously, they felt they are unable to win, so they decided not to contest," Mahathir said as a veiled poke at his former archrival Tengku Razaleigh Hamzah (right).

He said that competition in Umno is "healthy".

"If no contest, then it's very bad. Then people will (ask) ‘where is the transformation?’."

Asked if he is happy that the top two posts - Najib Abdul Razak as president and Muhyiddin as his deputy - were returned unopposed, he said he welcomes this.

"This means that there will be a loss of possibility of a split in the party. If no contest, the party remains solid, " Mahathir said, and again vaguely referred to Tengku Razaleigh saying that previous losers for the presidency had  gone on to form their own parties.

sanusi junid 050608Mahathir laughed heartily when asked if Akhramsyar Muammar Ubaidah Sanusi, the son of his loyalist Sanusi Junid (left), is his proxy in a fight against Abdullah Ahmad Badawi's son-in-law for the Umno Youth head.

"Everybody is my proxy," he said in jest.

Reporters pressed him for an assessment of incumbent Umno Youth head Khairy Jamaluddin.

"I don't know what he stands for ... If you want to choose you must look at his background and character," he said.

He added that no Umno members should vote for anyone based on his preference or otherwise.-malaysiakini


Senior Look - who's talking,he sacked 3 DPM,made sure that no intelligent ,capable individuals are around him.....now he decries the lack of smart people in UMNO BTW ....it's not the smart and the most capable that wins elections in UMNO....it's the most popular and the one who spends the most....his son can be the most popular with his monies 

SS Dhaliwal - what mahathir means is that UMNO leaders should vote for Mukhriz. Such hypocrisy from this wily old fox who in his time crushed dissent from friend and foe alike with ruthless tenacity. He used the ISA against any opposition leader who stood in his way, corrupted the judiciary, polarised the nation through racial bigotry, raped the education system and made corruption a norm in govt that still exists till today. 

TehTarik - Old man talking bullshit. During his 22 year reign, he promoted yes men, while sidelining smart people . He thought that by placing a visionless and lacklustre leader like Badawi, he could rule by proxy. Unfortunately, for this kleptocratic Keralite, an Oxfart graduate appeared on the scene. The latter outsmarted the old man. Hence, the animosity between the Old Man and Oxfart. This hypocrite is like a double forked black mamba, constantly spewing lies and half truths. 

Baiyuensheng - This clown has been hogging umno for 22 years and run the country like his fiefdom... and the way he speaks now ....really Shameless. I think what he is suggesting is the rest of the ketuanan umno malays are stupid (I agreed) and only his son is smart!!! 

NewMalaysia - Precisely, UMNO is now full of idiots because someone wish to overstay his tenure as PM and started the trend to get idiots into the party so that he can become the longest serving PM without anyone challenging him, care to guess who is that person Tun?


Bodoh macam menteri sekoq ni...
cheers.Pembangkang Selangor terlebih dahulu naikkan hargaNOH menyampaikan bantuan barangan keperluan persekolahan di Tanjung Karang semalam.


TANJUNG KARANG - Tindakan pembangkang membantah kenaikan tarif elektrik dan harga tol yang didakwa akan mula dilaksanakan tahun hadapan disifatkan sekadar lakonan untuk menutup kelemahan mereka daripada pandangan rakyat.
Pengerusi UMNO Selangor, Datuk Seri Noh Omar berkata, pembangkang yang memerintah kerajaan Selangor misalnya terlebih dahulu menaikkan kadar cukai pintu dan lesen perniagaan di negeri itu sehingga membebankan rakyat serta peniaga.
Lebih teruk lagi, kata beliau, gaji Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor dan semua Ahli Dewan Undangan Negeri mereka dinaikkan terlampau tinggi biarpun baru dua penggal memerintah.

Rosleeyha Iha added a new photo.

APA SUDAH JADI DENGAN CERAMAH AGAMA ULAMA MUDA UMNO USTAZ FATHUL BARI???? ... LANGSUNG TIADA ORANG YANG HADIR!!!!!


Baru sebentar tadi Ketua Dewan Ulama Muda UMNO Sedunia merangkap Ahli Exco paling kanan Pemuda UMNO Ustaz Dr Fathul Bari telah mengadakan suatu ceramah agama di Masjid Abdullah Fahim Kepala Batas, Pulau Pinang atas anjuran ahli parlimen Kepala batas Reezal Naina Merican.

Bukan tujuan dan niat nak mengata atau menghina tetapi biar saja gambar berbicara.

Difahamkan tidak sampai 25 orang hadir untuk mendengar ceramahnya... Apa sudah jadi ni!!!!!.

Mungkin bertepatan sekali apabila Ketua Pemuda UMNO Malaysia ketika menamakan barisan Pengerusi yang mengepalai Biro-biro Pemuda UMNO Malaysia langsung tidak melantik Ustaz Dr Fathul Bari sebagai Pengerusi Biro Agama sebaliknya beliau di lantik sebagai Pengerusi Biro Pendidikan Pemuda UMNO.

Rasa-rasanya ceramah Ustaz Kazim Elias jauh lebih besar dan hebat mendapat sambutan malahan ceramah Dr Mashitah Ibrahim lagi ramai pada ini.

KJ mungkin sudah dapat menghidu bahawa ceramah agama yang disampaikan oleh beliau tidak akan mendapat sambutan punya ... bukan hambar lagi malahan pudar lesu longlai terus!!!!!

Tiada ulasan: