Isnin, 2 Jun 2014

BEGINI SIMISKIN....YANG MEREMPAT....SIKAYA TAK HULURKAN BANTUANKE....KAYALAH....ISLAM TAK HALANG...TAPI JANGAN KERANA MENIPU...SONGLAP DUIT....RASUAH REMBAT DUIT RAKYAT.....BERNIAGA SECARA MONOPOLI YANG HARAM DALAM ISLAM...DLL....JADI PEMALU....KERANA MALU TU SALAH SATU SIFAT RASULLULLAH SAW.


jom amalkan sunnah Rasulullah SAW
Unlike · · · 7Pemandangan Menyedihkan Rakyat Jepun Yang Hidup Di Jalanan

By | May 28, 2014Apabila kita bercakap mengenai negara Jepun, kita boleh membayangkan sebuah negara itu, sebuah negara yang maju, dan kebanyakan penduduknya mempunyai kualiti hidup yang baik.
Walau bagaimanapun, tidak semuanya sempurna, dan juga di negara-negara seperti ketiadaan tempat tinggal bagi orang-orang jalanan. Demikian itu adalah kes orang-orang ini, yang tinggal dalam kotak di Stesen Shinjuku di Tokyo.

PAS Kawasan Mukah's photo.
Selamat Pagi Dunia... — with Pas Kawasan Bintulu Sarawak and 23 others.
Like · · Promote ·

Gurauan mati bersama


Kuala Lumpur: “Pemergian arwah sangat tidak dijangka, kami bercuti bersama-sama sebelum arwah jatuh sakit.
“Kami sempat lagi bergurau kalau hendak pergi (meninggal dunia) biarlah bersama-sama, saya kehilangan teman yang hidup bersama hampir 52 tahun,” kata Tan Sri Rafidah Aziz, balu bekas Pengerusi MAYBANK Tan Sri Mohamed Basir Ahmad yang meninggal dunia awal pagi semalam.
06-rafidah-aziz-620x330Rafidah turut mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Malaysia dan Singapura kerana membantu membawa pulang jenazah suaminya dengan menggunakan pesawat Royal Singapore Air Force (RSAF) pagi semalam.
Sementara itu, Allahyarham Mohamed Basir selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Kiara, Damansara, dekat sini, jam 6.05 petang semalam.
Jenazah yang dibawa dari Masjid Umar Al-Khatab, Bukit Damansara tiba di tanah perkuburan itu pada jam 5.30 petang.
Antara yang hadir menziarah adalah Yang Di-Pertua Negeri Melaka Tun Mohd Khalil Yaakob, mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Paul Low Seng Kuan, Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, bekas Ketua Polis Negara, Tun Hanif Omar, Pengerusi Eksekutif AirAsia Berhad Datuk Kamarudin Meranun dan Pengerusi Permodalan Nasional Berhad (PNB) Tun Ahmad Sarji Abd Hamid.
Mohamed Basir, 75, meninggal dunia di Hospital Besar Singapura awal pagi semalam akibat serangan jantung selepas dimasukkan ke hospital pada Jumaat lalu.
Tokoh perbankan terkenal itu meninggalkan seorang anak lelaki Alfian, dua anak perempuan Rohaiza dan Rohaila serta lima cucu.
Mohamed Basir adalah Pengerusi MAYBANK selama 16 tahun mulai 9 Oktober 1993 selepas berkhidmat sebagai penasihat Bank Negara sejak 1980 – Hmetro

Program Membantu Golongan Memerlukan di DUN Kota (Parlimen Rembau)
Sempena bulan Syaaban, Ramadhan dan Syawal PAS DUN Kota akan mengulurkan sumbangan keperluan kepada golongan keluarga yang memerlukan di kawasan ini.
PAS DUN Kota mengharapkan sumbangan berupa kewangan atau barang keperluan untuk diagihkan kepada mereka ini.
Sumbangan barangan keperluan ialah bahan makanan yang tahan lama seperti beras, tepung, minyak masak, gula, susu tin, biskut , sardin dan sebagainya.
Kepada mereka yang ingin menyumbang bolehlah menghubungi Penyelaras Program, Tn Hj Nasir di talian 012-6920850
Sumbangan juga boleh disalurkan melalui akaun :
Nama akaun : PAS MTD DUN KOTA
Bank Islam Malaysia Berhad , No Akaun : 05-021-02-011755-8 ,
Sumbangan barangan keperluan adalah seperti berikut :
1. Garam ( 1peket)
2. Gula (1 kilo)
3. Tepung (1 kilo)
4. Biskut lemak (1 peket)
5. Susu tin (1 tin)
6. Teh (1 peket)
7. Kopi (1 peket)
8. Kicap ( 1 botol)
9. Minyak masak /kelapa (1 peket)
10. Beras (5 atau 10 kilo)
Anggaran kos barangan untuk satu keluarga ialah RM80
Like · ·
Pas Tasek Ipoh Perak added a new photo.
1 min ·
Like
KETIKA PERUT RASULULLAH BERBUNYI
(Yang cinta pada Rasulullah jangan lupa share kepada saudara-saudara muslim yang lain) Suatu ketika Rasulullah SAW menjadi imam solat. Para sahabat yang menjadi makmum di belakangnya mendengar bunyi menggerutup seolah-olah sendi-sendi pada tubuh Rasulullah bergeser antara satu sama lain. Saidina Umar yang tidak tahan melihat keadaan baginda itu langsung bertanya setelah selesai sholat, ”Ya Rasulullah, kami melihat seolah-olah tuan menanggung penderitaan yang amat berat, apakah Anda sakit?” Namun Rasulullah menjawab, ”Tidak. Alhamdulillah, aku sihat dan segar.” Mendengar jawapan ini Sahabat Umar melanjutkan pertanyaannya, ”Lalu mengapa setiap kali engkau menggerakkan tubuh, kami mendengar seolah-olah sendi bergesekan di tubuh tuan? Kami yakin engkau sedang sakit…” Melihat kecemasan di wajah para sahabatnya,Rasulullah pun mengangkat jubahnya. Para sahabat amat terkejut. Ternyata perut Rasulullah yang kempis, kelihatan dililiti sehelai kain yang berisi batu kerikil untuk menahan rasa lapar. Batu-batu kecil itulah yang menimbulkan bunyi-bunyi halus setiap kali tubuh Rasulullah bergerak. Umar memberanikan diri berkata, ”Ya Rasulullah! Adakah bila engkau menyatakan lapar dan tidak punya makanan, lalu kami hanya akan tinggal diam?” Rasulullah menjawab dengan lembut, ”Tidak para sahabatku. Aku tahu, apa pun akan engkau korbankan demi Rasulmu ini. Tetapi apakah yang akan aku jawab di hadapan Allah nanti, apabila aku sebagai pemimpin, menjadi beban bagi umatnya?” Para sahabat hanya terpegun. Rasulullah melanjutkan, ”Biarlah kelaparan ini sebagai hadiah Allah buatku, agar umatku kelak tidak ada yang kelaparan di dunia ini lebih-lebih lagi tiada yang kelaparan di Akhirat kelak.” MasyaAllah betapa cintanya Rasulullah kepada umatnya...semoga kelak di akhirat nanti kita mendapatkan Syafa'atul Udzmah di Yaumil Qiyamah nanti..dan kita di kukuhkan keimanan serta keIslaman kita agar terus meneladaninya... آميـن اللّـهُمَّ آميـــــن
‪#‎SedihBilaBaca‬ ...
Kata Habib Ali Zaenal Abidin Al Hamid " Kalau kita hendak hitung dan melihat nikmat Allah dari bangun tidur, sehingga kita tidur, pasti kita tak akan terkira.
Disebalik nikmat yang diberi Allah akan dipertangungjawab dan dipersoal oleh Allah.
Adakah kita pass soalan yang diberi Allah..? Alangkah malangnya orang yang dilimpahkan nikmat oleh Allah, tetapi dia menggunakan nikmat itu untuk derhaka kepada Allah "

KEMEWAHAN
15% off for Accor Advantage Plus, 3X points for Le Club members. http://shoo.ly/1jBGVPn
Enjoy complimentary breakfast, unlimited WiFi access and more. Special deals at over 250 hotels in Malaysia, Indonesia and Singapore.
OH MADEYSIAMU
KENAPA HASAN MALEK MEMBENARKAN DEEPAK JAIKISHAN PENIAGA KARPET MEMBAYAR PINJAMAN RM32JUTA DARIPADA BANK RAKYAT TANPA FAEDAH SEDANGKAN KEISTIMEWAAN ITU TIDAK DIBENARKAN KEPADA USAHAWAN BUMIPUTERA? APAKAH KERANA "PERHUBUNGAN AKRAB" DEEPAK DENGAN NAJIB ROSMAH MEMBOLEHKAN DEEPAK MENDAPAT KEISTIMEWAAN ITU?
PERKARA INI PERLU DIPERJELASKAN OLEH HASAN MALEK SENDIRI BERIKUTAN PELBAGAI KOMEN DAN RUNGUTAN DARI ORANGRAMAI KHASNYA USAHAWAN BUMIPUTERA...

PS/: SIASAH PEMBANGUNAN KRONISM DAN KETIRISAN EKONOMI YANG BERLAKU DINEGARA INI HINGGA KETAHAP PALING KRONIK DAN SUKAR DIBENDUNG APABILA IANYA DILAKUKAN OLEH REGIM PEMERINTAH UMNO CELAKA TANPA ADA SEKATAN DARI MANA2 PIHAK BERKUASA....
APAKAH RAKYAT MARHAEN TERUS LENA DIBUAI MIMPI ENAK YANG DITITIP OLEH REGIM BACUL TANPA BERBUAT SESUATU AGAR PENGHIANATAN PATUT DIHENTIKAN?
Like · ·

Terbongkar !! Kisah Kejatuhan Melaka Yang Sebenar!!
Kita disogokkan dengan idea dan gambaran bahawa Melayu pada zaman Kesultanan Melayu Melaka adalah ketinggalan zaman dan kolot. Mesti ada yang akan berkata itu peristiwa lama yang tidak memberi kesan pada kita pada hari ini. INILAH SEBENARNYA KEBENARAN YANG MEREKA MAHU SUPAYA MELAYU PERCAYA. Salah satu perkara tersebut ialah sejarah Melayu yang digelapkan. Kenapa sebut digelapkan? Kerana saya percaya banyak sebenarnya yang kita tidak tahu tentang kekuatan sebenar bangsa kita dahulukala dan memang ada pihak berkepentingan yang tidak mahu kita tahu.

Pihak yang mana? Banyak... Paling utama adalah penjajah Barat pro Zionis, disokong para pemikir Orientalis. Bersama, mereka amat berkuasa menentukan arah hala-tuju sosio-politik dunia di samping mengawal kurikulum pelajaran sejagat lalu menulis sejarah termasuk tentang tanah-air kita mengikut kaca-mata dan kepentingan mereka sahaja...

Dan saya juga percaya, rangkaian Zionis serta sekutu mereka yang bergerak di balik tabir sambil memakai pelbagai topeng muluk seperti persatuan membela hak asasi manusia dan gerakan politik pembaharuan amat arif akan ilmu jiwa dan sosiologi yang diperlukan untuk meneruskan agenda penggelapan ini kerana memang mahukan umat Islam sentiasa rasa kerdil dan celaru jatidiri akibat kurang faham hakikat asal-usul kita yang sebenar.

Kita sering disogokkan dengan sejarah "rasmi" bahawa keSultanan Melaka yang merupakan simbol kegemilangan bangsa Melayu dahulukala jatuh ke tangan Portugis kerana ia bersifat kuno berbanding kuasa Barat. Kita diajar, budaya ilmu kita tidak sehebat Barat maka itu kita tidak mampu menepis kedatangan mereka.


Kita diberitahu berulang-kali, kita kalah kerana pejuang kita cuma mengharapkan keris, tombak dan pedang sedangkan Portugis dan bangsa-bangsa Barat lain memiliki pistol, senapang dan meriam yang mampu membunuh daripada jauh. Maka itu, kita pun digambarkan seperti orang hutan yang duduk atas pokok lalu "sudah patutlah" kita dikalahkan dengan senang. Betulkah semua ini? Pernahkah kita fikirkan apakah kebenarannya secara mendalam?

Catatan ketua panglima Portugis, Alfonso di Alburqueque sendiri menyebut, setelah Kota Melaka dikalahkan, Portugis telah merampas 3,000 pucuk meriam dan katanya itu baru separuh daripada meriam milik Melaka. Maknanya kota itu sudah ada 6,000 pucuk meriam ketika itu dan ini adalah cerita 500 tahun dahulu! Ada cerita menyebut, orang Portugis terjumpa sebuah benda ajaib di istana Melaka. Bila dipandang objek tersebut, muncullah muka manusia di dalamnya. Apabila diteliti balik, muka manusia itu adalah muka orang yang memandang... Rupa-rupanya objek itu adalah cermin tetapi orang Portugis baru kali pertama melihatnya! Jadi siapakah yang kuno dan siapakah yang lebih bertamadun? Kalau orang Melaka sudah bertamadun lebih tinggi daripada Portugis, kenapa pula ia boleh jatuh ke tangan Barat?


Pernahkah anda bertanya secara jujur, mengapa Kota Melaka yang digelar Barat sebagai “Venice of the East” boleh kalah dengan mudah? Bukankah ia diakui ramai sebagai kota paling makmur di rantau ini pada zaman itu? Dan untuk mempertahankannya, bukankah Melaka memiliki angkatan perang hebat termasuk kelengkapan laut yang amat besar dan paling canggih di bumi Melayu? Lalu bagaimana ia boleh jatuh ke tangan Portugis yang menurut ceritanya cuma membawa beberapa buah kapal sahaja?


Apakah kelengkapan Melaka begitu lemah?
Sejarah rasmi sering menyebut Melaka jatuh kerana kelengkapan moden angkatan Portugis mengatasi kelengkapan kuno orang Melayu. Mereka memiliki meriam-meriam berkuasa tinggi, istinggar (pistol lama), baju dan perisai besi sedangkan orang Melayu kononnya cuma mengharapkan tombak, lembing, pedang dan keris. Pakai pula bajuMelayu yang senang dirobek senjata. Orang Portugis pakai baju besi yang tidak lut dek keris. Mana tak Melayu kalah? Kuno dan mundur ketinggalan zaman...


Tetapi tanyalah diri anda secara jujur. Apakah orang Melaka yang ketika itu telah lama menerima para pengunjung dan pedagang dari peradaban-peradaban besar seperti empayar Islam di Timur Tengah, China dan India begitu daif dan mundur? Kita telah lama menjalinkan hubungan diplomatik dengan negara-negara yang jauh lebih maju daripada Barat zaman itu. Apakah orang Melayu tidak mengerti keperluan pertahanan untuk menjaga sebuah kota yang menjadi nadi perdagangan Nusantara malah seluruh dunia? Apakah bangsa kita begitu kolot dan bodoh?

“Tidak. Melaka jatuh bukan kerana orang Melayu kuno,” kawan Alter bercerita ala seorang pejuang bangsa di hadapan beberapa orang kenalan lain pula. “Dahulu lagi Melaka sudah memiliki meriam dan istinggar yang boleh dibeli dari Timur Tengah atau membuat sendiri, sudah kenal apa itu baju besi. Malah aku yakin orang Melayu sudah mampu membuat semua alatan perang ini sendiri. Ingat Melayu dahulu bodoh sangatkah?”-->“Mereka yang memilih untuk berlawan dengan keris, tombak dan lembing pula bukan calang-calang orang,” dia meneruskan. “Bukan tidak pernah melihat senjata moden atau berfikiran kuno. Percaya atau tidak, mereka memiliki kebolehan tertentu untuk mengatasi alatan canggih.”

Angkatan laut Melaka yang sering meronda sepanjang Selat Melaka, laluan dagang tersibuk di dunia sampai sekarang pula diakui kecekapannya. Di bawah kepimpinan tokoh-tokoh berwibawa seperti Bendahara Tun Perak dan Laksamana Hang Tuah, ia telah berjaya memukul mundur armada laut Siam, juga ancaman mana-mana pihak...


“Bukankah ia cukup besar dan kuat untuk menjamin keselamatan penduduk, pendatang dan pedagang sepanjang Selat Melaka?” kawan Alter mengutarakan. “Mampu meronda dari utara Semenanjung sehingga selatan ke Pulau Jawa, memantau dan menghidu pergerakan musuh sebelum mereka dapat menghampiri pusat pemerintahan di Kota Melaka?”

Lalu bagaimana Kota Melaka boleh jatuh? Lebih pelik lagi, di manakah angkatan laut Melaka ketika ia diserang? Satu soalan cepumas yang membuat ramai kenalan pemuda itu ternganga...

“Bacalah mana-mana buku cerita atau sejarah mengenai kejatuhan Melaka termasuk tulisan Barat yang berat sebelah,” dia mencabar pula. “Angkatan laut ini langsung tidak terlibat sehingga Melaka dengan senangnya boleh dibedil Portugis dari laut. Tidak ada satu pun kapal Melaka menghalang, tidak ada apa-apa sekatan. Tidakkah ini aneh?”


“Inilah akibatnya bila raja yang lemah diangkat menaiki takhta sementara pembesar yang korup diharap menjaga negara.” kawan Alter terus bercerita. “Mereka yang benar-benar berkebolehan dipinggirkan sedangkan pembesar berwibawa yang masih ada menjadi tawar hati. Bagaimana jentera pertahanan hendak digerakkan dengan cekap? Mungkin penduduk Melaka sendiri serta para pedangang luar sudah siap sedia membelot, membuka laluan untuk Portugis menawan Melaka? Atau memang sudah lama wujud gunting dalam lipatan yang inginkan Melaka jatuh sehingga angkatan laut Melaka tidak berfungsi sama sekali?”


Ada cerita lama orang tua-tua Melayu menyebut kebanyakan kapal yang menyerang Kota Melaka sebenarnya bukan milik Portugis tetapi Melayu, kapal angkatan laut Melaka juga! kawan Alter juga pernah terbaca, tidak ingat di mana, sebuah laporan Portugis pula menyebut mereka ada ternampak sebuah angkatan laut yang dikenalpasti milik orang Melayu sedang disediakan untuk menyerang dari satu tempat di perairan Melaka. Mungkin benar Tun Mutahir sedang bersiap-sedia untuk merampas takhta atau ada pihak lain bertanggungjawab tetapi menuduh Bendahara pula yang ingin berlaku khianat? Yang pasti, ada pihak yang membelot...

Apapun, nasi sudah menjadi bubur. Melaka jatuh dan terus dijajah selama lebih 400 tahun. Sultan Mahmud pula menjadi orang pelarian dan menurut ceritanya, terpaksa meninggalkan Kota Melaka lari selatan ke Muar. Itupun terus dikejar Portugis, tidak boleh duduk aman lama di satu lokasi, terpaksalah hidup merempat dari satu tempat ke satu tempat. Apakah dia menyesal atas segala perbuatannya dahulu?Menurut Relazione del primo viaggio intorno al-mondo (Report on the first voyage around the world) karangan Antonio Pigafetta, kekuatan Melaka pada waktu itu adalah 20,000 orang tentera yang terdiri daripada tentera tempatan selain tentera upahan dari Jawa, Parsi dan beberapa negeri Islam yang lain.

Kelengkapan senjata Melaka adalah 3,000 artileri (meriam) dan 20 gajah perang serta senjata api seperti istinggar (senapang kuno yang berasal dari Turki) serta meriam-meriam kecil.

Manakala menurut Malacca History karangan Haji Buyong Adil yang memetik daripada Sejarah Melayu, kelengkapan pertahanan Melaka juga tidaklah sekuno seperti yang digambarkan oleh Zahid Hamidi.

Bagaimanapun, kekalahan sebenar Melaka bermula apabila Alburquerque mendapat bantuan daripada lima buah jong Cina dan beberapa buah kapal dagang India.

Anak-anak kapal daripada kelima-lima buah jong yang berlabuh di Pelabuhan Melaka itulah yang memberikan maklumat penting tentang Melaka kepada penjarah-penjarah Portugis itu. Mereka yang memberitahu kepada Portugis tentang jumlah anggota tentera Melaka dan persenjataannya. Malahan mereka juga yang memecahkan rahsia tentang bekalan makanan yang sangat besar dari Jawa yang tersimpan di tengah-tengah kota Melaka.

Cina-Cina tersebut mempersoalkan kekuatan Portugis untuk berhadapan dengan tentera-tentera Melaka dan mengalahkan negeri Melayu itu kecuali dengan menyekat bekalan makanan yang datangnya dari Jawa daripada sampai ke Melaka.

Alburquerque kemudiannya meminjam beberapa buah jong besar daripada angkatan dagang China dan memberikan sebuah galleon besar serta tinggi kepada mereka sebagai tempat menonton aksi pertempuran antara Portugis dan Melaka.

Itu sejarahnya yang tercatat.... 


pengkhianatan pedagang-pedagang Cina dan India yang sebenarnya diberikan tempat serta kedudukan yang tinggi di dalam Kerajaan Melayu Melaka, terutama bermula dari zaman Sultan Mansur Syah.
Begitu juga dengan kerapuhan pertahanan darat Melaka apabila para penyokong Mundeliar yang tidak berpuas hati kerana Mundeliar dijatuhi hukuman bunuh oleh Sultan Mahmud Syah, membuka pintu kota sekaligus memudahkan pasukan Portugis yang mendarat di dua tempat menawan bahagian selatan dan utara Melaka dengan agak mudah sebelum menawan Jambatan Melaka yang terletak di tengah-tengah Kota Melaka, iaitu di kaki Bukit Melaka pada 25 Julai 1511.

Tidak sahaja pengkhianatan Mundeliar, saudagar dari India yang diberikan pangkat sebagai Syahbandar Pelabuhan Melaka, Melaka turut menerima pengkhianatan Nina Katu, sekutu kuat Mundeliar. Nina Katu bagaimanapun, dibunuh oleh Alburquerque selepas Melaka berjaya ditawan oleh Portugis.“Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna!” kawan Alter memberi nasihat berguna bahawa sifat Melayu beginilah yang harus di ubah. Diharap dengan pendedahan ini Melayu dapat memperbaiki diri dan dekatilah diri kita kepada Allah SWT supaya kita dapat menjunjung tinggi agama dan bangsa kita.... Amin

Nampak struktur KUBU KOTA MELAKA yg kebal ni. Camne la boleh hancur dijajah melalui serangan laut je. Tak logik!!! Perbandingan kota Melaka sekarang ni. Agaknya la.

Tiada ulasan: