Ahad, 26 September 2010


Bersabarlah kita terhadap anak dan isteri kita,sesungguhnya mereka adalah tanggungjawab dan amanah Allah SWT keatas kita.Insyallah,bahagia.

Pada zaman pemerintahan Saidina Umar Al-Khattab r.a., terdapat sepasang suami isteri yang selalu bertengkar dan bergaduh. Si isteri tidak henti-henti membebel. Sedang memasak pun dia membebel, sedang membasuh pun dia membebel, sedang tidur pun kalau boleh dia nak juga membebel.Si suami tidak tahan dengan perangai isterinya yang sangat suka membebel.

Dia pun marah balik isterinya kerana membebel. Si isteri pula menjawab. Si suami mula meninggikan suara.
Dari situlah mereka bertengkar dan bergaduh saban hari. Lama kelamaan si suami merasakan yang isterinya sudah melampau. Memandangkan keadaan rumahtangga mereka semakin parah, si suami pun mengambil inisiatif untuk pergi berjumpa dengan Saidina Umar untuk mengadu kelakuan isterinya.


Sebaik sahaja tiba di rumah Saidina Umar, si suami terdengar isteri Saidina Umar sedang membebel di dalam rumah. Tetapi tidak terdengar pula suara Saidina Umar membalas. Mendapati isteri Saidina Umar pun begitu, si suami tidak jadi hendak mengadukan hal isterinya. Katanya dalam hati, kalau isteri Khalifah pun begitu, apatah lagi isteriku.


Ketika dia berpaling hendak pergi, tiba-tiba Saidina Umar memanggilnya dan bertanya, “Apa hajat kamu datang ke mari?”
Si suami tadi menjawab, “Aku datang hendak mengadu hal isteri aku, tapi aku lihat isterimu pun berkelakuan demikian terhadapmu.”
Saidina Umar tersenyum lalu berkata, “Tidak patut kalau aku tidak sabar dengan kerenahnya. Bukankah dia telah memasak makanan untukku, membasuh pakaianku, bersabung nyawa melahirkan zuriat untukku, menjaga anak-anakku dan dia tempat aku mendapat hajatku?

Sabarlah, sesungguhnya keadaannya itu tidak lama (nanti akan baik sendiri).”

Ya Allah,berikanlah daku kesabaran dalam aku memikul tanggungjawab memimpin keluargaku...amin.KOMEN


suami2...isteri2 la ni bermacam2 ragam...Allah la
pengadil yg tepat...masing2 kata dirinya betul...tak kan syaitan
memilihnya..supaya xmgodakannya atau mnyesatkannya..sape kita...yang
boleh trlepas dari godaan syaitan...sedangkan kita bukan maksum yg
xterlepas dari dosa...lebih2 lagi kita ada unsur2 derhaka....


Tiada ulasan: