Sabtu, 27 Julai 2013

CIRI2 SUAMI YANG HEBAT

 Inilah Kampung Paling Sejuk di Dunia
Posted on Thursday, February 21 @ 21:00:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh Juragan

Sumber Malaysia Sensasi

OYMYAKON, Rusia - Sebuah kawasan perkampungan terpencil di Rusia yang merupakan kawasan penempatan manusia paling sejuk di dunia itu kini semakin sejuk dengan suhu mencecah -71 ° Celsius (C), lapor akhbar Daily Mail.

Keadaan cuaca sejuk ekstrem itu menyebabkan pesawat tidak dapat mendarat di kawasan tersebut pada musim sejuk.

Perkampungan Oymyakon yang terletak di timur laut Rusia itu juga dikenali sebagai Kutub Beku dengan suhu purata sepanjang Januari lalu berada pada takat - 50°C.Sebelum ini, pada tahun 1924, perkampungan tersebut pernah mencatat rekod suhu mencecah -71.2°C.

Tidak banyak hidupan terdapat di situ. Selain beberapa spesies ikan air sejuk, penduduknya banyak bergantung kepada makanan daripada daging rusa kutub dan daging kuda sebagai sumber makanan.

Namun, mereka tidak pernah menderita kekurangan nutrien.

Penduduk tempatan juga terpaksa menghidupkan enjin kenderaan mereka sepanjang hari kerana bimbang enjin itu rosak kerana membeku dan tidak boleh dihidupkan lagi. - AgensiSumber: malaysiasensasi.netMesir
[ Terkini Isu Semasa Mesir ]

Jumaat | 26 Julai 2013 | 04.23 petang

Salah satu perarakan menolak rampasan kuasa melalui Ghamrah menuju ke dataran Raba'ah..

Hari ini, Gabungan Kerjasama Kebangsaan telah menyusun 34 "check point" di dua wilayah Kaherah dan Giza yang menjadi pusat perkumpulan selepas solat Jumaat tadi menuju ke dua lokasi utama himpunan "Jumaat Furqan" iaitu di Raba'ah dan Nahdhah.

Perhimpunan ini tidak termasuk berbaki di 25 buah wilayah di seluruh Mesir yang menyaksikan ratusan ribu orang keluar di setiap wilayah bagi menyatakan kemarahan kepada kenyataan As-Sisi sebelum ini.

Menurut wartawan "Al-Jazeera" yang melaporkan sebentar tadi, wilayah Sinai menyaksikan demonstrasi anti-Sisi yang belum pernah berlaku sebelumnya. Ini kerana selama setahun Presiden Mursi memberikan tumpuan untuk pembangunan wilayah Sinai yang diabaikan oleh Mubarak lebih 30 tahun. Antaranya Dr.Muhammad Mursi meluluskan lebih 100,000 buah rumah kos rendah buat penduduk di wilayah itu. Namun selepas rampasan kuasa, semua projek pembangunan Sinai dihentikan oleh kerajaan kudeta.

"Memartabat Keilmuan Memimpin Kesatuan"


Yang Sukar Diungkapkan Oleh Wanita

by Abu Nafis
cinta wanita1.Ketika seorang wanita sedang berbicara dengan anda sambil menatap wajah anda,dia ingin sekali mendengar kata-kata romantis dari mulut anda seperti”saya sayang sangat awak” “saya rindu awak” dan yang seumpamanya..2.Ketika seorang wanita mulai terasa hati dengan sikap anda yang asyik dengan hobi atau dengan kawan-kawan..Dia bukan mahu menjadi seorang isteri\tunang\awek yang “Queen Control” cuma hanya ingin sedikit perhatian dari anda.. 3.Ketika seorang wanita mulai marah-marah tanpa sebab dan berbicara tidak keruan..Sebenarnya dia sedang menginginkan sesuatu dari anda tetapi tidak tahu bagaimana cara untk mengatakannya kepada anda.
4.Ketika wanita sedang menghadapi masalah kadang-kadang dia tidak tahu bagaimana mahu menceritakan masalahnya kepada anda,yang dia perlukan sebenarnya bukan kata-kata semangat anda tapi yang dia inginkan hanyalah anda ada bersama menemaninya..
5.Ketika anda ingin pergi meninggalkannya dalam beberapa waktu..Sebenarnya kalau ikutkan hati dia mahu agar anda jangan pergi..


Ciri-Ciri Suami Soleh

by Abu Nafis
suami isteri bahagia
Kata Ustaz Azhar Idrus (UAI) Ciri-ciri Suami Soleh Ialah:
- Beriman
- Menunaikan segala kewajipan agama
- Sangat baik dengan isteri
Rasulullah s.a.w bersabda:
“Sebaik-baik kamu (suami ) adalah yang paling baik kepada istrinya dan aku adalah yang paling baik kepada istriku,”
Kata UAI apa-apa yang isteri minta bagi saje asalkan benda tu tidak merosakkannya.Isteri dah berpenat kerana kita.. Lelah melahirkan anak kita.Isteri minta RM500 suami bagilah 1k,isteri minta RM10 suami bagi RM20,isteri minta nak gelang 2 suami berilah 4.. ini tanda suami sayang dan hargai isteri..Isteri pun nanti akan bertambah-tambah lagi sayang kat suami.Kata UAI lagi  ”Penghibur nombor satu kita bukan penyanyi Malaysia tapi Isteri kita”

 


Ciri-Ciri Suami Yang Hebat

by Abu Nafis
suami di sukai
Prof Dr Baltaji dalam bukunya “Fiqh Al-Mar’ah” menjelaskan, ada 10 sifat suami yang hebat :-
1. Imam Solat. Suami yang mampu menjadi imam dalam solat adalah amat jelas mampu memimpin rumah tangganya.
2. Mengajarkan ilmu-ilmu agama.
3. Suami yang matang.
4. Bertanggung jawab.
5. Suami yang ‘independent’.
6. Mempunyai prinsip dan pendirian yang jelas.
7. Melindungi anak dan isterinya.
8. suami yang serba boleh.

9. Boleh membaca al-Quran.
10. Disenangi oleh orang sekelilingnya.

Hukum Menyusukan Anak Lebih Dari Dua Tahun

by Abu Nafis

susu ibu
Dulu ketika dibangku sekolah saya pun musykil dengan masalah ini sebenarnya..Pernah saya tegur kakak ipar kerana menyusukan anaknya yang usia sudah lebih dari 2 tahun..Bila dia kata kenapa tak boleh pula doktor pun galakkan..saya pun senyap je laa sebab time tu memang tak pasti lagi status hukum berkenaan masalah ini..
cuma agak-agak je hukumnya haram berdasarkan ayat 233 surah al-Baqarah..
Tapi bila dah belajar ke peringkat yang agak lebih tinggi baru la tahu rupanya tak ada masaalah menyusukan anak lebih dari 2 tahun..Pesan saya kalau nak belajar ilmu agama ni,kenalah berguru..Membaca dan mengkaji tu memanglah bagus tapi sebaiknya kita perlu rujuk kepada ahlinya(ustaz\zah),lebih-lagi berkaitan dengan ayat al-Quran dan potongan hadis-hadis Nabi s.a.w,jangan tafsir atau keluarkan hukum ikut akal(kefahaman) sendiri..Perlu(wajib)baca apa tafsiran ulama berkaitan ayat tersebut dan apakah ijtihad Ulama mujtahid berkaitan masalah tesebut..Jangan jadi macam saya dulu,jumpa ayat 233 surah al-Baqarah terus jadi “mujtahid jadi-jadian” menyusukan anak lebih 2 tahun itu haram:))
Baiklah mari kita perhatikan ayat 233 surah al-Baqarah serta terjemahan ayat dan tafsiran ulama berkenaan ayat tersebut..

وَالْوَالِدَاتُ يُرْضِعْنَ أَوْلادَهُنَّ حَوْلَيْنِ كَامِلَيْنِ لِمَنْ أَرَادَ أَنْ يُتِمَّ الرَّضَاعَةَ

Maksudnya: “Dan para ibu itu menyusukan anak-anak mereka selama sempurna 2 tahun,bagi sesiapa yang menyempurnakan susuan”
Al-Imam al-Qurtubi ketika menafsirkan ayat di atas menyatakan: “Tambahan lebih dari 2 tahun (menyusukan anak) atau menguranginya (tempoh tersebut),boleh jika tidak ada kemudharatan kepada bayi dan dengan kerelaan suami dan isteri.”
Kata Syaikul Islam Ibnu Taimiyah rahimahullah:
Firman Allah:

حَوْلَيْنِ كَامِلَيْنِ لِمَنْ أَرَادَ أَنْ يُتِمَّ الرَّضَاعَةَ

“selama dua tahun penuh bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan” menunjukkan inilah sempurnanya penyususan..Adapun setelah dua tahun maka sama saja seperti makanan biasa”
Kesimpulan:Ayat ini hanya berupa bimbingan dan bukan menunjukkan suatu kewajipan yang membawa dosa jika menyalahinya..

Kami Sayang Rasulullah S.A.W
| CORETAN JUMA'AT |

Didalam islam ini,banyak sungguh "imbangan duganya" sebelum memutuskan sesuatu,kerana sudah pastilah ianya dirujuk kepada AL QURAN dan kata-kata sabdaan Nabi sallallahu 'alaihi wasallam dan juga perbuatan-perbuatannya yang bukan sedikit untuk diperhatikan..

Imbangan-imbangan tersebut tidak mungkin boleh didapati dengan tidak berusaha dan beriltizam penuh kepada kedua-dua sumber hukum ini,sebab itulah tidak menjadi kehairanan sekiranya ulama'-ulama' besar seperti Imam Asy-Syafi'e Rahimahumullah dikhabarkan sudah menghafaz AL QURAN sedari kecil dan sudah menghafaz isi kandungan AL MUWATTA' ketika mahu mempelajarinya sendiri dari Imam Malik Rahimahumullah

Itu dari segi pemahamannya,lalu bagaimana dengan perlakuannya,Imam Asy-Safi'e Rahimahumullah dikhabarkan pernah berpergian kesuatu tempat dan didalam perjalanannya itu dia sempat mengkhatamkan AL QURAN beberapa kali dan ada juga dikhabarkan dia beberapa kali juga mengkhatami AL QURAN didalam bulan ramadhan beberapa kali dan kesemua dilakukannya didalam SOLAT

ITU dizamannya,sungguh ramai lagi ulama'-ulama' yang bukan sahaja hebat dari segi kefahaman bahkan berjaya pula diimbangi dengan 'amalan,bagaimana pula ulama'-ulama' dizaman yang lain pula seperti Sheikhul islam Ibnu Taymiah,Ibnu Qayyim Al-Jauziah serta Imam Nawawi Rahimahumullahu ta'ala,kerana pernah dikhabarkan Syeikhul Islam Rahimahumullah pernah mengkhatamkan AL QURAN beberapa kali ketika dipenjarakan dan kemiskinan didalam kehidupan tidak menghalang ulama'-ulama' besar seperti Imam Ghazali dan Imam Nawawi Rahimahumullahu ta'ala sendiri untuk beriltizam serta tekun didalam manhaj 'ILMU

JIKA kesemuanya contoh-contoh itu adalah 'ulama pewarith Nabi Sallallahu 'alahi wasallam,maka bagaimanakah dengan baginda Nabi sendiri yang setiap perkataannnya adalah WAHYU? dan jika sehingga demikian itu Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam dijaga,Dapatkah kita membayangkan pula bagaimana HALUS dan KASIHNYA hikmah serta petunjuk Allah subhanahu wata'ala kepada SETIAP dari hambanya?

:: Allahumma Salli 'ala Muhammad Wa 'ala aali Muhammad ::

Mahadi Hj Isa shared Muhamad Saddam Jamaludin Sa's photo.
Dr. Gary Miller merupakan seorang pendakwah yang sangat aktif dan sangat berpengetahuan tentang kitab Bibble. Dia mempunyai pengetahuan akan ilmu matematik yang bagus, itulah sebabnya dia suka berfikiran logik. Pada suatu hari, beliau memutuskan untuk membaca al-Quran untuk cuba mencari apa-apa kesilapan yang boleh dicari untuk dijadikan asbab untuk mengajak umat Islam untuk menukar keimanan kepada agama Kristian. Beliau menjangka Al-Quran untuk menjadi sebuah buku lama bertulis 14 abad yang lalu, sebuah buku yang bercakap tentang padang pasir dan sebagainya. Beliau kagum daripada apa yang dia dijumpai.


Dr. Gary Miller menemukan bahawa Al-Quran ini mempunyai sesuatu apa yang kitab-kitab lain tidak punyai di dunia ini. Beliau menjangkakan untuk mencari cerita-cerita tentang masa yang sukar Nabi Muhammad (saw) telah hadapi, seperti kematian Khadijah isteri baginda atau kematian anak-anak baginda. Walau bagaimanapun, beliau tidak menjumpai apa-apa seperti itu dan apa yang membuat Dr. Gary lebih keliru adalah bahawa dia menemukan surah di dalam Al-Quran yang dinamakan "Mary" ( Surah Al-Maryam ) yang mengandungi banyak berkenaan dengan Maryam yang tidak ada walaupun di dalam Kitab yang ditulis oleh orang Kristian atau di dalam Bible. Dia tidak menjumpai surah dinamakan sempena "Fatimah" (anak nabi) atau "Aishah" (isteri Rasulullah saw), Beliau juga mendapati bahawa nama Isa (a.s) juga telah disebut di dalam Al-Quran 25 kali manakala nama "Muhammad" (saw) hanya disebut sebanyak 5 kali sahaja, dan ini membuat Dr.Gary menjadi lebih keliru. Dia mula membaca Al-Quran dengan lebih teliti dengan harapan untuk mencari kesilapan tetapi dia terkejut apabila dia membaca ayat yang Agung ayat ke 82 dalam Surah Al-Nisa'a (Wanita) yang bermaksud:

“…Patutkah mereka (bersikap demikian), tidak mahu memikirkan isi Al-Quran? Kalaulah Al-Quran itu (datangnya) bukan dari sisi Allah, nescaya mereka akan dapati perselisihan yang banyak didalamnya…”

( An Nisa : 82 )

Dr Miller berkata tentang ayat ini:

"…Salah satu prinsip saintifik yang terbaik adalah prinsip mencari kesilapan atau mencari kesilapan didalam teori sehingga ia terbukti benar (Ujian Pemalsuan). Apa yang menakjubkan ialah Al-Quran meminta orang Islam dan bukan Islam untuk cuba mencari kesalahan dalam buku ini dan ia memberitahu mereka bahawa mereka tidak akan menjumpai kesilapannya di mana-mana ... “

Beliau juga berkata tentang ayat ini:

"…Tidak ada penulis di dunia mempunyai keberanian untuk menulis buku dan mengatakan bahawa ia adalah sifar dari kesilapan, tetapi al-Quran, sebaliknya, memberitahu kita semua bahawa Ia tidak mempunyai kesalahan dan meminta kita untuk mencuba untuk mencari dan pasti kita tidak akan menjumpainya…”

Satu lagi ayat yang ditunjukkan untuk masa yang panjang adalah ayat 30 dalam Surah "Al-Anbiya '(Nabi-nabi):

“..Dan tidakkah orang-orang kafir itu memikirkan dan mempercayai bahawa sesungguhnya langit dan bumi itu pada asal mulanya bercantum (sebagai benda yang satu), lalu Kami pisahkan antara keduanya? Dan Kami jadikan dari air, tiap-tiap benda yang hidup? Maka mengapa mereka tidak mahu beriman?..”

( Al-Anbiya : 30 )

Dia berkata: "Ayat ini merupakan teras utama penyelidikan saintifik yang memenangi Hadiah Noble pada tahun 1973 mengenai teori" Great Explosion ". Menurut teori ini, alam semesta adalah hasil daripada suatu letupan yang besar yang membawa kepada pembentukan alam semesta yang mempunyai langit dan planet-planet

Dr Miller berkata: "Sekarang kita sampai kepada apa yang menakjubkan tentang Nabi Muhammad (SAW) dan ura-ura mengenai sang syaitan membantunya dalam menghasilkan Al-Quran, Allah swt berfirman..

“ Dan Al-Quran itu pula tidak sekali-kali dibawa turun oleh Syaitan-syaitan. Dan tidak layak bagi Syaitan-syaitan itu berbuat demikian, dan mereka juga tidak akan dapat melakukannya. Sesungguhnya mereka dihalang sama sekali daripada mendengar wahyu yang dibawa oleh Malaikat “

( Asy-Syu’araa': 210-212 )

Oleh itu, apabila engkau membaca Al-Quran, maka hendaklah engkau (terlebih dahulu) memohon perlindungan kepada Allah dari hasutan Syaitan yang kena rejam.

( An-Nahl :98)Tidakkah anda melihat? Adakah ini caranya syaitan menulis sesebuah kitab? Bagaimana Baginda boleh menulis Al Quran kemudian memberitahu ummatnya untuk meminta kepada Tuhan untuk perlindungan dari syaitan sebelum membaca Al Quran? Ini adalah ayat-ayat ajaib dalam kitab yang ajaib! dan Ia mempunyai jawapan yang logik untuk orang-orang yang berfikir secara sambilewa bahawa Ia adalah dari
syaitan .."

Dan di antara cerita-cerita yang membuatkan kekaguman Dr Miller adalah kisah Nabi (SAW) dengan Abu Lahab. Dr Miller berkata:

" …Dia (Abu Lahab) yang sangat membenci Islam akan pergi kepada Nabi di mana sahaja Baginda pergi untuk memalukan baginda. Jika dia melihat Nabi bercakap dengan orang yang tidak dikenali, dia akan menunggu sehingga baginda selesai dan kemudian bertanya kepada mereka: Apa yang Muhammad memberitahu anda? Jika baginda berkata ia putih maka ia adalah hitam dan jika beliau berkata ia adalah malam maka ia adalah siang. Dia bertujuan untuk memalsukan semua apa yang Nabi kata dan untuk membuat orang yang curiga kepada baginda. Dan 10 tahun sebelum kematian Abu Lahab, sebuah surah telah diilhamkan kepada Nabi, yang dinamakan "Al-Masad". Surah ini menceritakan bahawa Abu Lahab akan masuk neraka, dalam erti kata lain, Ia mengatakan bahawa Abu Lahab tidak akan memeluk agama Islam.

Selama 10 tahun, Abu Lahab boleh berkata: "Muhammad mengatakan bahawa saya tidak akan menjadi seorang Muslim dan saya akan pergi ke neraka, tetapi saya memberitahu anda sekarang bahawa saya mahu menukar kepada Islam dan menjadi seorang Muslim. Apa yang anda fikir mengenai Muhammad ini? Adakah dia( baginda s.a.w )mengatakan kebenaran atau tidak? Adakah surah ini datang dari Allah? ". Tetapi Abu Lahab tidak berbuat demikian ( memeluk Islam ) walaupun dia mengingkari Nabi di dalam semua perkara, tetapi tidak dalam perkara ini ( kekafiran Abu Lahab di dalam surah Al Masad ). Dalam erti kata lain, baginda telah memberi Abu Lahab peluang untuk membuktikan baginda salah! Tetapi Abu Lahab tidak melakukan apa-apa sepanjang 10 tahun!

Dia tidak memeluk agama Islam dan tidak juga berpura-pura menjadi seorang Muslim! Sepanjang 10 tahun, dia mempunyai peluang untuk menghancurkan Islam dalam satu minit! Tetapi ini tidak berlaku kerana ini(Al Quran) bukanlah kata-kata Muhammad (SAW), tetapi kata-kata Tuhan yang Mengetahui apa yang tersembunyi dan Mengetahui bahawa Abu Lahab tidak akan menjadi seorang Muslim.

“Binasalah kedua-dua tangan Abu lahab, dan binasalah ia bersama! Hartanya dan segala yang diusahakannya, tidak dapat menolongnya. Ia akan menderita bakaran api neraka yang marak menjulang Dan juga isterinya, seorang perempuan pemunggah kayu api. Di lehernya sejenis tali, dari tali-tali yang dipintal “

( Al Masad: 1-5 )

Dr Miller berkata tentang ayat yang membuatkan dia kagum kepada Al Quran
“.. Salah satu keajaiban dalam Al-Quran adalah sesuatu yang mencabar masa depan dengan perkara-perkara yang manusia tidak boleh ramalkan dan "Ujian Pemalsuan" digunakan , ujian ini terdiri daripada mencari kesilapan sehingga perkara yang sedang diuji terbukti betul. Sebagai contoh, mari kita lihat apa kata al-Quran mengenai hubungan antara orang Islam dan Yahudi. Al-Quran mengatakan bahawa orang Yahudi adalah musuh utama bagi umat Islam dan ini adalah benar. Sehingga kini ,musuh utama umat Islam adalah orang-orang Yahudi.

Dr Miller meneruskan:
“.. Ini dianggap satu cabaran yang besar kerana orang-orang Yahudi mempunyai peluang untuk merosakkan Islam hanya dengan bergaul dengan orang Islam dengan cara yang mesra untuk beberapa tahun dan kemudian berkata: di sini kita bergaul dengan anda sebagai kawan dan Al-Quran mengatakan bahawa kita adalah musuh,Al-Quran ini salah! Tetapi ini tidak berlaku pada 1400 tahun! dan ia tidak akan berlaku kerana ini adalah firman dari Tuhan Yang Esa yang Maha Mengetahui bukannya kata-kata manusia.

Dr Miller meneruskan:
“..Bolehkah anda melihat bagaimana ayat yang menceritakan akan permusuhan antara orang Islam dan orang-orang Yahudi merupakan satu cabaran kepada minda manusia?..”

“..Demi sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) akan dapati manusia yang keras sekali permusuhannya kepada orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik dan demi sesungguhnya engkau akan dapati orang-orang yang dekat sekali kasih mesranya kepada orang-orang yang beriman ialah orang-orang yang berkata: “Bahawa kami ini ialah orang-orang Nasrani”. Yang demikian itu, disebabkan ada di antara mereka pendeta-pendeta dan ahli-ahli ibadat, dan kerana mereka pula tidak berlaku sombong...."

"...Dan apabila mereka mendengar Al-Quran yang diturunkan kepada Rasulullah (Muhammad s.a.w), engkau melihat mata mereka mencucurkan air mata disebabkan apa yang mereka ketahui (melalui Kitab mereka) dari kebenaran (Al-Quran), sambil mereka berkata: Wahai Tuhan kami, kami beriman (kepada Nabi Muhammad dan Kitab Suci Al-Quran), oleh itu tetapkanlah kami bersama-sama orang-orang yang menjadi saksi (yang mengakui kebenaran Nabi Muhammad s.a.w). Dan tidak ada sebab bagi kami tidak beriman kepada Allah dan kepada kebenaran (Al-Quran) yang sampai kepada kami, padahal kami ingin (dengan sepenuh-penuh harapan), supaya Tuhan kami memasukkan kami (ke dalam Syurga) bersama-sama orang-orang yang soleh..."

Ayat ini menyentuh hati Dr Miller kerana dia merupakan seorang Kristian tetapi apabila dia mengetahui kebenaran, dia beriman dan memeluk agama Islam lalu menjadi tumpuan . Semoga Allah merahmati beliau.

Dr Miller berkata tentang gaya unik al-Quran yang dia dapati adalah sangat indah. Tidak syak lagi ada sesuatu yang unik lagi mengagumkan di dalam al-Quran yang tidak wujud di mana-mana sahaja, kerana al-Quran memberikan anda maklumat khusus dan memberitahu anda bahawa anda sesuatu yang tidak anda ketahui. Sebagai contoh

Demikianlah dari berita¬-berita ghaib yang kami wahyukan kepada engkau (wahai Muhammad ), dan tidaklah engkau beserta mereka seketika mereka membuang undi tentang siapa diantara mereka yang akan mengasuh Maryam, dan tidak ada engkau di dekat mereka seketika mereka berbantah .
( Ali-Imran : 44 )

(Kisah Nabi Nuh) itu adalah dari perkara-perkara yang ghaib yang Kami wahikan kepadamu (wahai Muhammad), yang engkau dan kaum engkau tidak mengetahuinya sebelum ini. Oleh itu, bersabarlah. Sesungguhnya kesudahan yang baik (yang membawa kejayaan di dunia dan kebahagiaan di akhirat) adalah bagi orang-orang yang bertaqwa.
( Surah Hud: 49 )

(Kisah Nabi Yusuf) yang demikian ialah dari berita- berita yang ghaib yang Kami wahikan kepadamu (wahai Muhammad), sedang engkau tidak ada bersama-sama mereka semasa mereka sekata mengambil keputusan (hendak membuang Yusuf ke dalam perigi), dan semasa mereka menjalankan rancangan jahat (terhadapnya untuk membinasakannya).
(Surah Yusuf: 102 )

Dr Miller meneruskan: "Tidak ada kitab suci lain yang menggunakan kaedah ini, semua kitab-kitab yang lain terdiri daripada maklumat yang memberitahu anda di mana maklumat ini datang. Sebagai contoh, apabila Bible menceritakan kisah-kisah daripada negara-negara purba, Ia memberitahu anda bahawa raja ini tinggal di tempat ini dan seorang pemimpin yang berjuang dalam peperangan itu, dan bahawa orang tertentu mempunyai beberapa kanak-kanak dan nama-nama mereka. Tetapi buku ini (Bible) sentiasa memberitahu anda bahawa jika anda ingin mengetahui lebih lanjut, anda boleh membaca buku tertentu kerana maklumat itu datang dari buku tertentu ".

Dr Garry Miller meneruskan: "Ini adalah bertentangan dengan Al-Quran yang memberi anda maklumat dan memberitahu anda bahawa ia adalah baru! Dan apa yang menakjubkan adalah orang-orang Mekah pada masa itu tidak pernah mendengar ayat-ayat ini dan ia menjadi cabaran bahawa isi di dalam ayat-ayat ini baru dan tidak diketahui oleh Muhammad (SAW) atau oleh orang-orang cerdik pandai ketika masa itu, dan walaupun demikian, mereka tidak pernah berkata:

“.. Kita tahu ini dan ia bukanlah sesuatu yang baru, dan mereka tidak mengatakan: Kita tahu dari mana Muhammad datang dengan ayat-ayat ini..”

Ini tidak pernah berlaku, tetapi apa yang berlaku adalah tiada siapa yang berani untuk mengatakan bahawa baginda telah berbohong kepada mereka kerana mereka meyakini ini ialah sesuatu yang baru, tidak datang dari minda manusia tetapi dari Allah yang Mengetahui yang Ghaib pada masa lalu, masa kini dan masa depan.

Download Dr Gary Miller (Now Dr Abdul Ahad) work "The Amazing Quran" dari link ini http://www.thetruecall.com/downloads/AmazingQuran.pdf

Boleh baca dengan lebih lanjut ataupun dengarkan kuliahnya di..
http://www.discoveringislam.org/dr_gary_miller.htm

* jika berlaku kesilapan dalam pengalihan bahasa yang membawa kepada kekeliruan, boleh lah terus contact kepada fb ana , happy reading , May Allah swt bless you all
Like · · · 26 minutes ago · 


Saiden Zakaria and 2 others shared Nasrudin Hassan's status update.


KEAJAIBAN MATEMATIK

" PERTAMA :

1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

" KEDUA :

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 + 10 = 1111111111

" KETIGA :

9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888
Hebatkan?

Cuba lihat simetri ini :

" KEEMPAT :

1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111 = 12345678987654321

Kurang hebat ?
Sekarang lihat ini :

Jika 101% dilihat dari sudut pandangan Matematik, apakah ia sama dengan 100%, atau ia LEBIH dari 100% ?

Kita selalu mendengar orang berkata dia boleh memberi lebih dari 100%, atau kita selalu dalam situasi dimana seseorang ingin kita memberi 100% sepenuhnya.

Bagaimana bila ingin mencapai 101% ? Apakah nilai 100% dalam hidup?

Mungkin sedikit formula matematik dibawah ini dapat
membantu memberi jawapannya.

Jika

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Disamakan sebagai

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Maka, kata

KERJA KERAS bernilai :

11 + 5 + 18 + 10 + 1 + 11 + 5 + 18 + 19 + 1 = 99%

H-A-R-D-W-O-R-K

8 + 1 + 18 + 4 + 23 + !5 + 18 + 11 = 99%

K-N-O-W-L-E-D-G-E

11 + 14 + 15 + 23 + 12 + 5 + 4 + 7 + 5 = 96%

A-T-T-I-T-U-D-E

1 + 20 + 20 + 9 + 20 + 21 + 4 + 5 = 100%

Sikap diri atau ATTITUDE adalah perkara utama untuk mencapai 100% dalam hidup kita.

Jika kita kerja keras sekalipun tapi tidak ada ATTITUDE yang
positif didalam diri, kita masih belum mencapai 100%.

Tapi, LOVE OF GOD

12 + 15 + 22 + 5 + 15 + 6 + 7 + 15 + 4 = 101%

atau, SAYANG ALLAH

19 + 1 + 25 + 1 + 14 + 7 + 1 + 12 + 12 + 1 + 8 = 101%

( ertinya, Cinta & Kasih Sayang ALLAH melampaui Segalanya...)

26 Julai 2013


Panas ! Bonus Raya RM600 Untuk Pemandu Teksi Dari Kerajaan PR P.Pinang, Lebih Dari Bantuan Khas Najib....

Foto
GEORGETOWN - Seramai 2,373 pemandu teksi dan kereta sewa mendapat insentif RM600 dari Kerajaan Negeri Pulau Pinang, hari ini.Ketua Menterinya, Lim Guan Eng berkata, pemberian insentif itu terkandung dalam manifesto PR pada PRU13 selain menghargai peranan mereka sebagai barisan hadapan di negeri ini.

Menurutnya, pembayaran insentif itu dilakukan dua kali iaitu RM300 untuk bayaran setengah tahun yang pertama dan selebihnya pada Januari depan.“Baki RM300 hanya akan dibayar jika mereka terus memberi perkhidmatan terbaik.

"Jika ada aduan mengenai salah laku mana-mana pemandu teksi, kerajaan negeri tidak teragak-agak menarik balik baki insentif itu," katanya pada majlis penyerahan insentif kepada pemandu teksi dan kereta sewa di daerah Timur Laut, di sini, hari ini.

Bagi daerah Timur Laut, seramai 843 pemandu teksi dan kereta sewa layak menerima insentif berkenaan.


Guan Eng berharap sumbangan itu mampu meringankan beban terutama kepada mereka yang bakal menyambut Hari Raya Aidilfitri. ~sinar harian

Foto


 
Allah Hu Akhbar : Terharu dan Gembira , rasa sejuk mata Lihat Gambar Nie.!!!!.
Posted on Monday, October 01 @ 05:29:41 MYT
Dilulus untuk paparan oleh mmas_forever

Oleh: abuluqman

"

KDYMM Sultan Kelantan .Solat Berjemaah , diImamkan oleh Tuan Guru. KDYMM Sultan Kelantan menyampaikan cenderamata kepada YAB Tuan Guru... 
"Madu tualang ni tokguru..." titah baginda. — Masjid Pulau Melaka.
Nukilan Abu Luqman KDYMM Sultan Kelantan Bergambar Bersama Keluarga Tuan Guru
  KDYMM Sultan Kelantan Bersalaman dengan Rakyat sebelum keberangkaatan pulang ke Istana


 KDYMM Sultan Kelantan Bergambar Bersama Keluarga Tuan Guru

Tiada ulasan: